Connect
To Top

Mama Nikky: Hooggevoeligheid bij je kindje. Een onderwerp wat heel dichtbij ons staat

Lieve allemaal, het is alweer 3 weken geleden sinds mijn vorige blog, tijd voor een nieuwe! Deze keer over HSP, (Hoog Sensitief Persoon) hooggevoeligheid bij je kindje. Dit is een onderwerp wat heel dichtbij ons staat. Ikzelf ben hoogsensitief, en daarom was het ook geen verrassing dat Javi hier ook kenmerken van heeft.

Een hooggevoelig kindje

Omgaan met hooggevoeligheid kan een uitdaging zijn, en niet altijd even makkelijk. Denk je dat je een hooggevoelig kindje hebt, of ben je zelf hooggevoelig? Hopelijk kan ik je dan wat inspiratie geven over dit onderwerp!

“Is het ergens te druk, een kleinere ruimte met veel mensen om zich heen? Dan heeft Javi het niet naar zijn zin en klimt het liefst in mij of zijn papa, of begint gewoon te huilen. “

 

Kenmerken van hooggevoeligheid bij je baby

– Bij een leeftijd van ongeveer 2 weken oud, al met zijn/haar ogen dingen kunnen volgen, je recht aan kunnen kijken.
– Bij een leeftijd van ongeveer 6 maanden moeilijk in slaap kunnen vallen – slaapproblemen – meestal door overprikkeling of behoefte aan hechting met mama/papa.
– Snel schrikken
– Veel huilen – weinig slapen
– Niet alleen willen zijn – draagdoek baby – alleen maar bij mama/papa/ vertrouwd persoon.
– Sfeergevoelig – heeft behoefte aan een fijne sfeer in huis zodat hij/zij goed kan ontspannen.
– Merkt emoties op bij andere
– Raakt overstuur als je op strenge toon spreekt of van harde geluiden
– Oog voor detail – word helemaal verliefd op kleine (schattige) dingen zoals bloemetjes, kleine diertjes enz.
– Heeft last van prikkelende of kriebelende kleding

Enorm sfeergevoelig

Als ik naar onze thuissituatie kijk, kunnen wij eigenlijk vrijwel alles aanvinken. Javi keek na zijn geboorte al meteen heel wijs, wat overigens heel grappig was om te zien. En had niet zoveel zin om te slapen overdag. Hij schrikt snel (net als zijn mama, haha!) en hij is enorm sfeergevoelig. Is het ergens te druk, een kleinere ruimte met veel mensen om zich heen? Dan heeft hij het niet naar zijn zin en klimt het liefst in mij of zijn papa, of begint gewoon te huilen.

Er ging bij ons een belletje rinkelen

Toen hij twee weken oud was, dachten mijn man en ik dat we wel weer eens naar de stad konden. Dus wij als kersverse ouders met kinderwagen en al op naar de stad! Buiten ging het goed, tot dat we The Sting (kleding winkel met veel gekleurde lampjes, muziek enz) inliepen. Javi ging na 5 minuten compleet over de zeik! We snapte er niets van! Hij lag toch in de kinderwagen, de kap uitgeklapt, dus helemaal ingepakt en beschermd voor de grote boze wereld?

Achteraf natuurlijk hartstikke stom van ons, natuurlijk hoorde hij de muziek wel en voelde hij alles wat er om zich heen gebeurde. In het eerste half jaar nooit meer naar de grote stad geweest, omdat we geen zin hadden om als een wandelend alarm door de winkel te lopen. Na nog een paar van dit soort situaties ging er bij ons natuurlijk een belletje rinkelen en dachten we aan hooggevoeligheid.

“Zelf ben ik ook spiritueel, en hooggevoelig dus hij heeft het van geen vreemde. Inmiddels weet ik van mezelf, in wat voor situaties ik wel en niet goed reageer.”

 

Hij heeft het van geen vreemde

Zelf ben ik ook spiritueel, en hooggevoelig dus hij heeft het van geen vreemde. Inmiddels weet ik van mezelf, in wat voor situaties ik wel en niet goed reageer. Negatieve dingen ga ik al snel uit de weg. Maar baby’s kunnen dit zelf natuurlijk nog niet. Als ouders voel je het beste wat je kindje nodig heeft. Als het voor jezelf niet goed voelt, doe het dan ook niet.

