Connect
To Top

Mama Klarissa: Veel veranderingen tijdens de zwangerschap. Ook mijn man kan hier inmiddels over meepraten…

De weken 28 tot 32 zijn echt voorbij gevlogen! Dat is natuurlijk positief, ik voel me eindelijk weer fitter. Vanaf week 16 heb ik ijzertabletten en vitamine D geslikt, omdat deze beide erg laag waren. In week 24 ben ik overgegaan op andere tabletten want mijn ijzergehalte was ondertussen nog maar 5.3 (normaal is deze rond de 7.0). Best lastig als je tijdens het werk op bijvoorbeeld de operatiekamer belandt en jezelf nog net overeind kunt houden met een dextrootje en een krukje. Nu neem ik dagelijks tabletten in en daarbij extra ijzerdrank, is de verse jus d’ orange niet aan te slepen en let ik op mijn eten.

Zwanger en eten

Dat eten was stiekem de afgelopen tijd wel lastig, aangezien de feestdagen in mijn 30e week vielen. Ik weet niet hoe andere zwangeren dit doen, maar ik heb er heerlijk zonder bij na te denken van genoten (inclusief een stiekem slokje wijn voor de smaak..). Twee dagen na de Kerst moest ik op controle bij mijn verloskundige, en ik ben in de afgelopen 3 weken nog geen hele kilo aangekomen (haha gelukkig!).

“Die zwangerschapskilo’s zijn trouwens nog best een dingetje. Je kunt er niet omheen.”

Zwangerschapskilo’s

Die zwangerschapskilo’s zijn trouwens nog best een dingetje. Je kunt er niet omheen, want aankomen hoort er nu eenmaal bij. Iedereen vertelt je dat het nu mag, maar ik denk alleen maar; het moet er ook weer af! Als ik bekijk waar het gemiddelde ligt, is dit zo’n 12 kg. Ik zit nog niet aan de 10kg dus heb gelukkig nog wat kilo’s voor de laatste 8 weken achter de hand, al weet ik niet zeker of mijn werkjasje het redt tot aan mijn verlof!

Week 28 tot 32

Week 28 tot 32 zijn wel weken waarin ik veel veranderingen merk. Mijn buik gaat bijvoorbeeld bij alledaagse dingen meer in de weg zitten. Sokken aantrekken, benen scheren, nagels lakken of mensen passeren in de drukke supermarktpaden en metro, ooit ging dit soepel. Maar mechanisch wordt het ook wat lastiger.

Het gewicht van mijn buik maakt dat ik snel lage rugpijn en bekkenpijn heb na bijvoorbeeld een dag werken of wandelen. Harde buiken horen er ineens bij als je teveel doet en ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst echt lekker heb gelegen in bed.

Een 3D echo

Ook de bewegingen in mijn buik zijn veranderd van schopjes naar het herkennen van hikken en het duwen van voeten en billen langs mijn (nu beurse) ribbenkast. Niet heel gek, want wanneer 2 artsen afgelopen week een leuke 3D echo van de baby proberen te maken, krijgen we bijna niks te zien. Hij ligt met zijn neusje in de placenta gedrukt, met zijn billen heel hoog en voeten onder mijn ribbenkast.

Ook een handje of vingertjes krijgen we niet te zien, want die verstopt hij rond zijn gezichtje. Na 45 minuten hebben ze het dan ook opgegeven, helaas! Gelukkig heb ik rond week 25 wel een mooie 3D echo gehad en hebben we toch al iets van hem kunnen zien.

De zwangerschap bestaat uit 294 bizarre dagen

Ik ben niet de enige die veel veranderingen merkt, ook mijn man kan hierover meepraten. Gelukkig heeft hij houvast aan uitspraken die hij krijgt via een app: ‘de zwangerschap bestaat uit 294 bizarre dagen. Ga er maar aanstaan, als man. Je gaat er achterkomen dat je meisje je meisje niet meer is, maar een toverbal die ineens van kleur kan verschieten. Wij leggen je uit aan ons, mannen, wanneer je extra lief moet zijn, of tegengas moet geven, wanneer je beter kunt doen of je hoofdpijn hebt en wat hormonen zijn.’

Geloof me, deze app ‘ Tuurlijk schatje – Jasper Rombout’ is fantastisch, net zoals het boek van Kluun – Help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt. Die arme mannen toch ook..

Babykamer en geboortekaartjes

Het babykamertje hebben we opgebouwd en ik kan (eindelijk) los in het inruimen en decoreren. Stiekem kijken we al een beetje rond naar geboortekaartjes en kopen we allemaal leuke kleding en spullen. Dit is een hele leuke periode, nu voelt het echt ‘echt’.

“Mijn plakboek zit ook vol met kaartjes van lieve vriendinnen, quotes en foto’s van bijzondere, moeilijke en vooral mooie momenten.”

Het afgelopen jaar

Het is ondertussen eind 2017, een tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar. Teruglezend in een dik volgeschreven plakboek (waar ik alles in bijgehouden heb rondom kinderwens en zwangerschap) en mijn persoonlijke blog lees ik terug hoe ik alles heb beleefd. Best gek om alles terug te lezen. Voor nu ben ik vreselijk gelukkig en kijk ik uit naar een klein mannetje, maar begin 2017 was dat wel even anders.

Foto by Holland fotostudio

Moeilijke en vooral mooie momenten

Mijn plakboek zit ook vol met kaartjes van lieve vriendinnen, quotes en foto’s van bijzondere, moeilijke en vooral mooie momenten. Momenten om vol te kunnen houden. Laten we 2018 dan ook direct beginnen met het verzamelen van heel veel mooie momenten, mooie momenten om te kunnen gebruiken voor nu en voor later.

Liefs & een fantastisch 2018! Ad Maiora!
Ad Maiora – Towards greater things

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer Gastblogs