Hoera er is een baby op komst! Van alles wat je moet regelen voor de kleine is dit misschien wel het minst spannende onderwerp: de verzekering van je baby. Voor jou als moeder dan, misschien dat je partner dit wel ontzettend leuk vind om te regelen (hint hint). Het is in ieder geval belangrijk om dit goed uit te zoeken. Gelukkig kan dit in de eerste weken dat de kleine er is ook nog. Maar wat moet je dan regelen, welke verzekeringen moet je hebben en hoe werkt het. We zetten alles voor je op een rij in dit artikel. Handig om uit te printen en aan je partner te geven.
Inhoudsopgave
- Baby verzekering, waarom belangrijk?
- Welke verzekeringen?
- Zorgverzekering baby
- Baby verzekeren bij vader of moeder?
- Hoe schrijf je je baby op de zorgverzekering bij?
- Het BSN nummer van je baby
- Je eigen zorgverzekering
- Koemelkallergie baby verzekerd?
- Van zorgverzekeraar veranderen?
- Reisverzekering baby
- Inboedelverzekering baby
- Aansprakelijkheidsverzekering baby
- Rechtsbijstandverzekering
- Autoverzekering
- Opstalverzekering
- Uitvaartverzekering baby
- Ongevallenverzekering
- Overlijdensrisicoverzekering
- Geld besparen met een pakketpolis
- Niet getrouwd, wel een baby – testament opstellen
Baby verzekering, waarom belangrijk?
Het is belangrijk om naast de aangifte die je doet bij de gemeente, ook je verzekeraars in te lichten dat je een kind hebt gekregen. Zo is je kind gelijk meeverzekerd. Mocht je aanspraak moeten doen op een vergoeding van de verzekering, dan kunnen ze niet lastig doen vanwege de verandering in je gezinssamenstelling.
Welke verzekeringen?
Een logische vervolgvraag is, aan welke verzekeringen moet je dit doorgeven en welke verzekeringen zou je überhaupt moeten hebben als je een baby krijgt? Het is sowieso verstandig lopende verzekeringen onder de loep te nemen of ze eventueel aangepast moeten worden met een beter passende dekking.
We bespreken per verzekering waarom dit belangrijk is, of je je baby moet aanmelden en wat eventueel aangepast moet worden.
1 Zorgverzekering baby
Voor iedereen in Nederland is de zorgverzekering verplicht. Dus ook voor jullie baby. Het is belangrijk je baby binnen vier maanden na geboorte bij jou of je partner op de polis bij te laten schrijven. Heb je aan die voorwaarde voldaan, dan worden alle medische kosten door de verzekeraar vergoed. Schrijf je de baby pas na vier maanden bij en zijn er medische zorgkosten gemaakt? Dan moet je alles zelf betalen en dat kan flink in de papieren lopen. Er zijn maar weinig kersverse ouders die in de eerste paar maanden niet bij de huisarts zitten met de baby. Ben je bang dit te vergeten? Zet het dan als actiepunt in de agenda zo’n 3 weken na de uitgerekende datum.
Doen: schrijf je baby direct bij op de polis van je partner of van jezelf.
Baby verzekeren bij vader of moeder?
Dit is niet zo’n moeilijke keuze. Kijk wie de meest uitgebreide aanvullende dekking heeft en schrijf je baby bij die zorgverzekeraar bij. Voor kinderen tot 18 jaar betaal je geen premie, dus ook niet voor die uitgebreide aanvullende verzekering. Je baby ontvangt dan gratis zorg uit de basisverzekering, tandartsverzekering en eventuele aanvullende verzekering. Heb je geen aanvullende verzekering afgesloten, dan krijgt je kindje uiteraard ook geen zorg uit de aanvullende verzekering vergoed.
Hoe schrijf je je baby op de zorgverzekering bij?
Iedere zorgverzekeraar heeft haar eigen methode hoe je je baby bij kunt laten schrijven. Het beste is om dit te checken bij de zorgverzekeraar waar je je baby wilt aanmelden. In bijna alle gevallen kan dit op de volgende manieren:
- Telefonisch
- Schriftelijk
- Via een aanmeldingskaartje (uit je kraampakket)
- Per e-mail of een contactformulier op de website van de verzekeraar
- Via de mijn-omgeving (indien de verzekeraar hierover beschikt)
- Door een bezoek te brengen aan de verzekeringswinkel van de zorgverzekeraar
Je kindje is definitief bijgeschreven als je thuis een polispasje en een polisblad ontvangt.
Het BSN nummer van je baby
Om je baby bij de zorgverzekering in te schrijven, heb je het Burgerservicenummer (BSN nummer) van je baby nodig. Het BSN nummer ontvang je na aangifte van je baby bij de gemeente bij de afdeling Burgerzaken. Binnen een paar weken na aangifte ontvang je een brief thuis van de Belastingdienst met daarin het BSN nummer van je baby. Met het BSN nummer wordt jullie kindje ook ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) van de gemeente. Bewaar de brief met het BSN nummer goed.
