Connect
To Top

Goed nieuws: Papa’s kunnen vanaf 2020 maar liefst 5 weken aanvullend verlof opnemen na de geboorte van het kind

De eerste weken met je pasgeboren kindje zijn ontzettend bijzonder en spannend. Je bent net trotse papa en mama geworden en er veranderd veel binnen het gezin. Voor vrouwen is het in Nederland heel normaal om zwangerschapsverlof te hebben, maar voor papa’s schortte het helaas nog op dit vlak. Maar sinds kort is er een lichtpuntje, want per 1 januari 2019 is het vernieuwde partnerverlof in gegaan. In plaats van 2 dagen kunnen kersverse papa’s nu genieten van 5 betaalde verlofdagen na de geboorte van hun kind.

We gaan er steeds meer op vooruit

Deze nieuwe maatregel is al een enorme vooruitgang voor ons kikkerlandje, want de eerste periode met je kindje is als ouders heel waardevol en nodig om een band op te bouwen met het kindje. Voor zowel moeder als vader. Maar het zijn er nog steeds veel te weinig in tegenstelling tot veel andere landen in Europa. Zo krijgen Finse papa’s bijvoorbeeld 54 dagen betaald verlof van de overheid en papa’s in IJsland, schrik niet, krijgen zelfs 90 dagen verlof. Maar niet getreurd, want er is goed nieuws. Voor alle papa’s geldt vanaf juli 2020 dat ze maar liefst 5 weken aanvullend verlof kunnen opnemen na de geboorte van het kind. Dit verlof komt bovenop de 5 officiële verlofdagen die onlangs ingegaan zijn en hierbij wordt 70% van het salaris doorbetaald via een uitkering door het UWV.

“Papa’s kunnen vanaf juli 2020 maar liefst 5 weken aanvullend verlof opnemen.”

Papa’s gaan massaal voor de verlenging

Uit recent onderzoek van Pampers blijkt dat de verlenging van het partnerverlof van 2 naar 5 dagen ontzettend populair is bij vaders. Papa’s zijn massaal op de hoogte van de nieuwe maatregel en kiezen bijna allemaal, maar liefst 82%, om het verlof op te nemen na de geboorte van hun kind. Dit is natuurlijk super goed nieuws, want dit is iets waar veel vaders al tijden op hopen en nu in Nederland ook mogelijk is.

Aanvullend verlof is minder populair

Daarentegen is het aanvullende verlof van 5 weken voor papa’s nog een brug te ver. Uit het onderzoek van Pampers komt naar voren dat veel vaders het wel willen, maar barrières zien om naast de 5 officiële verlofdagen 5 weken extra verlof op te nemen. Zo blijkt maar 57% op de hoogte te zijn van het aanvullende verlof van 5 weken en minder dan de helft, 42%, zou het mogelijk opnemen. Reden van dit lage percentage is dat veel vaders beren op de weg zien. Zo denkt 17% dat het aanvullende verlof een negatief effect zal hebben op hun carrière. Want hoe kun je 5 weken vrij nemen van een drukke baan?

“57% blijkt op de hoogte te zijn van het aanvullende verlof.”

Papa’s laat je hart spreken

Pampers heeft de landelijke campagne ‘Papa’s laat je hart spreken’ gelanceerd met niemand minder dan Arie Boomsma. Pampers wil met de campagne het taboe doorbreken en papa’s inspireren om zelf een keuze te maken voor het aanvullend verlof. Arie is zelf ook papa en koos ervoor om een paar weken na de geboorte van zijn 2 kinderen thuis te blijven om optimaal te genieten van de eerste periode en zijn vrouw te kunnen ondersteunen. Arie roept in het onderstaande filmpje papa’s dan ook op die kiezen voor het aanvullend verlof om hun verhaal te delen onder de hashtag #vraaghetaanpapa en te laten zien hoe zij hun aanvullend verlof invullen. Doe je mee?

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Pampers.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer Lifestyle