Connect
To Top

Alles wat je moet weten over brood voor je kindje

Voor je kindje wil je het beste. De eerste maanden drinkt je baby alleen melk en hoef je nog niet na te denken over vast voedsel. Op het moment dat de oefenhapjes goed gaan (meestal rond de 5 maanden), kun je je baby brood aanbieden. We krijgen vaker de vraag of brood gezond is voor kinderen en welk brood je het beste kunt nemen. En hoeveel brood mag een kind eigenlijk per dag? Wil jij hier ook meer over weten? Lees dan snel verder en ontdek er alles over!

Vanaf wanneer kan mijn kind brood eten?

Brood is gezond, ook voor kinderen. Voor je baby of dreumes is een sneetje brood een goede bron van eiwitten, vezels, jodium, B-vitamines en ijzer. Brood maakt dus zeker deel uit van een gezond voedingspatroon voor kinderen. De vraag is natuurlijk ook wat je erop doet. In het begin geef je het brood vaak zonder korst en zonder broodbeleg. Vanaf een maandje of 7 kun je de korst laten zitten en zelfs eens een los korstje geven om op te sabbelen. Op die manier traint je oogappeltje zijn mondspieren.

Wat doe je erop?

Rond de 7 maanden kun je met broodbeleg beginnen. Dit bepaalt mede hoe gezond de boterham is die je je kleintje voorschotelt. In het begin kun je het beste kiezen voor smeerbaar beleg. Gepureerde groenten of fruit zijn een gezonde keuze. Ook pindakaas of notensmeersels (zonder stukjes) zijn lekker en gezond. Let erop dat er geen suiker of zout is toegevoegd.

Welk brood is het meest gezond?

Niet alleen het beleg, maar ook de broodsoort die je kiest speelt een rol. Je kunt het beste met bruinbrood of tarwebrood beginnen. Witbrood bevat minder vitamines en mineralen, maar ook minder vezels. Daarom staat het ook niet in de Schijf van Vijf.

Af en toe een sneetje wit kan wel hoor, maar laat je kindje liever meteen wennen aan ‘het echte werk’. Lust je kind alleen maar witbrood? Dan kun je ook kiezen voor witbrood met toegevoegde vezels.

Als je baby eenmaal gewend is aan bruinbrood, kun je overstappen op de volkoren variant.
Je kunt met brood heerlijk afwisselen. Zo is ook maisbrood en speltbrood gezond. In verband met verstikkingsgevaar kun je brood met pitten en zaden het beste pas geven vanaf 1 jaar.

Hoeveel brood moet een kind per dag?

Hoeveel boterhammen een kind per dag mag, hangt af van de leeftijd. Tussen het aantal boterhammen voor een dreumes, peuter of kleuter zit een subtiel verschil. Het algemene advies luidt (voor volkorenbrood of bruinbrood):

Leeftijd Aantal sneetjes per dag
1 tot 3 jaar 2 tot 3
4 tot 8 jaar 2 tot 4
9 tot 13 jaar 4 tot 6

Elke dag vers Broodgeluk

Goed nieuws voor degenen die een gezonde start van de dag nog lekkerder willen maken en toch betaalbaar willen houden. Het broodassortiment van Jumbo is onlangs vernieuwd. Het assortiment Broodgeluk vervangt de lijn Goudeerlijk en bevat 17 vernieuwde broden, waaronder een heerlijk volkoren en meergranen brood.

Door de vernieuwde receptuur is de versheid van het brood nog beter. Zelfs na het invriezen is het brood lekker krokant. Ter kennismaking krijg je tijdelijk 1 euro proefkorting op alle broden. De korting is geldig van woensdag 13 september t/m 3 oktober en geldt in de winkel én online. Gun jezelf en je gezin een kraakvers begin van de dag en mis het niet!

Meer Lifestyle