Je eigen zorgverzekering
Heb je een zwangerschapswens, dan is het verstandig je eigen zorgverzekering hierop aan te passen. De basisverzekering vergoedt de belangrijkste zaken rondom zwangerschap, maar voor veel andere zorg rondom zwanger worden en je zwangerschap is een aanvullende verzekering nodig. Het kan ook zijn dat je tijdens en na je zwangerschap extra zorg nodig hebt. Denk aan een fysiotherapeut of een bekkenbodemtherapeut. Slim om dit op tijd te checken. Doe dit ook na de bevalling, wellicht zijn je wensen dan wel anders.
Tip: bij sommige zorgverzekeraars kun je tijdens je zwangerschap wijzigingen in je dekking aanvragen. Bij anderen kan dit niet. Verdiep je tijdig in het land der zorgverzekeringen.
Koemelkallergie baby verzekerd?
Steeds meer kinderen in Nederland hebben een vorm van allergie. De meest voorkomende voedselallergie bij baby’s (2-3% van de kinderen tot 1 jaar) is koemelkallergie. Krijgt jullie baby hier last van, dan is er een mogelijkheid om aangepaste melkvoeding te geven. Dit is vrij kostbaar en niet vrij verkrijgbaar. Het is goed om te weten dat de basisverzekering dit vergoedt, wanneer uit de eliminatie-provocatietest blijkt dat je baby koemelkallergie heeft. Je kunt er geen aparte verzekering voor afsluiten.
Van zorgverzekeraar veranderen?
Wil je van zorgverzekering veranderen, omdat een andere verzekering betere voorwaarden hanteert voor je baby? Overstappen kan maar op één moment in het jaar, namelijk aan het einde van het jaar. Wil je je verzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering? Hier gelden andere voorwaarden voor, verstandig om dit even na te vragen bij de verzekeraar of na te zoeken in de polisvoorwaarden.
2 Reisverzekering baby
Meld je baby direct aan bij je reisverzekering. Bij steeds meer verzekeraars zijn kinderen tot 5 jaar gratis meeverzekerd, maar dit geldt niet bij alle verzekeringen. Goed om dit te checken en wellicht over te stappen op een verzekeraar bij wie dit wel het geval is. Nog een tip, kijk ook even naar de dekking. Werelddekking? Misschien is dat de eerste paar jaar nog niet direct nodig.
Doen: Meld je baby direct aan op de aansprakelijkheidsverzekering.
3 Inboedelverzekering
Bij deze verzekering hoef je de baby niet aan te melden, maar het is wel goed om deze verzekering te checken. Met de komst van de baby heb je waarschijnlijk een hoop extra spullen aangeschaft. Fototoestel? Uitgebreide babykamer? Luxe kinderwagen? Al deze spullen zorgen ervoor dat de waarde van je inboedel stijgt en je wellicht onderverzekerd bent geraakt. Zuur als je er pas achter komt als je aanspraak op de verzekering wilt doen.
Doen: Check de verzekerde waarde van de inboedelverzekering.
4 Aansprakelijkheidsverzekering baby
Deze verzekering is eigenlijk een must als je een kindje hebt. Bij de aansprakelijkheidsverzekering ben je namelijk verzekerd voor grote en kleine ongelukken, die één van de gezinsleden heeft veroorzaakt. Denk aan het bekrassen van jouw auto of die van opa. Of het omgooien van een dure vaas. Met een kind is er eigenlijk geen ontkomen aan, vroeg of laat gaat er hoogstwaarschijnlijk iets gebeuren.
Doen: Laat je baby direct bijschrijven op de aansprakelijkheidsverzekering.
Voor deze verzekering is de gezinssituatie namelijk van belang voor de premie en voor de dekking. Kies bij deze verzekering voor gezinsdekking.
5 Rechtsbijstandverzekering
Heb je een rechtsbijstandverzekering lopen? Met deze verzekering kun je een beroep doen op deskundige rechtshulp van onafhankelijke experts. De premie die je betaalt, is gekoppeld aan je gezinssituatie. Geef daarom aan deze verzekeraar door dat je een baby hebt gekregen.
Doen: Je kunt je baby het beste direct bijschrijven op de rechtsbijstandverzekering.
6 Autoverzekering
Bij een autoverzekering verzeker je de auto en de bestuurder. Je hoeft je baby hier dus niet aan te melden. Wat wel verstandig is, is om na te gaan of je ook een inzittendenverzekering hebt. Dit is een aanvullende verzekering, bovenop de basis autoverzekering. Een inzittendenverzekering geeft alle inzittenden de zekerheid dat letselschade en schade aan bagage of kleding wordt vergoed.
