Connect
To Top

Het vroegtijdig verliezen van je partner, hoe ga je daar mee om?

Het vroegtijdig verliezen van je partner is een ingrijpende gebeurtenis, en kan een grote leegte achterlaten. Je wilt misschien wel verdergaan, maar eerst moet je afscheid nemen van een heel belangrijke dierbare. Monuta geeft je daarom in dit artikel tips om een afscheid te verwerken.

Het vroegtijdig verliezen van je partner

Neem de tijd

Als eerste is het belangrijk om mee te geven dat iedereen een rouwperiode op een andere manier invult en beleeft. De ene persoon vindt het prettig om het leven weer snel op te pakken en gaat dat redelijk gemakkelijk af. De ander heeft veel moeite met het verwerken van het verlies. Het is aan te raden om dit in gedachten te houden bij het lezen van de tips en altijd uit te gaan van je eigen behoefte en gevoel. Laat je in deze periode niet haasten door anderen, want rouwen heeft tijd nodig.

Houd rituelen in stand

Het klinkt misschien wat zweverig, maar voor veel mensen helpt het om bepaalde rituelen in het leven te roepen. Een taartje eten op de verjaardag van je partner bijvoorbeeld, of proosten bij de overwinning van zijn of haar geliefde sportclub. Rituelen helpen vaak bij het verwerkingsproces.

Rust en ontspan

Rouwen kost veel energie, zowel geestelijk als fysiek. Het is dan ook aan te raden om veel te rusten, of dat nu daadwerkelijk slapen is of andere manieren zijn om te ontspannen. Een rondje lopen bijvoorbeeld, of het fietsen van een mooie natuurroute kunnen hier al aan bijdragen.

TIP! Gratis Zwangerbox en Babybox aanvragen
Vraag GRATIS de Zwangerbox en Babybox aan van Ouders van Nu en haal ze op bij Blokker!

 

vroegtijdig verliezen van je partner

Contact met lotgenoten

Wat we ook vaak zien, is dat mensen het prettig vinden om hun gevoelens te delen met lotgenoten. Mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, begrijpen je emoties. Als je dit niet fijn lijkt, kan je ook online in gesprek gaan. Er zijn op het internet meerdere online platformen te vinden. Je kunt uiteraard ook hulp vragen van een professionele rouwcoach.

Schrijf het van je af

Als je liever niet praat, kan het ook helpen om je gevoelens van je af te schrijven. Je kunt stukjes schrijven wanneer je de behoefte voelt, of bijvoorbeeld een dagboek bijhouden. Je kunt daarin bijhouden wat je lastig vindt, maar ook wat je alweer oppakt en goed gaat. Op deze manier zie je langzaamaan dat niet ieder moment meer donker is.

Het verliezen vroegtijdig van je partner

Zoek afleiding

Vind je het lastig om je gevoelens te uiten en wil je juist iets anders gaan doen? Zoek dan afleiding, met bijvoorbeeld een familielid of een goede vriend of vriendin. Ga naar de bioscoop, sporten of winkelen. Afleiding zorgt vaak voor een moment van verlichting en laat je vermoeidheid en verdriet even rusten – hoe lastig dat ook kan zijn.

Creëer overzicht

De praktische (regel)zaken die erbij komen kijken, kunnen soms voor onrust zorgen. Maak een lijstje met dingen die nog geregeld moeten worden of wat je nog op wilt pakken. Zo krijg je controle op je taken, en kan je je alweer beter voelen.

Los het niet alleen op

Als je een partner op jonge leeftijd verliest, sta je er ineens alleen voor. Je hebt misschien wel kinderen, of je bent bezig met je toekomst en carrière. Je omgeving zal waarschijnlijk proberen om je op alle fronten bij te staan, maar de realiteit laat vaak zien dat het leven voor hen doorgaat. Ze zijn druk met hun eigen bezigheden en we zien vaak dat ze op een gegeven moment denken dat je het wel weer onder controle hebt. Echter, probeer het allemaal niet alleen op te lossen. Over allerlei zaken zoals de nalatenschap of vragen over hoe je de draad weer op kunt pakken, is Monuta altijd bereid om mee te denken. De Monuta Nazorgservice bijvoorbeeld, kan je hierbij helpen.

Het verliezen van je partner vroegtijdig

Maak je eigen uitvaartwensen kenbaar

Ondanks dat het nu een gevoelig onderwerp is, is het aan te raden om over je eigen uitvaartwensen na te denken. Je kunt je uitvaartwensen eenvoudig vastleggen op de website van Monuta, waarbij je altijd de mogelijkheid hebt om dingen te wijzigen of open te laten. Het blijft een moeilijk onderwerp, maar door je uitvaartwensen zelf kenbaar te maken, voorkom je twijfels voor nabestaanden, die bij een afscheid vaak alle energie nodig hebben voor de verwerking en het rouwproces. Tot slot kan het rust geven om hier zelf al over nagedacht te hebben. Monuta wenst je veel sterke met het verlies en hopelijk maakt het gemis langzamerhand plaats voor een mooie herinnering.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer Lifestyle