Connect
To Top

De eerste vakantie met baby, wat kun je verwachten?

Natuurlijk wil je als kersverse ouders ook op vakantie met je baby. Maar wat kun je verwachten met een baby op vakantie? Welke vakantiebestemming kies je voor een eerste keer? En moet je je vakantie afstemmen op je baby of hoeft dat niet? Nadat je dit artikel gelezen hebt, ben je klaar om je eerste vakantie met baby te boeken.

eerste vakantie met baby

Inhoudsopgave:

  • Vakantiebestemming met baby
  • Babyvriendelijke vakantie
  • Autovakantie met baby
  • Vliegen met baby
  • Hotel met baby
  • Zonvakantie met baby
  • Verre reis met baby
  • Checklist vakantie baby
  • 10x vakantietips baby

Vakantiebestemming met baby

Eigenlijk maakt het niet veel uit waar je naartoe gaat op vakantie met je baby. Of je nu in Nederland blijft, met de auto naar Spanje gaat of met het vliegtuig naar Thailand; het belangrijkste is de voorbereiding én hoeveel vertrouwen je er zelf in hebt.

Wil je naar Thailand, maar heb je zelf nog nooit een verre reis gemaakt? Dan is dit voor een eerste keer met je baby niet zo’n goed idee. Bedenk vooral wat voor jou en je partner als een ontspannen vakantie voelt. Waar jullie je zeker over voelen. Pasgeboren baby’s voelen feilloos aan wanneer je niet op je gemak bent. En daar reageert je baby op door bijvoorbeeld te gaan huilen. Zo’n eerste keer op vakantie met je baby is heel speciaal en daar wil je natuurlijk op en top van genieten. Start met een goede voorbereiding.

Babyvriendelijke vakantie

Tegenwoordig is er veel aanbod voor babyvriendelijke vakanties. Diverse reisorganisaties, hotels en vakantieparken spelen hier op in en bieden speciale arrangementen voor gezinnen. Helemaal baby proof. Vaak wordt er gezorgd voor een babybedje en een kinderstoeltje en soms ook nog hele babypakketten. Dat scheelt jou weer sjouwen! Goed om je te verdiepen in dit babyvriendelijke vakantieaanbod.

Denk ook aan de volgende zaken als je de accommodatie bekijkt:

  • Check op welke verdieping de accommodatie zich bevindt
    En hoe is de accommodatie bereikbaar. Is er bijvoorbeeld een lift of een trap. En bekijk ook of een eventueel balkon goed is afgeschermd. Of vraag dit na.
  • Is er water in de buurt?
    Zoals een zwembad, de zee, een vijver of een meer. Kan je baby dit kruipend bereiken?
  • Mogelijk een wasje te draaien?
    Eigenlijk een must wanneer je met je baby op vakantie gaat. Kijk of er een wasmachine is of faciliteiten om te wassen.

Lees hier verder over babyvriendelijke vakantieparken.

Autovakantie met baby

Het grote voordeel om met een baby op vakantie te gaan, is dat baby’s nog veel slapen. Dus ook in de auto. En de meeste baby’s slapen heerlijk in de auto. Kon je voorheen in een lange ruk door naar je vakantiebestemming rijden, met zo min mogelijk stops. Dat moet je nu niet willen. Stem de autorit op je baby af. Rijd wanneer je baby slaapt en stop wanneer je baby wakker is voor een schone luier, een voeding en knuffels. Neem de tijd en zorg voor wat langere tussenstops. Door deze afleiding vindt je baby het prima om daarna weer de auto in te gaan.

Denk ook aan het volgende:

  • Bescherm je baby tegen warmte, kou, zon of tocht
    Je baby voelt zich het prettigste als hij of zij zich comfortabel voelt. Dus geen zon in de ogen, te warm, te koud of op de tocht zitten. Controleer dit regelmatig tijdens de reis en neem zo nodig actie. Neem sowieso een extra dekentje mee in de auto en bevestig een zonnescherm op het raam.
  • Extra setjes kleding binnen handbereik
    Bereid je maar voor, op vakantie heb je vaker dan anders lekluiers. Dan is het handig als je je baby snel kunt verschonen en niet hoeft te zoeken in de kofferbak.
  • Houd de plek naast je baby vrij
    Is je baby onrustig, dan is het fijn om even naast je baby te kunnen zitten. Om je baby te kriebelen, handje vast te houden of een flesje te geven. Omgekeerd vanuit de voorstoel kan ook, maar ernaast zitten is een stuk prettiger. Voor jullie allebei. En een rustig kind is een rustige reis.

vliegen met baby

Vliegen met baby

Ook in het vliegtuig zal je baby veel slapen. Bedenk wel dat een baby bij je op schoot moet. Anders moet je een extra stoel bijboeken (lees extra kosten) en een Maxi-Cosi meenemen. Maak je een verre vlucht? Veel vliegtuigmaatschappijen hebben speciale babybedjes waar je kindje in kan slapen. Dit wordt een bassinet genoemd. Dit bedje wordt dan voor je aan de wand bevestigd. Let op, een gelimiteerd aantal plekken in het vliegtuig hebben dit. Reserveer dit daarom gelijk bij het boeken van je ticket.