Doen: Geen inzittendenverzekering? Sluit deze dan alsnog af bij je autoverzekering.
7 Opstalverzekering
Heb je de woning verbouwd met het oog op de gezinsuitbreiding? Dan is de waarde van je woning gestegen. Geef dit door aan je verzekeraar en verhoog het verzekerde bedrag. Dan ben je ervan verzekerd dat schade ontstaan bij brand, storm of inbraak gewoon kan worden gerepareerd.
Doen: Woning verbouwd? Verhoog de verzekerde waarde van de opstalverzekering.
8 Uitvaartverzekering baby
Dit is natuurlijk de laatste verzekering waar je aan wilt denken als je baby net is geboren. Ook is het de vraag of je je hiervoor wilt verzekeren. De verzekering keert uit bij overlijden van je baby en dekt de kosten van de uitvaart. Hierbij moet je denken aan zo’n € 7.000. Heb je voldoende spaargeld? Dan is het wellicht raadzamer dit potje daarvoor te reserveren. Dat is goedkoper, dan je ervoor te verzekeren.
Heb jij of je partner een uitvaartverzekering? Bij een aantal verzekeringen is je baby gratis meeverzekerd. Dit is de moeite waard om uit te zoeken. De voorwaarde is wel dat je je baby ook daadwerkelijk aanmeldt bij de verzekeraar.
Doen: Heb jij of je partner een uitvaartverzekering? Check of je je baby gratis kunt meeverzekeren.
9 Ongevallenverzekering
Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar het kan voor je gezin grote gevolgen hebben. Met een ongevallenverzekering krijgen de nabestaanden een uitkering bij overlijden of blijvende invaliditeit bij het plaatsvinden van een ongeval. Deze verzekering keert dus alleen uit wanneer er sprake is van een ongeval. Het is belangrijk je baby op deze polis bij te laten schrijven.
Doen: Laat je baby direct bijschrijven op de ongevallenverzekering.
10 Overlijdensrisicoverzekering
Wellicht heb je nu nog geen overlijdensrisicoverzekering, maar als je net moeder of vader bent geworden, is dit wel een belangrijke verzekering om over na te denken. Kom jij of je partner te overlijden, dan heeft dit grote gevolgen voor de rest van het gezin. Uiteraard emotioneel, maar ook financieel. Er valt een compleet inkomen weg en daarnaast moet je wellicht ook een beroep doen op extra kinderopvang. De overlijdensrisicoverzekering vangt dit op, omdat deze verzekering zorgt voor de nabestaanden. De langstlevende partner kan nu gewoon in het huis blijven wonen, een fijn idee. Het nadeel van deze verzekering is, dat dit een vrij dure verzekering is. Sluit de verzekering niet zomaar af, maar win altijd financieel advies in.
Bij deze verzekering hoef je je baby niet aan te melden, omdat dit alleen maar voor jou of je partner geldt. Voor jullie beiden moet je een persoonlijke verzekering afsluiten.
Doen: Heb je geen overlijdensrisicoverzekering? Dit is zeker het overwegen waard.
Geld besparen met een pakketpolis
Hebben jullie je verzekeringen al gebundeld? Of hebben jullie apart van elkaar eigen verzekeringen lopen? Je kunt vaak een hoop geld besparen door de verzekeringen te bundelen in een pakketpolis. Bij sommige verzekeringen krijg je korting, wanneer je meerdere verzekeringen bij de maatschappij afsluit. Een ander voordeel is dat je zeker weet dat je geen dubbele verzekeringen hebt. Beetje zonde van het geld, daar hebben jullie vast een betere bestemming voor!
Niet getrouwd, wel een baby – testament opstellen
Woon je samen en krijg je een baby? Dan is het verstandig een aantal zaken juridisch te regelen. Wanneer je samenwoont, ben je namelijk niet elkaars erfgenaam, maar jullie kind is dat wettelijk wel. Overlijdt één van jullie, dan kan jullie kind de erfenis opeisen, terwijl de andere partner geen enkele rechten heeft.
Om dit goed te regelen, heb je een testament nodig. Dit testament moeten jullie allebei maken. Zo beschikt de langstlevende partner over de erfenis en na haar of zijn overlijden, gaat de erfenis naar jullie kind.
Tip: maak je een testament, regel dan ook direct de voogdij.
Laatste berichten van Babystraatje.nl (toon alles)
- Welke items voor baby’s mogen niet ontbreken in de badkamer? - 5 november 2024
- Met deze cadeautips is elk kind blij op de verjaardag! - 29 oktober 2024
- De beste schoencadeautjes voor een duurzame wereld - 22 oktober 2024