Connect
To Top

Mama Sjors: Hier merken we dat de peuterfase begint te komen. Wat te doen met een bijna peuter?

Het duurt niet lang meer voordat hier een echte peuter rond loopt. Hier merken we langzaam dat de peuterfase begint te komen. Lekker dramatisch reageren als het niet gaat zoals hij wilt. Nu al. Dat belooft wat!

De kleine kan soms al zo boos of verdrietig worden

Onze kleine kan soms al zo boos of verdrietig worden als het allemaal te lang duurt. Hij wil het en wel NU. Dit levert vaak grappige momenten op, juist omdat hij zo klein is. En de grote jongens zijn natuurlijk zijn voorbeeld..! Hoe pak je zoiets aan? De oudste hier had driftbuien rond zijn tweede jaar tot 3.5 jaar. Verschrikkelijk vermoeiend. Voor beide partijen natuurlijk. Juist omdat ze zichzelf nog niet zo goed onder woorden kunnen brengen als wanneer ze 4 á 5 jaar zijn. Wat natuurlijk “veel makkelijker” is omdat ze je dan kunnen vertellen waarom ze zich zo voelen. Nu weet ik inmiddels hoe ik moet handelen in zulke situaties, wat bij ieder kind en leeftijd weer anders is.

“Zo klein als hij is, zo goed weet hij hoe het allemaal werkt. En hij weet heel goed wat hij doet!”

 

Hij weet heel goed wat hij doet!

Zo klein als hij is, zo goed weet hij hoe het allemaal werkt. En hij weet heel goed wat hij doet! Dingen die niet mogen bijvoorbeeld, je toch even aankijken en het toch doen. Diepe zucht als hij even moet wachten. Driftig doen is dan nog in opkomst hoor. Met veel uitleg en benaderen op zijn hoogte scheelt al een hoop in vergelijking met op een volwassen hoogte blijven staan en wijzen naar het geen wat hij doet. Dan komt het toch anders aan, blijf je hoog staan dan zal hij je hoogstwaarschijnlijk glazig aan kijken. Dit omdat hij geen idee heeft waar jij naar wijst vanaf 5 meter afstand.

Hier proberen we zo goed mogelijk te doen wat bij zijn leeftijd past. Hij is nog klein, en niet zo groot als de andere twee! Want dat is een wereld van verschil natuurlijk, een (bijna) tiener en een kleuter (5) om hem heen. Hij ziet natuurlijk ontzettend veel van die twee, waardoor hij heel veel dingen kopieert. En de andere twee soms ook de ouder naar hem uithangen, waar we natuurlijk wel in sturen.

Tuurlijk mag je hem weghalen bij de trap als hij stiekem snel naar boven wilt gaan, of iets uit zijn handjes halen waar hij te klein voor is. Echt boos worden is niet aan hun, ze mogen altijd zeggen dat ze iets niet leuk vinden van wat hij doet. Want dit hoort er natuurlijk ook bij. Het is niet altijd leuk om een klein broertje om je heen te hebben die alles wilt doen wat jij ook doet!

“Hij weet zó goed wat hij wilt! En als je het niet begrijpt dan blijft hij het net zolang herhalen tot dat je het door hebt.”

 

Ondanks de peuterfase de grootste clown in huis

Ondanks de peuterfase die er voor de deur staat, is hij echt de grootste clown in huis. Hij maakt grapjes en doet vooral vaak heel gek. Dat schatterlachje hoor je door het hele huis. Zingen en de hele dag door praten. Hij weet ook zó goed wat hij wilt; wat hij op zijn boterham wilt, wat hij wilt drinken, of hij boven of beneden wilt spelen en wat voor spel hij wilt doen en zo kan ik nog wel even doorgaan. En als je het niet begrijpt dan blijft hij het net zolang herhalen tot dat je het door hebt. Hij geeft echt niet op. Al moet hij er boos van worden… De karakter eigenschappen komen al aardig aan zicht!

Meer Gastblogs