Uiteindelijk komt het allemaal goed

Javi is nu 9 maanden, en heeft nog steeds heel erg behoefte aan aanraking/hechting tijdens het slapen. Hij wordt meerdere keren per nacht wakker en dan is vaak een aanraking al voldoende. Vandaar dat we ook voor het co slapen gekozen hebben. Sinds kort begint hij de nacht in zijn eigen bedje, wat naast ons bed staat. Daar heb ik een voedingskussen ingelegd zodat hij het idee heeft niet alleen te liggen. Ook slaapt hij op een normaal (hoofd) kussen, wat ook zorgt voor een knus gevoel. Dat werkt prima, en zorgt voor iets meer rust bij ons. Het is even zoeken, maar uiteindelijk komt het allemaal goed. Hooggevoelige kindjes hebben gewoon iets langer de tijd nodig om aan alles te wennen.

Voor de wat oudere kindjes komen deze kenmerken erbij:

– Snel gestrest bij onverwachte gebeurtenissen
– Is heel begaan met andere als zij verdrietig of juist blij zijn
– Presteert beter wanneer er niet naar hem/haar gekeken word
– Zichzelf wegcijferen, de ander eerst laten gaan
– Raakt snel overstuur bij ‘foutjes’ – wil niets verkeerd doen – perfectionistisch – snel gekwetst bij negatief commentaar
– Gevoelig voor fel licht
– Gevoelig voor pijn of andere lichamelijke klachten, en klagen hier dus vaker over dan een niet gevoelig kind/persoon.
– Heeft een groot hart en liefde voor natuur, kleurencombinaties of inrichting

Nieuwetijdskinderen

Al een aantal jaar ‘help’ ik kindjes die hooggevoelig zijn. Ik merk dat veel hiervan ook erg spiritueel/paranormaal zijn. Ze dromen, zien of voelen dingen, ze hebben een denkbeeldig ‘vriendje’ of doen volgens ouders, uitspraken die ze eigenlijk helemaal niet kunnen weten. Dit noemen we ‘nieuwetijdskinderen’. Bij nieuwetijdskinderen komt vaker de diagnose autisme, add/adhd, dyslexie, astma of allergieën/huisproblemen voor dan bij andere kinderen.

“Als ouder is het belangrijk dat je, je kind hierin serieus neemt, en ondersteund. Deze kinderen voelen zich vaak onbegrepen omdat ze anders denken dan andere kinderen/mensen.”

 

Belangrijk dat je, je kind serieus neemt

Als deze kinderen de diagnose add/adhd krijgen wordt vaak medicatie voorgeschreven. Dit is vaak niet nodig, omdat deze kinderen heel veel baat hebben bij homeopathie, reiki of bijvoorbeeld bach remedies. Ook is het voor veel nieuwetijdskinderen fijn om met een ouder iemand te praten die hun begrijpt, door bijvoorbeeld een negatieve ervaring met spiritualiteit (vandaar dat ik ook dit met heel veel plezier doe).

Als ouder is het belangrijk dat je, je kind hierin serieus neemt, en ondersteund. Deze kinderen voelen zich vaak onbegrepen omdat ze anders denken dan andere kinderen/mensen. Ze hebben een andere kijk op het leven, en zijn over het algemeen erg creatief. Vaak zijn het ook beelddenkers en erg visueel ingesteld.

Veel boeken over hooggevoeligheid

Voor mij is dit ondertussen heel normaal allemaal, maar kan me voorstellen dat het voor sommige nog een beetje abracadabra is. Op internet is er een hoop te vinden over dit onderwerp! Ook zijn er heel veel boeken geschreven over hooggevoeligheid bij kinderen.
Op dit moment lees ik zelf het boek ‘het hooggevoelige kind met een sterke wil’ van Janneke van Olphen. Tot nu toe een heel interessant boek met een hoop gelijkenissen voor ons! Wie weet wat we ervan kunnen opsteken!

Bedankt weer allemaal voor het lezen, en tot over 3 weekjes, in mijn volgende blog hier op Babystraatje.nl

Veel liefs, Nikky

1 Reactie

Meer Gastblogs