Connect
To Top

Wat je doet aan stemmingswisselingen bij de zwangerschap

Een geïrriteerde blik, een vervelende snauw, melig lachen, gevolgd door een huilbui en dan weer een boos gezicht en de armen in elkaar geslagen… Vrouwen denken misschien ‘waar gaat dit over?’, maar mannen weten goed waar wij het over hebben: de stemmingswisselingen bij zwangere vrouwen! Niet iedere vrouw heeft er natuurlijk last van, maar de vrouwen die er wel last van hebben, zijn vooral lastig voor hun mannen. Voor beide partijen is het dan ook een slimme zet om dit even te lezen…

Wat je doet aan stemmingswisselingen bij de zwangerschap

Hormoonschommelingen

Een zwangerschap veroorzaakt allerlei hormoonschommelingen in het lichaam van de vrouw. Net zoals sommige vrouwen voor hun menstruatie door een emotionele achtbaan gaan, zijn er ook stemmingswisselingen bij de zwangerschap. Met name in het begin van de zwangerschap kunnen vrouwen én mannen geteisterd worden door hormonen die het hele gevoel en ratio van de vrouw in de war schoppen.

“Stemmingswisselingen bij je zwangerschap krijg je doordat je lichaam verschillende hormonen aanmaakt.”

Waarom krijg je die stemmingswisselingen als je zwanger bent?

Er kunnen genoeg tranen vloeien tijdens zo’n zwangerschap… of deze nu door blijdschap, boosheid of frustratie komen. Als ze opborrelen, kun je ze als zwangere vrouw vaak moeilijk tegenhouden. Die stemmingswisselingen bij je zwangerschap krijg je doordat je lichaam verschillende hormonen aanmaakt. Het gaat dan voornamelijk om:

• cortisol (stresshormoon);
• progesteron (veroorzaakt ook andere kwaaltjes, zoals moeilijke stoelgang en bloedend tandvlees);
• oestrogenen (beïnvloedt serotonine en endorfine, wat weer invloed heeft op emoties en de stemming);
• maar ook meer endorfine (gelukhormoon dat pijnstillend werkt).

Hierbij 4 tips voor de man

1. Geef je vrouw (nog) meer liefde en tederheid: laat haar weten dat je er voor haar bent, haar begrijpt (ook al snap je soms hélemaal niks van wat er in haar hoofd gebeurt) en probeer haar op te beuren als dat nodig is.

2. Vraag je vrouw met stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap regelmatig of je haar nog ergens mee kunt helpen. Dit doet wonderen! Als je haar helpt, heeft ze minder het gevoel dat ze alles alleen moet doen (ook al hoeft ze dat sowieso niet) en zal ze in ieder geval minder stressen.

3. Is je vrouw snel geïrriteerd? Vergeet dan niet waar het vandaan komt en dat ze er waarschijnlijk weinig controle over heeft hoe die emoties in haar hoofd ontstaan en zich uiten. Adem in, adem uit en reageer kalm. Dan zal zij ook sneller bedaren.

4. En de tip van de dag: is je vrouw juist in een super mood door haar stemmingswisselingen van de zwangerschap? Bederf dat dan niet, maar geniet ervan en ga er in mee!

“Heb je last van stemmingswisselingen als je zwanger bent? Geef je er aan over, want ze tegenhouden is onmogelijk.”

En 5 tips voor de vrouw met haar stemmingswisselingen bij de zwangerschap:

1. Heb je last van stemmingswisselingen als je zwanger bent? Geef je er aan over, want ze tegenhouden is onmogelijk. Je hormonen beïnvloeden jouw emoties namelijk al in je brein, voordat je dat zelf doorhebt.

2. Word je boos of ben je geïrriteerd? Probeer het rustig onder woorden te brengen, dan heb je de grootste kans dat je partner je begrijpt en er eventueel iets aan kan doen. Soms kom je erachter dat je boos bent, maar er eigenlijk helemaal geen reden is. Ga dan fysiek iets doen, om je frustratie in kwijt te kunnen.

3. Houd in je achterhoofd dat je partner geen baby in zijn buik heeft, die het moederinstinct aanwakkert. Vaak komen de echte vadergevoelens pas als de baby er daadwerkelijk is. Mannen willen dan ook nog even profiteren van de rust die ze nog hebben en misschien wat meer tijd doorbrengen met vrienden en uitgaan. Zit hier niet over in, het is de natuur! Straks wordt hij vrijwel automatisch serieuzer en verantwoordelijker.

4. Betrek je man bij je zwangerschap. Soms kan hij zich namelijk buitengesloten voelen, omdat hij niet voelt wat jij al voelt. Tip hem bijvoorbeeld over de leuke app voor papa’s in spé.

5. Wat jij ook denkt of voelt: raak niet in paniek. Iedere vrouw kan tijdens de zwangerschap ineens in paniek raken, omdat zij bang is dat ze het allemaal niet kan, ze niet weet of ze wel een goede moeder zal zijn of omdat ze níet kan begrijpen hoe dat kindje eruit moet komen. Iedere vrouw kan het, dus jou lukt het straks ook door je instinct. En die depressieve gevoelens en klachten die je kunt hebben, verdwijnen weer na je bevalling!

The following two tabs change content below.

1 Reactie

Meer zwangerschapskwaaltjes