Hotel met baby

Overweeg je een nachtje hotel of wil je de hele vakantie aaneenrijgen met hotelovernachtingen? Het eerste is prima te doen, het tweede is echt af te raden. Veel hotels zijn namelijk niet ingesteld op baby’s. Vaak is er wel een babybedje op de kamer bij te boeken of een kinderstoel bij het ontbijt te regelen, maar daar houdt het wel mee op. Voor een nachtje dus prima, maar voor meerdere nachten niet zo comfortabel.

Houd hier rekening mee:

  • Geen aparte kamer voor je baby
    De meeste hotelkamers bestaan uit één grote ruimte en een badkamer. Gaat je kindje slapen, dan ben je dus in dezelfde ruimte. Geen probleem als je baby een goede slaper is, maar heeft je baby echt stilte of een donkere omgeving nodig? Dan is het wat lastiger.
  • Baby verschonen op bed
    In de hotelkamer vindt je geen aparte commode. Het makkelijkste is dus om je baby op bed te verschonen. Doe dit met volle aandacht, een ongelukje zit in een klein hoekje.
  • Weinig ruimte om te spelen
    Een hotelkamer is vaak functioneel ingericht, met maar weinig ‘speelruimte’. Vooral als er nog een extra babybedje in de kamer staat. Op bed spelen kan natuurlijk wel, maar dan kun je je baby geen seconde uit het oog verliezen. Het babybedje kun je natuurlijk ook als box gebruiken, maar is niet heel prettig voor je baby.

Zonvakantie met baby

Zonvakantie met baby

Houd je erg van zonvakanties? Goed nieuws, ook op vakantie naar de zon en lekker relaxen op het strand met een baby is prima te doen. Wel zul je een aantal voorzorgsmaatregelen moeten treffen, want teveel zon is niet goed voor je baby.

  • Zorg voor goede zonbescherming met hoge factor
    En smeer je baby hier regelmatig mee in. Ook ideaal zijn speciale shirts of zwempakjes met UV-filter. En zet je baby natuurlijk een zonnepetje op.
  • Zo veel mogelijk uit de zon
    Houd je baby zo veel mogelijk uit de zon door onder een parasol of in de schaduw van een (palm)boom te zitten. Neem een groot strandlaken mee en laat je baby daar lekker op spelen.
  • Neem een pop-up reisbedje/reistentje mee
    Je baby slaapt nog veel, daarom is het handig je baby ook op het strand te laten slapen. In een speciaal babytentje. Vaak zijn dit soort tentjes voorzien van extra bescherming tegen insecten. Ook is het direct een mooie schaduwplaats voor je baby.

Verre reis met baby

Ook de backpack mama’s en papa’s hoeven niet bang te zijn dat verre reizen maken verleden tijd is. Het maken van een verre reis met je baby kan heel goed. Nieuwsgierig als baby’s zijn, vinden ze het avontuur prachtig. Wel is het verstandig je reistempo aan te passen en geen overvolle reisdagen te plannen. Ook kun je niet ieder land op je bucket list aandoen. Ga bijvoorbeeld niet naar een land of gebied waar malaria voorkomt. Dit is de ernstigste ziekte die baby’s tijdens het reizen kunnen krijgen. Gebruik verder je gezonde verstand en kies een reisbestemming waar het veilig is en waar goede gezondheidszorg toegankelijk is.

Hier kun je nog aan denken op een verre reis met baby:

  • Gebruik muggenbescherming
    In het buitenland wordt vaak DEET geadviseerd, maar daar wil je je pasgeboren baby liever niet mee insmeren. Trek je baby daarom ’s avonds kleding aan met lange mouwen en pijpen. En sokjes. Lekker dun en luchtig. Blijf bij schemer op de kamer, dan zijn de muggen het meest actief.
  • Neem luiers en luierdoekjes mee
    In ieder geval een voorraad om de eerste dagen mee door te komen. Dan hoef je hier nog niet direct naar op zoek te gaan. In de meeste landen kun je dit gewoon kopen. Onderzoek dit vanuit Nederland. Dit scheelt namelijk een hoop ruimte in je backpack.
  • Je baby ook een eigen paspoort
    Ook je baby heeft een eigen paspoort nodig wanneer je gaat vliegen. Reis je als moeder alleen met je baby? Dan heb je de toestemming nodig van de vader. Laat je goed informeren wat je allemaal moet regelen en meenemen.

