Connect
To Top

Zwangerschapssymptomen: eerste symptomen zwangerschap

Wil je graag zwanger worden? Vlak voor je menstruatie is het dan een spannend moment van de maand, zou je zwanger zijn? Grote kans dat je dan let op de kleinste dingen. Op de eerste zwangerschapssymptomen, die er op kunnen wijzen dat je zwanger bent. Het is goed om te weten dat deze eerste tekenen van zwangerschap van vrouw tot vrouw verschillen. En zelfs per zwangerschap. Ook zijn er vrouwen, die geen enkele zwangerschap symptomen ervaren. In dit artikel vertellen we je alles over de eerste zwangerschapsverschijnselen, waar je op kunt letten, wanneer je de eerste symptomen kunt krijgen en we geven je tips wat je er tegen kunt doen.

Zwangerschapssymptomen eerste symptomen zwangerschap

Inhoudsopgave zwangerschapssymptomen:

  • Signalen zwangerschap – ben ik zwanger?
  • Eerste tekenen zwangerschap
  • Top 10 eerste zwangerschapssymptomen
    • Gevoelige borsten
    • Vermoeidheid
    • Misselijkheid
    • Veranderde reuk- en smaakzin
    • Constipatie
    • Kramp
    • Veranderende stemming(swisselingen)
    • Veel plassen
    • Brandend maagzuur
    • Duizeligheid
  • Zwangerschapssymptomen per week
    • Symptomen zwangerschap week 1
    • Symptomen zwangerschap week 2
    • Symptomen zwangerschap week 3
    • Symptomen zwangerschap week 4
    • Symptomen zwangerschap week 5
    • Symptomen zwangerschap week 6
    • Symptomen zwangerschap week 7
    • Symptomen zwangerschap week 8
    • Symptomen zwangerschap week 9
    • Symptomen zwangerschap week 10

Signalen zwangerschap – ben ik zwanger?

Het belangrijkste teken dat je mogelijk zwanger bent, is natuurlijk het uitblijven van de menstruatie. Ofwel, dat je overtijd bent. Dit is een goed moment om de zwangerschapstest uit te voeren. Bij een regelmatige menstruatie. Heb je een onregelmatige menstruatie, dan kun je eerst andere zwangerschapssymptomen ervaren voordat de menstruatie helemaal uitblijft.

Het is ook mogelijk dat je toch een bloeding krijgt, terwijl je wel zwanger bent. Dit is een bloeding van het innestelen van het eitje en komt bij zo’n 20 tot 30% van de vrouwen voor. Dit kan voor wat verwarring zorgen, omdat het lijkt op een menstruatie. Toch is de hoeveelheid bloed dat je verliest een stuk minder dan met een menstruatie. En de kleur is niet zo helderrood, maar bruin. Krijg je de bloeding eerder dan je reguliere menstruatie, dan is de kans groot dat het om een innestelingsbloeding gaat. Om hier zeker van te zijn, is het goed om een zwangerschapstest uit te voeren. Na de innesteling van het eitje komt het hormoon hCG vrij, wat de start betekent van de eerste zwangerschapssymptomen.

Toch kunnen veel vrouwen nog voordat de menstruatie uitblijft, al verschillen merken. Dit zijn de eerste symptomen van een zwangerschap. We beschrijven ze hieronder.

Eerste tekenen zwangerschap

De eerste paar weken van een zwangerschap gaan bij veel vrouwen ongemerkt voorbij. Er gebeurt van alles in je lichaam, maar vaak merk je er weinig van. Toch zijn er wel een aantal symptomen, waaraan je kunt herkennen dat je zwanger bent. Van deze verschijnselen kun je al vrij vlot na de innesteling last hebben. Naast het uitblijven van de menstruatie zijn andere tekenen pijnlijke borsten, misselijkheid en hoofdpijn. Dit zijn best verwarrende klachten, omdat ze ook op menstruatieklachten lijken.

Vrouwen die al eens zwanger zijn geweest, voelen vaak zelf al dat ze zwanger zijn. Nog voordat ze de zwangerschapstest hebben uitgevoerd. Ze herkennen het gevoel en de klachten van een vorige zwangerschap.

Top 10 eerste zwangerschapssymptomen

Er is een hele lijst met zwangerschapssymptomen. Toch zijn er een aantal symptomen die bij veel vrouwen voorkomen. We belichten de top 10 (de symptomen staan in random volgorde genoemd overigens) en geven je ook tips wat je ertegen kunt doen. Het is natuurlijk hartstikke leuk dat je in verwachting bent, maar wel het liefste zo comfortabel mogelijk.

