Pauline Oud, bekend van vele verschillende peuterboeken. Inmiddels heeft ze al meer dan 250 boeken geïllustreerd. Boekjes met vooral veel vrolijke kleuren, tekeningen en verhalen. Naast het tekenen is ze in 2007 ook zelf begonnen met het schrijven van haar boeken. Fien en Milo, Kas en het meisje Saar, Big, Billy-Bob, het zijn allemaal kinderboeken van Pauline Oud. En met succes, de boekjes zijn razend populair en jaarlijks komen er een aantal nieuwe series uit. Hoe het voor Pauline Oud allemaal begon, waar ze haar inspiratie vandaan haalt en hoe haar boeken ontstaan, vertelt ze vandaag exclusief op Babystraatje.nl.
Je begon met het schrijven en tekenen van boeken. Waar kwam die leuke stap vandaan?
Na ruim 10 jaar samen met auteurs gewerkt te hebben kreeg ik een leuke opdracht van een uitgever waarbij nog geen tekst was. Of ik dat zelf niet kon? Omdat het een klein klusje was durfde ik die uitdaging wel aan. Daarbij ontdekte ik hoe leuk het was om alles zelf te kunnen beslissen: tijdens het tekenwerk kon ik elk moment het verhaal een andere kant op laten gaan zonder dat ik daar met een auteur over hoefde te overleggen. Die vrijheid smaakte naar meer. Een van mijn andere uitgevers, Clavis, had al eerder gevraagd of ik niet ook eens over een eigen tekst wilde denken. Ik had dat altijd afgewimpeld: schrijven is een heel ander vak. Maar na die eerste positieve ervaring ben ik er serieus mee aan de slag gegaan. Het schrijven is echt een leertraject geweest. Want een goed boekidee hebben is een ding; het goed verwoorden is een heel andere zaak.
“Het eerste boek van Fien en Milo werd uitgeroepen tot 1 van de 10 mooiste prentenboeken van het jaar. Een mooiere start was er dus niet!”
Met welke eerste boekenserie ben je toen begonnen? Hoe kwam je op dat idee?
Het konijntje Fien en muisje Milo had ik al op papier staan. Al tekenend werden zij echte karaktertjes, hoewel nog zonder verhaal. Maar wel al duidelijk dat Fien het alwetende grote meisje zou zijn en dat Milo de kleine ondeugende zou worden die steeds vanuit onschuld allerlei streken zou uithalen. Daarbij een Fien die daar altijd verbaasd over is en nooit boos wordt. Het thema ‘aankleden’ leek me mooi: een prima ‘peuter’ thema en ik wilde mijn techniek om bloem en ruitpatronen te tekenen erin verwerken. Ik weet nog goed dat ik tijdens het koken opeens bedacht dat ‘aankleden’ bij mijn ondeugende Milo vooral moest gaan over ‘uitkleden’. Precies zoals peuters in een bepaalde fase steeds doen; de hele dag sokken, trui en broek uit. Daar was mijn eerste verhaal geboren! Na het verschijnen van Aankleden met Fien en Milo werd het uitgeroepen tot 1 van de 10 mooiste prentenboeken van het jaar. Een mooiere start was er dus niet!
Welke boekenseries heb je toen na Fien en Milo uitgebracht?
Naast Fien en Milo wilde ik boeken maken waarin het echte peuterleven te zien is. Het eerste boek was Kas krijgt een zusje. Al heel snel daarna kwam Kas op het potje en besloten we daar een meisjesversie aan toe te voegen: dat werd Saar op de wc. Er zijn nu al heel veel boeken over Kas en Saar verschenen en binnenkort komt er weer een fijn nieuw avontuur van Saar bij. Daarnaast wilde ik de grote en kleine emoties bij oudere peuters in boeken verwerken. Dat zijn mijn boeken over Big. Voor de oudste peuters laat ik hier zien hoe Big bang is voor het water als al zijn vriendjes heerlijk in de zomerhitte aan het zwemmen zijn. Hoe zijn vriendjes Big, ondanks zijn boosheid en gedrag, toch helemaal accepteren. In Big gaat logeren laat ik zien dat hoe graag Big ook bij vriendje schaap logeren wil, het toch allemaal wel heel anders is dan thuis slapen… Ik geef door deze verhalen woorden aan gevoelens die alle peuters herkennen maar vaak nog niet kunnen benoemen. Voor de allerkleinste lezers vanaf 18 maanden maak ik Kleine Billy-Bob. Kleine rijmverhaaltjes met veel uitdagingen om zelf ook mee te doen tijdens het voorlezen.