Checklist vakantie baby

Wat moet er allemaal op je inpaklijst staan als je met je baby op vakantie gaat? Lang niet zoveel als je vooraf denkt. Veel is ook gewoon ter plaatse te koop, zoals luiers en potjes eten. Ja, ook kleding, mocht je net te kort komen. En natuurlijk stem je de checklist af op het soort vakantie, naar wat voor accommodatie je gaat en hoe je reist (auto, vliegtuig, trein).

Maak eerst je eigen inpaklijst en bekijk daarna een uitgebreide checklist voor een vakantie met je baby. Neem niet alles over, maar kijk of er nog slimme tips op staan waar je niet aan gedacht had. Zo voorkom je dat je je een bult sjouwt op vakantie en de helft ongebruikt weer mee terug neemt.

vakantietips baby

10x vakantietips baby (nog niet genoemd)

Hierboven zijn er al veel vakantietips voor je baby voorbij gekomen, we sluiten dit artikel af met nog eens 10 tips. Te goed voorbereiden op je eerste vakantie met je baby bestaat niet, dus doe er je voordeel mee.

#1 Eigen bedje mee? Bereid je voor

Neem je een eigen slaapbedje voor je baby mee? Wees er dan zeker van dat je weet hoe je deze opzet en weer opbergt. Oefen hier thuis een paar keer mee. Het is ook verstandig om je baby thuis al een paar keer in het bedje te laten slapen. Zo raakt hij of zij er al vertrouwd mee.

#2 Buggy niet klakkeloos meenemen

Een buggy is niet altijd handig op vakantie. Ga je ergens naartoe met smalle straatjes, met ongelijke trottoirs of waar je voornamelijk strand hebt? Dan is een draagzak vaak een betere optie en sjouw je niet onnodig met een buggy die je toch niet gebruikt.

#3 Niet met de auto weg? Draagzak mee

Ga je niet met de auto op vakantie? Dan is het aan te raden een draagzak mee te nemen. Dan stap je iets sneller in een taxi, bus of trein. Die kleine zit dan veilig bij je en niet los op schoot.

#4 Neem ORS mee

Voor jezelf pak je misschien een hele medicijnkast vol in. Voor je baby is het enige ‘medicijn’ dat je mee moet nemen ORS. Krijgt je baby diarree, geef dan extra water te drinken met een ORS-oplossing.

#5 Andere vakantie

Vakanties zullen niet meer hetzelfde zijn als voorheen. Je zult meer moeten plannen, moeten voorbereiden en soms concessies moeten doen. Goed om je je hierop in te stellen.

#6 Bouw voldoende rust in

Het is belangrijk je baby voldoende rust te geven. Een vakantie is voor jou allemaal spannend en leuk. Vaak is dat het ook voor je baby (de meeste baby’s zijn erg flexibel), maar heeft wel voldoende rust nodig. Las dus na een drukke reisdag lekker wat rust in of hak de reis en uitjes in kleinere stukjes.

#7 Veel aandacht

Op vakantie gaan met een baby is geweldig. In de meeste landen zijn de lokale mensen extra aardig en hulpvaardig, omdat je met een baby reist.

#8 Priority lane

Ga je met het vliegtuig? Omdat je een baby bij je hebt, heb je voorrang. Je mag overal voor en je mag als eerste het vliegtuig in. Zo kun je je rustig installeren voordat de grote bups komt.

#9 Ruime en handige rugzak

Zorg dat je een ruime en handige rugzak meeneemt. Speciaal voor de uitstapjes. Hier kun je alles voor je baby indoen (van voedingen, luiers tot reserve kleertjes) én je eigen spullen. Denk aan je fotocamera, flesje drinken en reisdocumenten. Zo hoef je maar één rugzak mee te nemen.

#10 Dierbare herinnering

Zo’n eerste vakantie met je baby vergeet je nooit meer. Als het goed is in positieve zin. Maar dat komt helemaal goed als je je voorbereid en je baby het ritme van de vakantie laat bepalen. Let it flow en geniet.

The following two tabs change content below.

Meer vakantie baby