Connect
To Top

Zorgverzekering baby, alles wat je moet weten

De zorgverzekering voor je baby is de belangrijkste verzekering die je moet regelen. Meld je je baby niet op tijd aan, dan komen alle zorgkosten vanaf de geboorte voor eigen rekening. Het loont de moeite goed uit te zoeken op wiens polis je de baby meeverzekerd en of je eigen polis ook nog wel toereikend is. Bereid je goed voor. In dit blog vertellen we je er alles over.

Baby zorgverzekering eigen risico

Inhoudsopgave:

 1. Zorgverzekering baby, waarom belangrijk?
  • Zorgverzekering vergeten voor baby? Wat nu?
 2. Baby verzekeren bij vader of moeder?
  • Aanvullende verzekering voor baby
  • Baby zorgverzekering eigen risico
  • Eigen bijdrage voor je baby
  • Koemelkallergie baby verzekerd?
  • Osteopaat verzekerd bij zorgverzekering van je baby?
  • Verzekeringspas baby
 3. Je eigen zorgverzekering
  • Van zorgverzekeraar veranderen?
 4. Hoe schrijf je je baby op de zorgverzekering bij?
  • Bijschrijven collectieve verzekering
  • Het BSN nummer van je baby
 5. Overzicht per zorgverzekeraar
  • Baby aanmelden zorgverzekering CZ
  • Baby aanmelden zorgverzekering Zilveren Kruis
  • Baby aanmelden zorgverzekering Univé
  • Baby aanmelden zorgverzekering Menzis
  • Baby aanmelden zorgverzekering VGZ
  • Baby aanmelden zorgverzekering Interpolis
  • Baby aanmelden zorgverzekering Nationale-Nederlanden (Delta Lloyd)
  • Baby aanmelden zorgverzekering FBTO
  • Baby aanmelden zorgverzekering Ohra
  • Baby aanmelden zorgverzekering Ditzo

1. Zorgverzekering baby, waarom belangrijk?

Voor iedereen in Nederland is de zorgverzekering verplicht. Dus ook voor jullie baby. Het is belangrijk je baby binnen vier maanden na geboorte bij jou of je partner op de polis bij te laten schrijven. Heb je aan die voorwaarde voldaan, dan worden alle medische kosten door de verzekeraar vergoed. Schrijf je de baby pas na vier maanden bij en zijn er medische zorgkosten gemaakt? Dan moet je alles zelf betalen en dat kan flink in de papieren lopen.

Er zijn maar weinig kersverse ouders die in de eerste paar maanden niet bij de huisarts zitten met de baby. Ben je bang je baby niet op tijd aan te melden bij de zorgverzekering? Zet dit dan alvast als actiepunt in de agenda, zo’n 3 weken na de uitgerekende datum. Benieuwd welke andere verzekeringen belangrijk zijn voor je baby? Je leest er alles over in het blog verzekering baby, wat moet je allemaal regelen.

Tip: schrijf je baby na de geboorte direct bij op de polis van je partner of van jezelf.

Zorgverzekering vergeten voor baby? Wat nu?

Ben je door alle babydrukte onverhoopt tóch je baby vergeten aan te melden bij de zorgverzekeraar? Het kan zo zijn dat je alle gemaakte kosten vanaf de geboorte van je baby zelf moet betalen en dat loopt vaak flink in de papieren. Over het algemeen gaan zorgverzekeraars hier soepel mee om. Ook ontvang je, als het goed is, een aantal keer een herinnering dat je je baby nog moet aanmelden. Neem in ieder geval zo snel mogelijk contact op met de zorgverzekeraar, wanneer je je realiseert dat je baby onverzekerd is. En in het uiterste geval kun je altijd contact opnemen met de ombudsman.

2. Baby verzekeren bij vader of moeder?

Dit is niet zo’n moeilijke keuze. Kijk wie de meest uitgebreide aanvullende dekking heeft en schrijf je baby bij die zorgverzekeraar bij. Voor kinderen tot 18 jaar betaal je geen premie, dus ook niet voor die uitgebreide aanvullende verzekering. Je baby ontvangt dan gratis zorg uit de basisverzekering, tandartsverzekering en eventuele aanvullende verzekering. Heb je geen aanvullende verzekering afgesloten, dan krijgt je kindje uiteraard ook geen zorg uit de aanvullende verzekering vergoed.

Aanvullende verzekering voor baby

Het is wettelijk zo dat zorgverzekeraars voor aanvullende verzekeringen wél premiekosten voor je baby mogen rekenen. Een aantal zorgverzekeraars doet dat ook. Belangrijk om dit voor de geboorte van je baby al uit te zoeken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Baby zorgverzekering eigen risico

Voor je eigen zorgverzekering heb je een verplicht eigen risico. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Voor kinderen geldt er geen eigen risico. Doe je aanspraak op zorg voor je baby, dan betaal je dus geen eigen risico.

