Connect
To Top

Alles wat je moet weten over seks tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap staat je gehele leven op zijn kop. Je lichaam verandert, je hormonen slaan op hol en je vergeet soms hoe het leven was vóór de zwangerschap. Dit kan ook van enorme invloed zijn op je seksleven. Waar sommige vrouwen hier ook tijdens de zwangerschap geen genoeg van kunnen krijgen, daalt bij andere vrouwen hun libido onder het nulpunt. Ook voor mannen is seks tijdens de zwangerschap van hun vrouw niet altijd even makkelijk. Dit komt niet alleen door het veranderde lichaam, maar ook omdat zowel mannen als vrouwen zich vaak afvragen of seks tijdens de zwangerschap wel veilig is. Daarnaast zijn er ook nog vrouwen die er juist geen genoeg van kunnen krijgen en zelfs een vibrator kopen overwegen om hun libido te stillen. Maar ook dat kan vragen oproepen, want is het wel veilig? In dit artikel bespreken we alle facetten van dit onderwerp en vertellen we je alles wat je moet weten!

seks tijdens de zwangerschap

Is seks tijdens de zwangerschap gevaarlijk?

Dit is een vraag die vaak wordt gesteld. Zeker door vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn. Logisch ook, want zo’n baby’tje voelt heel kwetsbaar en je bent al snel bang iets te beschadigen. Gelukkig kunnen we dit misverstand al snel uit de wereld helpen. Seks tijdens de zwangerschap is in de meeste gevallen namelijk gewoon veilig.


Je baby zit zeer hoog in de baarmoeder. Ook tijdens penetratie kan deze niet geraakt worden. Daarnaast is de baby geheel beschermd door vruchtwater, baarmoeder en de vliezen. Er is geen enkele mogelijkheid waardoor seks de baby pijn kan doen. Er zijn echter wel enkele situaties bekend waarbij seks minder veilig is. Dit is echter uitzonderlijk en wordt ook vaak aangegeven door de gynaecoloog of verloskundige.

Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het vruchtwater vroegtijdig is gebroken. Wanneer je dan seks hebt, loop je een infectiegevaar. Ook als je bloedingen hebt is het belangrijk om te wachten. Hierbij is het eerst belangrijk om de oorzaak te onderzoeken en advies te vragen aan de verloskundige. Ook kan vrijen de bevalling bespoedigen als je eigenlijk al op het punt van bevallen staat. Is je buik dus heel onrustig voor de 37 a 38 weken? Probeer dan even geen seks te hebben, zodat je kleintje nog even rustig kan groeien. Er zijn ook enkele uitzonderlijke gevallen waarbij het verstandiger is om geen seks te hebben gedurende de zwangerschap. Indien dit ook voor jou het geval is, zal je verloskundige dit met je bespreken.

Voordelen

Wist je dat seks tijdens de zwangerschap ook nog eens een aantal grote voordelen kan hebben? Zowel voor de moeder als het kind.

Allereerst natuurlijk het feit dat je je weer gewoon vrouw en een partner kan voelen. Door de zwangerschap is het heel makkelijker om jezelf enkel nog als aanstaande moeder te zien. Hierdoor kan de intieme relatie tussen jou en je partner op een laag pitje komen te staan. Seks zorgt voor meer verbinding.

Daarnaast is alles veel beter doorbloed tijdens de zwangerschap. Ook op de plekken waar je dit graag ziet. Daardoor krijgen sommige vrouwen zelfs hun allereerste orgasme tijdens de zwangerschap. Het kan daarom best zo zijn dat je meer geniet van seks nu je zwanger bent. Alleen maar van profiteren luidt ons advies!

Ook voor het kind kan het krijgen van een orgasme van de moeder een positief effect hebben. Uit onderzoek blijkt dat het kind verder weinig merkt van de seks, maar dat er door het orgasme van de moeder wel een aantal gelukshormonen vrijkomen bij het kind. Hierdoor voelt hij of zij zich meer relaxt.

Alles over seks tijdens de zwangerschap

Fijne standjes in het derde trimester

De eerste twee trimesters van de zwangerschap is seks vaak nog heel gemakkelijk. De buik zit nog niet al te veel in de weg, waardoor de meeste standjes nog wel kunnen. Zodra je buik echter op volledige grootte is, kan het heel goed zo zijn dat seks een stuk onhandiger wordt. Gelukkig zijn er genoeg standjes waarmee je die dikke buik toch een beetje kunt ontlasten:

  • Lepeltje-lepeltje: dit vinden veel vrouwen verreweg het prettigste standje. Je buik heeft zo alle ruimte en wordt ondersteund door het matras. Hierdoor kunnen jullie allebei heerlijk genieten van een fijne vrijpartij, zonder dat de buik in de weg ligt.
  • Jij bovenop: hierbij komt de buik niet direct in verdrukking en bepaal je ook zelf het tempo. Iets wat veel vrouwen fijn vinden als het allemaal nét wat gevoeliger is.
  • Op de bedrand: zie je liever dat hij bovenop gaat, maar zit de buik in de weg? Dan is op de bedrand liggen ook een prima manier. Jij gaat op de bedrand liggen met je benen wijd en je partner gaat op zijn knieën voor je zitten. Zo blijft er voldoende ruimte over.

Het belang van seksspeeltjes tijdens de zwangerschap

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel vrouwen ook meer baat hebben bij het gebruik van seksspeeltjes tijdens de zwangerschap. Een wand vibrator kopen tijdens de zwangerschap is dan ook helemaal geen gek idee. Hierbij geef je je seksleven een goede boost en het kan ook helpen om te masturberen tegen zwangerschapskwaaltjes. Zeker het proberen waard dus!

Alles wat je moet weten over seks tijdens de zwangerschap

The following two tabs change content below.

Laatste berichten van Babystraatje.nl (toon alles)

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer Lifestyle