Mama Jannelie: Een tweede kind erbij is geen piece of cake

Mama Jannelie: Natuurlijk wist ik van tevoren dat een tweede kind erbij geen piece of cake zou worden

Pff, ze ligt… hooguit nog een half uur, want dan is het alweer tijd voor de volgende fles. Natuurlijk wist ik van tevoren dat zo’n tweede kleintje erbij geen piece of cake zou worden, maar ik had wel verwacht dat het allemaal iets makkelijker zou gaan. Dat ik haar gewoon weg kon leggen en dat ze dan wel zelf zou gaan slapen. En dat ze niet op of om zou kijken van de herrie van haar zus en overal doorheen zou slapen. Nou, niet dus… het is weer even flink zoeken.

Met z’n allen op pad

Inbakeren

Ik dacht met de eerste het wiel te hebben uitgevonden en dat ik dat ook wel zou kunnen toepassen op de tweede, maar helaas, dat wiel past niet. De oudste deed in het begin ook maar korte slaapjes overdag, maar toen ik haar ging inbakeren, was dit opgelost. Dus hup, ik Zoey ook lekker inbakeren, er van uitgaande dat ze prinsheerlijk zou gaan slapen. Maar nee hoor, mevrouw krijste alles aan mekaar.

Ze is perfect en zo mooi!

Nog een paar keer geprobeerd, want ze moet er natuurlijk ook even aan wennen… maar nee, rustig werd ze er niet van. Dan toch maar op haar buik. Ik weet het onverantwoord, gevaarlijk, wiegendood, maar hé, niet slapen is ook niet goed voor een baby. Ik heb Aerosleep en als ik zie hoe goed ze haar koppie al kan optillen, maak ik me geen zorgen.

“Eerst enorm protesteren en als ze dan toch in slaap is gevallen, wordt ze na drie kwartier weer wakker.”

Slaaptraining

Het rare is dat Zoey ’s avonds rond een uur of acht super lief gaat slapen. Ze komt nog wel een keer (of soms twee) ’s nachts, maar dan slaapt ze daarna ook weer heerlijk verder. Maar overdag lijkt het wel of ik haar op een spijkerbed leg. Eerst enorm protesteren en als ze dan toch in slaap is gevallen, wordt ze na drie kwartier weer wakker.

Mijn uitzicht het grootste gedeelte van de dag…niet heel verkeerd 🙂

Net ben ik een uur bezig geweest om steeds weer opnieuw het speentje erin te doen, aaitje over haar bolletje en dat zo’n tien keer achter elkaar. Slaaptraining ofzo, noemen ze dat. Leuk hoor, ik had er nu toevallig tijd voor omdat d’r grote zus bezig was aan haar middagslaapje, maar dat ga ik geen dagen achter elkaar volhouden. Ik heb het geduld van een visstick, dus geef al snel op en draag d’r lekker in de draagzak. Daar slaapt ze wel verder.

Alles lijkt op reflux

Toch ga je op zoek naar de oorzaak van het ‘slaapprobleem’, want het is toch ook wel lekker om even een paar uur op een dag voor jezelf te hebben. Om ook eens een keer zonder kind op de wc te zitten of een theetje te drinken zonder bang te zijn om op haar koppie te morsen. Ook is het gewoon zielig voor Zoey zelf, omdat ik zie dat ze ergens last van heeft. Als ze lekker heeft geslapen (in de draagzak dus) wordt ze super vrolijk wakker en maakt ze allerlei lieve geluidjes. Maar zodra ze de fles op heeft, begint ze hard te huilen en zie ik haar moeilijk slikken.

Mutsje vergeten, dan maar een maillot op d’r hoofd 😀

Alles lijkt op reflux. Verborgen reflux welteverstaan, want ze spuugt niet overdreven vaak. Fenna deed dat wel en die had er dus ook veel minder last van. Zoey slikt de voeding die opkomt vanuit haar maagje weer weg, waardoor het maagzuur een paar keer door haar slokdarmpje heengaat en geïrriteerd raakt. Misschien zijn maagzuurremmers een optie? Morgen maar eens bellen met de huisarts. En, hopen dat ze er snel overheen groeit.

“Ik hou echt van m’n kleine meisje! Maar ik kan niet wachten tot ze een paar maandjes ouder is. Ik ben gewoon niet gemaakt voor die eerste maanden.”

Onzekerheid

Ik hou echt van m’n kleine meisje… ze is perfect en zo mooi! Maar ik kan niet wachten tot ze een paar maandjes ouder is. Ik ben gewoon niet gemaakt voor die eerste maanden. Het is zo zoeken en soms weet je gewoon echt niet wat er aan de hand is. Ik hou niet van die onzekerheid. Maar, gelukkig weet ik dat het alleen maar beter en leuker wordt. Het is nu al enorm genieten als Zoey zo vrolijk tegen me ‘praat’ en de komende weken en maanden komt er alleen maar meer interactie.