Eigen bijdrage voor je baby

Soms betaal je een wettelijke eigen bijdrage voor bepaalde zorg. Bijvoorbeeld voor bepaalde medicijnen. De eigen bijdrage geldt óók voor je baby. In sommige gevallen is het mogelijk via een aanvullende verzekering wel een vergoeding voor de eigen bijdrage te krijgen. Echter is dit alleen interessant wanneer je baby een tijd lang dure medicijnen nodig heeft waar een eigen bijdrage voor geldt.

Koemelkallergie baby verzekerd

Koemelkallergie baby verzekerd?

Steeds meer kinderen in Nederland hebben een vorm van allergie. De meest voorkomende voedselallergie bij baby’s (2-3% van de kinderen tot 1 jaar) is koemelkallergie. Krijgt jullie baby hier last van, dan is er een mogelijkheid om aangepaste melkvoeding te geven. Dit is vrij kostbaar en niet vrij verkrijgbaar. Het is goed om te weten dat de basisverzekering dit vergoedt, wanneer uit de eliminatie-provocatietest blijkt dat je baby koemelkallergie heeft. Je kunt er geen aparte verzekering voor afsluiten.

Osteopaat verzekerd bij zorgverzekering van je baby?

Een groot aantal ouders bezoekt een osteopaat met hun baby. Dit is een alternatieve geneeswijze die zich richt op de bewegingen van het lichaam. Een osteopaat kan onder andere baby’s met langdurige huilbuien en baby’s met een voorkeurshouding helpen. Handig om te weten of het consult van een osteopaat wordt vergoed door de zorgverzekering. Vanuit de basisverzekering worden de kosten van een osteopaat niet vergoed, hier is een aanvullende dekking voor nodig. Het afgesloten pakket bepaalt de hoogte van de vergoeding of het vergoedingspercentage. Ook geldt er vaak een daglimiet of limiet per behandeling.

Verzekeringspas baby

Je kindje is definitief bijgeschreven als je thuis een polispasje en een polisblad ontvangt.

3. Je eigen zorgverzekering

Heb je een zwangerschapswens, dan is het verstandig je eigen zorgverzekering hierop aan te passen. De basisverzekering vergoedt de belangrijkste zaken rondom zwangerschap, maar voor veel andere zorg rondom zwanger worden en je zwangerschap is een aanvullende verzekering nodig. Het kan ook zijn dat je tijdens en na je zwangerschap extra zorg nodig hebt. Denk aan een fysiotherapeut of een bekkenbodemtherapeut. Slim om dit op tijd te checken. Doe dit ook na de bevalling, wellicht zijn je wensen dan anders. Lees er alles over in het blog zorgverzekering zwangerschap.

Tip: bij sommige zorgverzekeraars kun je tijdens je zwangerschap wijzigingen in je dekking aanvragen. Bij anderen kan dit niet. Verdiep je tijdig in het land der zorgverzekeringen.

Van zorgverzekeraar veranderen?

Wil je van zorgverzekering veranderen, omdat een andere verzekering betere voorwaarden hanteert voor je baby? Overstappen kan maar op één moment in het jaar, namelijk aan het einde van het jaar. Wil je je verzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering? Hier gelden andere voorwaarden voor, verstandig om dit even na te vragen bij de verzekeraar of na te zoeken in de polisvoorwaarden.

4. Hoe schrijf je je baby op de zorgverzekering bij?

Iedere zorgverzekeraar heeft haar eigen methode hoe je je baby bij kunt laten schrijven. Het beste is om dit te checken bij de zorgverzekeraar waar je je baby wilt aanmelden. In bijna alle gevallen kan dit op de volgende manieren:

 • Telefonisch
 • Schriftelijk
 • Via een aanmeldingskaartje (uit je kraampakket)
 • Per e-mail of een contactformulier op de website van de verzekeraar
 • Via de mijn-omgeving (indien de verzekeraar hierover beschikt)
 • Door een bezoek te brengen aan de verzekeringswinkel van de zorgverzekeraar

Bijschrijven collectieve verzekering

Ben je collectief verzekerd en wil je je baby laten bijschrijven? Dat kan in bijna alle gevallen. Hierbij maak je dan gebruik van dezelfde collectieve verzekering. Informeer bij jouw werkgever over de exacte voorwaarden en hoe dit precies in zijn werk gaat.

Het BSN nummer van je baby

Om je baby bij de zorgverzekering in te schrijven, heb je het Burgerservicenummer (BSN nummer) van je baby nodig. Het BSN nummer ontvang je na aangifte van je baby bij de gemeente bij de afdeling Burgerzaken. Binnen een paar weken na aangifte ontvang je een brief thuis van de Belastingdienst met daarin het BSN nummer van je baby. Met het BSN nummer wordt jullie kindje ook ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) van de gemeente. Bewaar de brief met het BSN nummer goed.

Baby aanmelden zorgverzekering

5. Overzicht per zorgverzekeraar

Van een groot aantal zorgverzekeraars hebben we hieronder aangegeven hoe zij omgaan met het aanmelden van je baby. Je leest wat je moet doen en hoe je contact kunt opnemen. Ook via Independer kun je makkelijk en snel alle zorgverzekeraars met vergelijken.