1. Gevoelige borsten

Vanaf het begin van een zwangerschap kunnen je borsten al veranderen. Ze kunnen wat meer gespannen dan anders aanvoelen of wat pijnlijker. Je borsten maken zich al klaar op het geven van borstvoeding na de geboorte van je baby. Ook de tepels veranderen, ze worden donkerder door veranderend pigment. Zo kan je baby straks je tepel beter vinden.

Tips: probeer te strak zittende bh’s te vermijden en koop een zwangerschapsbeha. Dit zit veel comfortabeler.

Eerste tekenen zwangerschap

2. Vermoeidheid

Dit is één van de meest gehoorde symptomen aan het begin van een zwangerschap. Je lichaam is hard aan het werk om je baby te laten groeien. Dat kost een hoop energie. Vaak wordt dit na het eerste trimester veel minder.

Tips: eet gezonde en gevarieerde voeding (probeer suiker te beperken of te vermijden), maak een wandeling, drink voldoende water en pak je rust wanneer je daar behoefte aan hebt.

3. Misselijkheid

Zwangerschapsmisselijkheid. Per vrouw kan dit sterk variëren. Ook de duur en het tijdstip van de dag dat dit optreedt. Dit hoeft absoluut niet alleen in de ochtend te zijn. Vooral bij het ruiken van bepaalde geuren kan de misselijkheid opeens op komen zetten. Vaak wordt de misselijkheid na het eerste trimester minder of verdwijnt het.

Tips: eet iedere 1 tot 2 uur wat, zorg dat je geen lege maag hebt. Neem voldoende rust, je bent misselijker wanneer je moe bent. Eet gelijk iets wanneer je wakker wordt (zet bijvoorbeeld wat crackers naast je bed).

4. Veranderde reuk- en smaakzin

Tijdens een zwangerschap ben je gevoeliger dan anders voor geuren en smaken. Dit is tot drie keer sterker tijdens een zwangerschap.

Tips: het meest effectief is om dee geuren die je niet (meer) verdraagt te vermijden. Probeer er niet mee in aanraking te komen. Parfum te sterk? Draag een ander, minder sterke, parfum. Vraag dit ook aan je partner.

5. Constipatie

Dit is ook een veelgehoorde kwaal, dat vrouwen moeilijker naar het toilet kunnen. Niet alleen aan het begin, maar juist ook naarmate de zwangerschap vordert.

Tips: eet voldoende vezels (groenten, fruit en volkoren producten), drink zo’n twee liter vocht (bij voorkeur water) per dag en beweeg regelmatig (30 minuten wandelen, fietsen, zwemmen per dag).

6. Kramp

Pijn in je onderbuik, ofwel krampen, kun je goed voelen. Dit komt doordat je baarmoeder flink aan het groeien is.

Tips: twijfel je of jouw buikpijn normaal is? Misschien ben je wel bang voor een eventuele miskraam. Maak gerust een (extra) afspraak bij je verloskundige.

7. Veranderende stemming(swisselingen)

Veel vrouwen zijn tijdens een zwangerschap emotioneler dan anders. Of snel geïrriteerd of chagrijnig. Je kan ook last hebben van stemmingswisselingen, wanneer de emoties elkaar snel afwisselen. De gierende hormonen in je lichaam dragen hier flink aan bij.

Tips: voldoende rust nemen is het belangrijkste. En maak het bespreekbaar met je partner (en omgeving) en geef aan dat je hier last van hebt.

8. Veel plassen

Al vanaf het begin van een zwangerschap kun je hier ‘last’ van hebben. Dag en nacht. En naarmate je buik groeit, en je baby steeds meer op je blaas drukt, kun je hier meer last van krijgen.

Tips: probeer geen (of maximaal 1-2) keer een drank met cafeïne te drinken. Cafeïne heeft een vocht afdrijvende werking. Probeer in plaats van koffie (voldoende) water te drinken. Plas ook altijd helemaal uit, dit is heel belangrijk om geen blaasontsteking te krijgen. Neem voor het (uit)plassen de tijd.

9. Brandend maagzuur

Zo’n 70% van de zwangeren heeft last van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap. Het is niks ernstigs, maar wel lastig.

Tips: drink niet te veel koffie en eet niet te vet en/of pittig voedsel. Beperk de inname van zuivel en van citrusvruchten. Eet verder gezond en vezelrijk (fruit en groenten).

10. Duizeligheid

Dat je een beetje duizelig bent tijdens je zwangerschap is normaal. Het is wel een vervelend verschijnsel. Je maakt meer bloed aan en je bloedsomloop groeit, dit is één van de oorzaken van opkomende duizeligheid. Sommige vrouwen vallen zelfs flauw.

