Connect
To Top

Kinderslaapcoach Inge de Heer: 9 tips om je baby zo veilig mogelijk te laten slapen

Het is alweer ruim 2 maanden gelden dat ik een blog voor jullie heb geschreven. Door de schoolvakantie van de kinderen is het er eventjes niet van gekomen! Maar nu hier thuis alle vakantiespullen weer op zijn plekje liggen en de kinderen weer lekker op school zitten, heb ik weer tijd om een blog te schijven. In deze blog wil ik jullie graag wat tips geven over het veilig laten slapen van je baby.

De slaapomgeving van je baby

Misschien ben jij een mama of papa die je baby het liefste de hele dag bij zich zou dragen. Misschien zelfs wel het liefste op 1 kamer wil slapen met je baby òf misschien ben jij wel die papa of mama die het liefste wil dat je kindje lekker in zijn eigen bedje slaapt.

Maak de keuze voor de slaapplek van je baby zelf en laat de keuze niet beïnvloeden door de mening van andere. Het allerbelangrijkste is dat je ervoor zorgt dat de slaapomgeving van je baby veilig is. Met de onderstaande tips kun je daar in ieder geval voor zorgen.

“Het is ontzettend belangrijk dat je baby met het hoofd vrij ligt.”

Tip 1: Laat je kind op zijn/haar rug slapen

Het is ontzettend belangrijk dat je baby met het hoofd vrij ligt en niets het ademen in de weg zit. Dus een kind tot de leeftijd van 1 jaar leg je tijdens de slaapjes overdag en tijdens de nacht op zijn/haar rug in bed. Leg je baby ook niet op zijn of haar zij, want de kans is dan groot dat het doorrolt naar de buik en niet terug kan rollen. Op een gegeven moment kan je baby zichzelf omdraaien en kan je baby zelf de keuze maken of het op de buik of rug slaapt.

Tip 2: Laat je baby slapen in een wiegje, een bedje of een co-sleeper

De laatste richtlijnen geven het advies om de eerste 6 maanden het bedje zo dicht mogelijk bij het bed van de ouders te zetten. Laat zeker de eerste maanden je baby niet bij jou in bed slapen. Je baby kan het dan namelijk heel makkelijk te warm krijgen door het dekbed waar jij onder slaapt, je baby kan tussen de rand van het bed en het matras rollen of met het gezicht tegen het kussen aanrollen.

Dit verhoogt allemaal de kans op wiegendood. Ook kan één van de ouders tijdens het slapen bovenop de baby rollen, de kans is groter op het moment een van de ouders rookt, alcohol drinkt, drugs of medicijnen gebruikt heeft of last heeft van overgewicht.

Tip 3: Zorg voor een stevig matras dat goed past in het bedje

Let erop dat het matras goed in het babybedje past. Zorg ervoor dat het bedje, het wiegje of de co-sleeper voldoet aan de laatste richtlijnen. Als je een bedje van iemand anders leent of krijgt, let dan ook goed op, neem niet zomaar aan dat het veilig is omdat er al eerder een baby in geslapen heeft. In de tussentijd kunnen de richtlijnen namelijk veranderd zijn. Een kussen, schapenvacht of waterbed zijn niet geschikt om op te slapen.

Tip 4: Gebruik geen babynestje

Let op met de zogenoemde babynestjes! Babynestjes zijn niet geschikt om je kind zelfstandig in te laten slapen. Dus laat je kind niet zonder toezicht in een babynestje slapen. Er zijn babynestjes die getest zijn. Daarvoor is materiaal gebruikt waardoor een kind door de rand heen zou kunnen ademen.

Lees dus altijd goed de gebruiksaanwijzing. En al staat het niet vermeld, dan nog is het advies om je kind er niet alleen in te laten slapen. Ik zie nu al regelmatig op Facebook de door iemand uit het dorp gemaakte babynestjes voorbij komen, bedenk dat deze mogelijk niet van juiste materiaal gemaakt zijn en het ademen dus belemmerd kan worden.

“Zorg dat het matrasovertrek ook echt past bij het matras.”

Tip 5: Leg geen losse dingen in het bed van je baby

Zachte objecten, los beddengoed of andere objecten in het bed van je baby kunnen zorgen voor wurging, beknelling of verstikking. Zorg er daarom voor dat het matrasovertrek ook echt past bij het matras. Een kussen, hoofdbeschermer, knuffels of zacht beddengoed kunnen ervoor zorgen dat je kind niet vrij kan ademen. En leg ook geen waterdichte molton of matraszeiltje onder het matrasovertrek. Wil je dit toch graag, omdat je baby ’s nachts weleens doorlekt, zorg er dan voor dat het niet onder het hoofdje ligt.

Tip 6: Zorg ervoor dat je kind het niet te warm heeft

Een te warme kamer of je baby te warm aankleden is niet nodig. Let er goed op dat de voeten en de nek van je baby warm aanvoelen. Op het moment dat je baby aan het zweten is dan heeft je baby het echt veel te warm.

Gebruik geen dekbed, deze is vaak te warm en ligt vaak los waardoor je baby eronder kan komen. Ook een deken in een dekbedhoes is niet verstandig. Het liefste gebruik je gewoon een losse deken en laken die je rondom instopt. Een trappelzak/slaapzak kan natuurlijk ook goed. Ook de kamertemperatuur moet niet te hoog zijn.

Tip 7: Inbakeren, doe het veilig!

Indien je ervoor kiest om je baby in te bakeren, zorg er dan voor dat je dit veilig doet. Op het moment dat je je baby inbakert dan beperk je hiermee de bewegingsvrijheid. Dit geeft je baby een gevoel van geborgenheid en mogelijk slaapt je kindje hier beter van. Maar het beperken van de bewegingsvrijheid betekent ook dat je kind moeilijk of niet terug kan rollen. Dus op het moment dat je baby begint met omrollen start je met het afbouwen van het inbakeren.

“Het gebruik van een speentje wordt vaak aangeraden.”

Tip 8: Gebruik een speentje

Het gebruik van een speentje wordt vaak aangeraden omdat het de kans op wiegendood verkleint. Wanneer je borstvoeding geeft kun je het beste even wachten met het aanbieden van een speentje totdat de borstvoeding echt goed op gang is.

Er zijn ook baby’s die helemaal het speentje weigeren. Dit is natuurlijk geen probleem. Zodra je baby in slaap valt kan het zo zijn dat het speentje uit de mond valt, je hoeft het speentje niet terug in de mond van je baby te stoppen. Maak het speentje ook niet vast aan de kleren van je kind of aan een knuffel.

Tip 9: Zorg voor een rookvrije omgeving

Roken is natuurlijk nooit goed. Ook verhoogt het de kans op wiegendood, dus let er goed op dat er niet gerookt wordt in de buurt van je baby.

Een veilige slaapomgeving van je baby

Al deze tips zorgen ervoor dat je baby een veilige slaapomgeving heeft. Het zorgt er niet voor dat je baby ook een goede slaper is of wordt. Mocht het zo zijn dat je kindje een slechte slaper is, probeer dan hulp te zoeken om tot een oplossing daarvoor te komen en zorg er in de tussentijd voor dat de veiligheid nooit een issue wordt!

1 Reactie

Meer slapen