Kinderslaapcoach Inge de Heer: Heb je voor mij de gouden tip?

Kinderslaapcoach Inge de Heer: Heb je voor mij de gouden tip? Om maar meteen met de deur in huis te vallen, die bestaat niet!

Bijna dagelijks krijg ik van ouders de vraag: Heb je voor mij de gouden tip? Om maar meteen met de deur in huis te vallen, die bestaat niet! Ouders waarvan de kinderen slecht slapen krijgen vaak gevraagde en ongevraagde goedbedoelde adviezen. Iedereen weet wel hoe jij het slaapprobleem van je kind aan moet pakken. Maar is dit ook echt wel zo? Meestal werken die tips niet. Of misschien 1 nachtje of 2. En dat komt allemaal omdat de gouden tip voor jouw kind niet bestaat.

Wat doe je met alle adviezen die je krijgt?

Die keuze is aan jou. Het is echt niet zo dat alle tips onzin zijn. Vaak hebben ouders die met tips komen ook al van alles zelf geprobeerd en is het ze uiteindelijk gelukt om hun kindje te laten slapen. Een veel gehoord advies is: “laat je kind maar huilen. Je kind valt dan vanzelf in slaap”. En ja, dit zou zomaar eens kunnen werken, als je dit vol kunt houden. Maar of dit echt goed is voor de emotionele ontwikkeling van je kind en of het de ouder-kind band ten goede komt is nog maar de vraag. En als je toevallig helemaal verkeerd zit met de bedtijden dan kan het huilen zomaar eens uren duren! Voor veel ouders is dit een brug te ver.

Ook zijn er ouders waarbij een osteopaat heeft geholpen, of waar iemand gekeken heeft naar wateraders. Is dit nou allemaal onzin? Nee natuurlijk niet. Ook hierdoor zijn er kinderen beter gaan slapen. Maar natuurlijk ook niet allemaal. De meeste van mijn klanten hebben deze oplossingen al geprobeerd en bij hen heeft het geen of maar tijdelijk een resultaat gehad.

“Verwacht niet te snel te veel van je kind. Een kind slaapt niet na 1 week alle nachten door.”

 

Hoe komt het dat de tips van andere niet bij mij werken?

Luister alleen naar de tips waar jij ook achter kunt staan, want een aanpassing doen waar jij niet achter staat ga je natuurlijk nooit volhouden. En daar zit wel één van de sleutelwoorden. VOLHOUDEN. Het andere sleutelwoord en min of meer hetzelfde is CONSEQUENT zijn. Als je consequent de veranderingen doorvoert en dus hetzelfde blijft handelen en dit daarna ook volhoud dan kun je resultaten bereiken.

Maar wat moet je dan volhouden? Lees dit blog maar eens. Hierin vind je tips over de slaapsignalen en hoe belangrijk het is om hier op te letten. Want als je kind op het juiste moment naar bed gaat, dan kan het zo veel makkelijker in slaap vallen. Maar gaat het te laat naar bed, dan valt je kind niet makkelijker in slaap, dit is namelijk wat veel mensen denken, maar wordt het alleen maar meer drama. Kies dus een bedtijd die past bij je kind en kies niet een bedtijd omdat die bij jou beter uitkomt.

Verwacht niet te veel te snel!

Dit punt betekent eigenlijk 2 dingen, verwacht niet te snel te veel van je kind. Een kind slaapt niet na 1 week al de nachten door. Lees hierover meer in mijn eerste blog. En het tweede, als je een verandering doorvoert, verwacht dan niet na een dag al meteen het beste resultaat. Het kan namelijk wel eventjes duren voordat een verandering duidelijk wordt.

Is er dan echt niks wat ik zelf kan doen?

Natuurlijk zijn er wel dingen die je zelf kunt doen. Als je al eens goed gekeken hebt naar de slaapsignalen van je kind en je hebt gelezen hoeveel je kind ongeveer zou moeten slapen, dan kun je aan de slag. Leg je kind eens wat eerder of later in bed en kijk wat er gebeurd. Maar wissel niet elke dag van schema, kijk het eens een paar dagen aan. Dit kost natuurlijk wel wat tijd en wat gepuzzel. Vergeet ook niet om op te schrijven hoe laat je kind naar bed gaat en vooral ook wat er daarna gebeurt. Dit kan je inzicht geven in wat voor jou kind de juiste tijden zijn.

“Als je echt al van alles geprobeerd hebt, dan heb ik eigenlijk maar één advies. Zoek hulp! Je maakt jezelf en je kind alleen maar ongelukkig door van alles te blijven proberen.”

 

Wat nu als het echt niet lukt?

Als je echt al van alles geprobeerd hebt, dan heb ik eigenlijk maar één advies. Zoek hulp! Je maakt jezelf en je kind alleen maar ongelukkig door van alles te blijven proberen. Jij en je kind weten totaal niet meer wat er gebeurt en wat er nu eigenlijk gedaan moet worden. Verwarring en stress bij iedereen. En dit is natuurlijk geen goede basis om te slapen, voor je kind niet, maar zeker ook niet voor jou.

Een kinderslaapcoach kan je helpen om rust te brengen. En samen met je te kijken naar, een bij het kind passend, slaapschema en aanpak. En nee dit zal ook niet na 1 nacht werken. Daarom coach ik ouders 3 weken. En na deze 3 weken slapen de kinderen echt veel beter. En jij dus zelf ook weer. Het is wel een erg intensief traject, maar door de dagelijkse ondersteuning kun je doorzetten en werk jij samen met je kind naar de oplossing. En dan ook echt samen, je hoeft je kind niet vanaf de eerste nacht alleen in bed te laten huilen, dit is namelijk nergens voor nodig.

Ik hoor je nu al denken, hoe zit het na die drie weken? Valt alles dan weer terug naar het oude? Nee, dit is zeker niet het geval. Tijdens de 3 weken leer je zelf ook een hele hoop. Zo weet je ook later hoe je een eventuele terugval weer op kunt lossen. Ook leer ik je hoe je het beste kunt omgaan met vakanties en ziektes, want deze kunnen natuurlijk ook weer een terugval betekenen.

Wil je graag reageren op deze blog, dat kan natuurlijk bij de reacties onder deze blog! Je mag me ook altijd mailen inge@dekinderslaapcoach.nl.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer Tips & Advies