Baby aanmelden zorgverzekering CZ

Je baby moet binnen vier maanden bij zorgverzekeraar CZ worden aangemeld. Bij CZ gaat dit het snelste via Mijn CZ.

Toch nog vragen? CZ is ook bereikbaar via telefoon, Twitter, Facebook, chat, e-mail of WhatsApp.

Meer informatie over het aanmelden van je baby bij CZ? zorgverzekering zwangerschap.

Baby aanmelden zorgverzekering Zilveren Kruis

Zilveren Kruis geeft aan de baby binnen 1 maand bij te schrijven op je zorgverzekering. Het gemakkelijkste kan dit bij Zilveren Kruis via Mijn Zilveren Kruis door in te loggen met je DigiD.

Heb je vragen? Zilveren Kruis is telefonisch bereikbaar, via WhatsApp, e-mail, post, Twitter en Facebook.

Alles weten over het bijschrijven van je baby bij Zilveren Kruis? Dit lees je op hun website.

Baby aanmelden zorgverzekering Univé

Het is belangrijk je baby zo spoedig mogelijk na de geboorte bij Univé aan te melden. Univé geeft daar twee mogelijkheden voor:

 1. Online via Mijn Univé Zorg
 2. Via een Univé-winkel bij jou in de buurt

Vragen over de zorgverzekering van Univé? Neem dan contact op via de Klantenservice Zorg, telefonisch of via e-mail. Of bij een Univé-winkel in de buurt.

Meer weten over gezinsuitbreiding en hoe dat bij Univé is geregeld? Lees dit op hun website.

Baby aanmelden zorgverzekering Menzis

Het doorgeven van de geboorte van je baby bij Menzis gaat het beste via Mijn Menzis of telefonisch via de klantenservice.

Kom je er niet uit of heb je vragen over de zorgverzekering van Menzis? Menzis is telefonisch bereikbaar, via chat, post of via een Menzis-winkel.

Meer weten hoe het doorgeven van de geboorte van je baby gaat bij Menzis? Kijk op hun website.

Baby aanmelden zorgverzekering VGZ

Het doorgeven van de geboorte van je baby bij VGZ kan via Mijn VGZ. Het liefste zo snel mogelijk. Deze wijziging kan ook telefonisch of per post doorgegeven worden.

Vragen aan VGZ? VGZ is ook bereikbaar via chat of per telefoon.

Wil je meer weten over de zorgverzekering voor je baby bij VGZ? Bezoek dan hun website.

Baby aanmelden zorgverzekering Interpolis

Het doorgeven van de geboorte van je baby moet bij Interpolis binnen 1 maand, zodat de baby wordt bijgeschreven op de polis van jou of je partner. Bij Interpolis kan dit via een online formulier, via WhatsApp of telefonisch via de Interpolis Zorglijn.

Meer weten wat je bij Interpolis na de geboorte moet regelen? Lees het op hun website.

Baby aanmelden zorgverzekering Nationale-Nederlanden (Delta Lloyd)

Bij Nationale-Nederlanden is het belangrijk je baby zo spoedig mogelijk aan te melden. Ze geven aan dat dit het makkelijkste kan via Mijn NN.

Vragen of hulp nodig? Nationale-Nederlanden is bereikbaar via chat, telefoon, e-mail, post, Facebook of Twitter.

Alles wat je wilt weten over de zorgverzekering bij Nationale-Nederlanden voor je baby staat op hun website.

zorgverzekering na de bevalling

Baby aanmelden zorgverzekering FBTO

Binnen vier maanden meld je je baby aan bij FBTO voor de zorgverzekering. Dit doe je via MijnFBTO online.

Wil je contact opnemen met FBTO? Dit kan telefonisch, via WhatsApp, chat, Facebook en Twitter.

Alle informatie op een rij over de geboorte en de zorgverzekering van FBTO? Klik op de link en bekijk dit op de website van FBTO.

Baby aanmelden zorgverzekering Ohra

Na de geboorte meld je je baby bij Ohra aan voor de zorgverzekering via Mijn Ohra Zorgverzekering.

Vragen aan Ohra over de zorgverzekering van je baby? Neem contact met Ohra op via de telefoon, WhatsApp, Twitter of Facebook.

Alle informatie over het gratis meeverzekeren van je baby bij Ohra vind je op hun website.

Baby aanmelden zorgverzekering Ditzo

Geef de geboorte van je baby zo snel mogelijk door aan Ditzo. Ditzo geeft aan dat dit gemakkelijk kan via Mijn Zorgverzekering.

Vragen aan Ditzo over de zorgverzekering voor je baby? Ditzo is telefonisch bereikbaar en via WhatsApp, Twitter en Facebook.

Wil je meer weten over de zorgverzekering na de bevalling bij Ditzo? Lees dit op hun  website.

Meer baby en geld