Tips: eet regelmatig, zodat je suikerspiegel op peil blijft (neem kleine porties), sta rustig op, voorkom dat je het te warm krijgt (neem geen heet bad bijvoorbeeld) en blijf bewegen zodat je bloed goed blijft stromen.

eerste week zwangerschap

Zwangerschapssymptomen per week

Zoals al eerder gezegd is iedere zwangerschap anders en iedere vrouw ervaart dit ook weer anders. Dus met welke symptomen je te maken krijgt, is op voorhand niks over te zeggen. Wel kunnen we je vertellen wat er van week tot week in een zwangerschap gebeurt en welke symptomen er kunnen optreden. Zo weet je een beetje wat je te wachten staat.

Symptomen zwangerschap week 1

In de eerste week ben je nog niet zwanger. De verloskundige rekent vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. In week 1 bereid je lichaam zich (zoals iedere maand) voor op een eventuele zwangerschap. Dat je een week zwanger bent, weet je eigenlijk pas in week vier. Ben je bewust bezig om zwanger te worden, dan is het belangrijk om nu te starten met het slikken van foliumzuur.

Symptomen zwangerschap week 2

Dit is de week van de eisprong (bij een regelmatige cyclus) en dus ook van de bevruchting. Van zwangerschapssymptomen is nu nog geen sprake. Ben je bewust bezig om zwanger te worden, dan is het verstandig om nu geen alcohol meer te drinken en te stoppen met roken. En andere slechte gewoontes.

Symptomen zwangerschap week 3

Dit is de week dat je nu écht zwanger bent. De zaadcel en de eicel zijn nu samengesmolten. Vanaf nu gaat je lichaam verschillende hormonen aanmaken om de embryo te beschermen. Zoals het hormoon hCG, dat vanaf nu wordt aangemaakt. Dit hormoon stimuleert de eierstokken om zo’n zeven weken lang progesteron te blijven produceren. Progesteron is de oorzaak van veel zwangerschapskwaaltjes. Sommige vrouwen kunnen nu al last hebben van een aantal symptomen, zoals buikkrampen, misselijkheid, meer moeten plassen en gevoelige borsten.

Symptomen zwangerschap week 4

Normaal gesproken zou je nu menstrueren. Ben je overtijd, dan is nu het ideale moment om een zwangerschapstest te doen. Vanaf deze week krijgen meer vrouwen last van de eerste zwangerschapskwaaltjes. In deze week ontwikkel je een beter reukvermogen, wat soms best lastig kan zijn. Soms triggeren deze geuren (ochtend)misselijkheid.

Symptomen zwangerschap week 5

Veel vrouwen ontdekken deze week dat ze zwanger zijn. Wanneer je in deze week een test uitvoert, is deze het meest betrouwbaar. Je baby groeit in je buik al razendsnel. De zwangerschapssymptomen worden vanaf deze week heftiger. Ook kun je last hebben van een opgezette buik.

Symptomen zwangerschap week 6

Vanaf deze week begint het hartje van je baby te kloppen en krijgt je baby voeding via jouw bloed binnen. Je merkt dat je van steeds meer symptomen last krijgt. Ook kun je merken dat je teveel speeksel in je mond hebt. Te danken aan het bekende zwangerschapshormoon.

Symptomen zwangerschap week 7

Je borsten groeien nu snel waardoor je last kunt hebben van pijnlijke borsten. Een leuk weetje is dat de placenta nu de taak van de dooierzak begint over te nemen om je baby van voeding te voorzien. Vanaf deze week kun je nu flink last hebben van ochtendmisselijkheid. Of misselijkheid gedurende de hele dag.

Symptomen zwangerschap week 8

Deze week begint de embryo zich te bewegen in je baarmoeder. Jammer genoeg voel je hier niks van, je baby is nu zo’n twee centimeter groot. De grootte van een framboos. Wel kun je (nog meer) last hebben van ochtendmisselijkheid of duizeligheid.

Symptomen zwangerschap week 9

De spieren van je baby zijn nu aangelegd en de aanleg van de belangrijke organen is nu begonnen. De baby heet nu geen embryo meer, maar een foetus. Stemmingswisselingen? Deze kun je in alle hevigheid flink ervaren. Ook steekt de zwangerschapsvermoeidheid nu sterk de kop op. Pak gewoon wat extra rust, zodra het kan.

Symptomen zwangerschap week 10

Je baby is nu nog niet zo groot, maar je baarmoeder groeit al wel flink. Ook kun je last hebben van een opgeblazen gevoel. Dit alles kan ervoor zorgen dat je kleding al wat strakker gaat zitten. Ook die zwangerschapssymptomen kunnen nu best heftig zijn, dat komt doordat het hCG-hormoon in deze week zijn hoogste niveau heeft bereikt. Wees gerust, vanaf week 12 worden de symptomen snel minder.

Meer ben ik zwanger