Waar haal je alle inspiratie voor een nieuw boek vandaan?
Vaak lokt het ene boek het andere uit: zoals bij Kas krijgt een zusje moest er natuurlijk een boek komen: Saar wordt grote zus… Ik heb een heel thema lijstje liggen, er zijn nog zoveel ideeën die even moeten wachten tot ik er tijd voor heb. Maar ook krijg ik input van ouders, juffen of bibliotheekmedewerkers. Met de vraag of ik niet eens een boek wil maken over… bijvoorbeeld trouwen! Een thema waar ik zelf nooit aan gedacht zou hebben. Maar er bleek niets te zijn over een trouwfeest voor peuters. Terwijl een groeiende groep ouders pas trouwen gaat als de kinderen al 2, 4 of 6 jaar oud zijn. Die maken dat dus heel bewust mee, net als de vele juffen die gaan trouwen of fijne tantes!
Wat wil je in elk boek heel graag meegeven aan al je kleine lezers?
Woorden. Nieuwe woorden voor gevoelens die ze hebben maar nog niet kunnen benoemen. Vaak is dat juist de oorzaak van peuterwoede: onmacht om te uiten wat ze voelen. Volgens mij wordt de wereld een stukje mooier als we jong leren te verwoorden wat we voelen. Dan hoeven we namelijk niet te slaan als we boos zijn.
Wat doet het met je als je kleine kinderen ziet genieten van je boekjes?
Dat is de mooiste beloning voor mijn werk! Net als alle fijne verhalen van alle blije ouders die mijn boeken maar moeten blijven voorlezen, kinderen die na het lezen van Saar op de wc of Kas op het potje zindelijk zijn en juffen die het heerlijk vinden om met mijn boeken te werken.
Kleine Billy-Bob is één van je nieuwe boekenseries. Hoe is Billy-Bob ontstaan?
Kleine Billy-Bob is ontstaan uit een ontwerp voor het geboortekaartje dat ik gemaakt heb voor een van de medewerkers van mijn uitgeverij Clavis. Dat mannetje met het mutsje met oortjes, hangend in een hangmatje vroeg gewoon om meer, om een eigen boek! Omdat een serie boekjes van 18 maanden en ouder nog ontbrak in mijn werk, was dat een mooie aanleiding.
Wie is Kleine Billy-Bob?
Kleine Billy-Bob is een peutertje dat de wereld om hem heen ontdekt, soms samen met zijn vriendje Fee. Op elke pagina zie je wat Billy-Bob doet en wordt er ook een vraag gesteld aan de lezer; Kun jij ook staan op één been? Of wiebelen met je teen? Allemaal om het interactieve voorlezen te stimuleren, om als ouder echt samen met je kind het boek te lezen en er over te praten. Mag dat wat Billy-Bob doet? Waarom niet? Of juist wel? Het is een heerlijk mannetje om te tekenen. Ik heb nu net het zesde avontuur van Billy-Bob geschilderd, over een poosje ligt dat in de winkels!
©2015 Clavis Uitgeverij, Hasselt-Amsterdam-New York, illustratie van Pauline Oud uit Kleine Billy-Bob eet alles op, isbn 978 90 448 2579 4
Je staat dit jaar weer op de Negenmaandenbeurs!
Inderdaad sta ik met veel plezier eind februari voor de derde keer met al mijn boeken en cadeautjes op de Negenmaandenbeurs. Een feest! Het is geweldig om alle lezers van mijn boeken te ontmoeten, en ze te laten zien wat ik nog meer maak: mijn babyinvulboeken voor jonge ouders, speelgoedontwerpen en andere cadeautjes. Vaak kennen lezers die boeken of producten al wel maar weten ze niet dat ook die van mijn hand zijn. Een feest van herkenning vaak, met veel plezier signeer ik de boeken en gaan mensen blij met een prachtige goodiebag vol moois uit mijn serie naar huis!
Benieuwd naar meer? Bekijk dan eens de website van Pauline Oud via www.paulineoud.nl of kom naar de Negenmaandenbeurs van 24 februari t/m 28 februari. Daar staat de Pauline stand in hal 8 bij stand 412. Kaarten voor de Negenmaandenbeurs zijn hier verkrijgbaar. Ook een bezoekje aan de Facebook pagina van Pauline is zeker de moeite waard!
Laatste berichten van Babystraatje.nl (toon alles)
- Fijn babyspeelgoed en peuterspeelgoed: het leukste kinderspeelgoed - 25 oktober 2024
- Tips voor een dagje uit met je baby - 30 juni 2024
- Luier wasbaar en herbruikbaar, de beste tips - 27 juni 2024