Connect
To Top

Griepepidemie: Baby en griep? Herken griep en help je kindje snel beter worden met deze tips

Is het gevaarlijk als je baby griep krijgt? Kun je jouw baby tegen griep beschermen? Wat zijn de griepsymptomen bij baby’s? Lees snel de antwoorden op deze vragen en gebruik de tips om jouw baby met griep snel weer beter te maken!

Baby en griep, help je kindje snel beter worden met deze tips

Baby en griepgolf

Ieder jaar zijn er wel één of twee griepgolven in Nederland. De griepepidemie breekt normaalgesproken uit tijdens de koudere maanden. Dit jaar is het pas laat koud en daarom breekt de epidemie eveneens pas laat uit. Over het algemeen is de griep een onschuldige infectieziekte. Je kunt er dan wel erg ziek van worden, maar je bent meestal na een weekje uitzieken alweer de oude.

“Baby’s kunnen nog niet zo goed infectieziektes, zoals de griep, weren”.

De griep is een infectieziekte waartegen je direct na besmetting antistoffen aanmaakt. Je lichaam weet precies hoe het griep moet weren, want het heeft vaker infecties moeten afweren. Baby’s en peuters zijn echter nog nooit ziek geweest en kunnen daarom nog niet zo goed infectieziektes, zoals de griep, weren. Ze kunnen erg ziek van de griep worden en het vrij onschuldige griepvirus kan bij ernstige ziekte ook leiden tot andere infecties, zoals amandelontsteking en longontsteking. Het is dus erg belangrijk om je baby tegen griep te beschermen. Hetzelfde geldt voor andere jonge kinderen, zoals peuters en kleuters.

Griepsymptomen baby

Als je griepsymptomen bij je baby ontdekt, kun je direct in actie komen om je baby er snel bovenop te helpen. Griepsymptomen van een baby zijn:
• Verkoudheidssymptomen, zoals snotneus, hangerig zijn, waterige ogen, niezen en hoesten
• Koorts
• Spierpijn
• Keelpijn
• Buikpijn
• Weinig eetlust
• Overgeven

Het griepvirus zorgt niet altijd voor ál deze symptomen. Wel is het duidelijk griep als je baby meer symptomen heeft dan enkel de verkoudheidssymptomen. Hoe je makkelijk kunt achterhalen of je baby griep heeft, is door zijn of haar temperatuur op te meten. Omdat griep een infectieziekte is, is er altijd sprake van koorts. Ook wanneer je baby ineens ziek en ellendig is, is de kans groot dat het griep is en geen verkoudheid. Verkoudheid sluipt er namelijk langzamer in, terwijl bij griep symptomen meer direct optreden.

“Laat je peuter of baby bij griep lekker veel slapen.”

Tips voor peuters en baby’s met griep

1 Griep afweren

• De griep is een infectieziekte, waartegen het lichaam antistoffen aanmaakt. Rust is hét middel dat het lichaam hierbij helpt. Laat je peuter of baby bij griep dus lekker veel slapen.

2 Hoest verlichten

• Geef je kindje zo min mogelijk antihoestmiddel. Hoesten is nodig om slijm uit de luchtwegen te krijgen. Je kunt wel voor het slapen gaan een hoestmiddel geven, zodat je baby goed kan slapen. Let er bij de aankoop van het hoestmiddel op dat het geschikt is voor baby’s en peuters.
• Heeft je kindje het zichtbaar benauwd bij het hoesten? Raadpleeg dan je huisarts. Je merkt dit bijvoorbeeld doordat je kindje piept bij het ademhalen en het kuiltje op de borst bij het ademhalen verder ‘inkeept’.
• Maak met een luchtbevochtiger de lucht in huis wat minder droog. Je kunt ook een bakje met water op de verwarming zetten.

3 Verstopte neus verminderen

• Snijd een ui doormidden en leg de open helften langs het kinderbedje.
• Je kunt ook het neusje druppelen met een zoutoplossing. Die kun je zelf maken, maar ook kant-en-klaar kopen bij de drogist of apotheek. Maak je het zelf? Doe het dan met Keltisch zeezout, dit is milder dan ander zout. Meng hiervoor 1 tl zout met 230 ml gekookt en gefilterd water. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het gebruikt.
• Er zijn overigens ook neuspompjes om het neusje van je baby bij griep schoon te maken.

Naar de dokter

Als je kindje hoge koorts heeft, dit is 39 graden of meer, dan kun je het best direct naar de huisarts gaan. Ook als je kindje langer dan vijf dagen ziek is of zijn of haar eten vrijwel niet binnenhoudt en/of waterige ontlasting heeft, kun je het best even bij de huisarts gaan informeren. Heeft je kindje astma of problemen met zijn of haar hartje? Raadpleeg dan vóór de herfst en winter je huisarts. Misschien heeft je kindje een griepprik nodig.

waarom je zo vergeetachtig bij je zwangerschap bent 2

Ben jij ziek?

Griep is besmettelijk via de lucht en directe aanrakingen. Natuurlijk raak jij je kindje direct aan. Hij of zij moet immers meerdere malen per dag een schone luier en gevoed worden. Zelfs als je ziek bent, dien jij je te ontfermen over je kindje. Ben je echter écht ziek? Laat je partner zich dan wat meer over de kleine ontfermen. Zorg in huis voor voldoende ventilatie, zodat de bacillen niet in huis blijven hangen. Ga je met je kleintje knuffelen? Was dan eerst je handen en nies niet in zijn of haar gezichtje.

Zwanger?

Als je zwanger bent, kan de griep negatieve gevolgen hebben voor je ongeboren kind. Zo kan griep weeën opwekken en dat is niet goed voor je baby. Zorg dus tijdens je zwangerschap goed voor jezelf. Eet gezond en vermijd contact met zieke mensen. Was je handen meerdere malen per dag, zeker voor het eten, en vermijd drukke, openbare gelegenheden. In bijvoorbeeld treinen, bussen en trams worden ziekten namelijk sneller overgegeven.

The following two tabs change content below.

Meer gezondheid