In de draagzak slaapt ze heerlijk

Bij Fenna had ik ook pas na een maand of drie een beetje een ritme, dus we wachten gewoon rustig af tot ik dat bij Zoey ook heb. In de tussentijd probeer ik niet teveel te willen; wil ze niet slapen in haar wieg? Dan draag ik haar toch gewoon. Op zich is het natuurlijk ook heerlijk om haar nog zo dichtbij te hebben… dat slapen in d’r bed komt nog wel. Het zijn allemaal fases, heb ik mij laten vertellen. En, één zekerheid heb ik; ze blijft heus niet tot haar achttiende in de draagzak slapen 😉

Van deze momenten kan ik zo genieten

9 Reacties

 1. Femke

  14 september 2017 at 17:23

  Oh echt heeeerlijk en smakelijk gelachen om de maillot en visstick!!! Wat schrijf je eerlijk, open en als jezelf.
  Volgens mij komt het helemaal goed, ga zo door mama Jannelie 🙂 Jullie hebben twee prachtige dochters.

 2. Amanda de Groot

  14 september 2017 at 22:45

  Leuke blog weer! Mag ik je een tip geven? Bezoek een osteopaat of BSM therapeut. Mijn zoontje had dezelfde klachten en de therapie heeft heel goed geholpen, maagzuurremmers maakten de klachten helaas niet minder…
  Je mag me mailen of opzoeken op fb als je info wil.
  Succes ermee en ik hoop dat je tussendoor lekker kunt genieten!

 3. Ilona

  15 september 2017 at 06:51

  Hahaha. Een paar uur voor jezelf! Dat klinkt heerlijk! Ons lieve meisje is nu bijna 10 maanden e slaapt al vanaf het begin overdag slecht, eerst nog 3x een half uur. Inmiddels nog maar een half uur per dag. Ik heb dus al bijna een jaar geen idee meer hoe dat is, tijd voor jezelf hebben. 🤣.
  Succes, het went vanzelf en inderdaad. Ze zijn t vast afgeleerd voor ze 18 zijn.

 4. Nienke

  17 september 2017 at 18:15

  Lijkt wel of ik mijn kleintje lees hier haha! Ben met behulp van het boek reflux en andere onruststokers erachter gekomen wat t was. Overdag wakker en wanneer ze moest slapen huilen en snachts ging eigenlijk wel. Ook reflux, ter gevolge van een super wakker en overprikkelde baby. Door erg te letten op prikkels en de wakkertijd is t nu stukken beter! Ook t spugen en zuur is zo goed als over

 5. S

  19 september 2017 at 10:06

  Wat een leuk stukje! Hier hetzelfde, eerste 2-3 maanden echt zoekende en daarna pas genoten want wat komt er een hoop op je af! Ik heb er nu 1 van 8-9 maanden en in het begin sliep hij ook alleen maar op mama’s borst. Nu moet ik het niet proberen hem in slaap te wiegen want hij wil gewoon met rust gelaten worden. Alleen z’n speen is hem heilig. Het veranderd continu en ik denk dat je het super goed doet door uit te proberen! Vergeet al die regeltjes van wakker wegleggen want die tijd is zo voorbij dat ze lekker willen tutten.

 6. I

  21 september 2017 at 09:38

  Wat herkenbaar! Hier ook n kereltje van 2 maanden met grote zus van 3 jr echt weer wennen zo’n uk. Blij als hij wat groter is!

 7. Rianka

  22 september 2017 at 20:45

  Zoooo herkenbaar allemaal!
  Bij onze zoon was het ook verborgen Reflux, nu hij maagzuurremmers heeft gaat het veel beter, de dag dat we begonnen met de maagzuurremmers was er een wereld van verschil! Hij knapte echt weer op! Slapen overdag is nog steeds moeilijk, net als u beschrijft slaapt ook hij heerlijk vanaf 19.30 savonds ongeveer tot de volgende ochtend. (Onze zoon is nu 14 weken)

 8. Susan

  24 september 2017 at 22:50

  Ook hier herkenbaar. Oudste bijna 2 jaar en de jongste bijna 5 maanden.
  Moet nu snel gaan slapen want we hebben nog een nachtvoeding en hij is vroeg wakker. Overdag veel wakker. Dus tijd voor mezelf???
  Soms een magisch uurtje als ze tegelijkertijd slapen. Heerlijk is dat.
  Na 14 weken werd het wel makkelijker en rustiger, omdat de reflux opeens weg was, er meer rust en ritme kwam en nog ‘maar’ 1 nachtvoeding.
  En grote broer is ook meer gewend dus minder jaloers en wil niet meer de hele tijd aandacht. We komen er wel 🙂
  Ook ik ben geen baby moeder. Hoe ouder hij wordt hoe meer ik geniet. Ik kan niet wachten tot ook hij loopt en brabbelt. Maar tot die tijd geniet ik ook, al is dat ook met fases 😉

 9. Annemiek

  25 september 2017 at 13:24

  Mooie open blog!
  En heel herkenbaar. Mijn kleintje had precies hetzelfde. Sliep alleen maar 3 kwartiertjes, wou alleen maar rechtop en nooit liggen, maar spuugde weinig. Met de huisarts kwam ik niet verder, maar wel met het boek ‘reflux en andere onruststokers’. Ik ben zelf gaan uitproberen, eerst koemelk weglaten, toen gluten. Ze bleek hier idd een gevoeligheid voor te hebben. Ze knapte zienderogen op en slaapt nu lang!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer Gastblogs