Connect
To Top

Mama Leeonie: Heb ik een bevalplan? Een thuis- of ziekenhuisbevalling?

De verloskundige vroeg mij al gauw of ik thuis of in het ziekenhuis wil gaan bevallen. Mijn eerste thuisbevalling is mij zo goed bevallen (hehe) dat ik deze keer ook heel graag weer thuis zou willen bevallen. Dus ja, ik heb een bevalplan. Ook al is deze natuurlijk wel vrij summier. Maar waar kun je voor je bevalling allemaal over nadenken en zou het wat voor mij zijn om een bevalplan te maken?

Een thuis- of ziekenhuisbevalling?

Om me heen hoor ik aan de ene kant dat er vaak gekozen wordt voor een ziekenhuisbevalling zodat alle medische hulp snel aanwezig is. Aan de andere kant hoor ik dat er gekozen wordt voor een thuisbevalling vanwege de vertrouwde omgeving en de relaxte sfeer. Ook worden er – om niet te generaliseren, door de mannen – regelmatig grapjes gemaakt dat je met een ziekenhuisbevalling alle troep niet in je eigen huis hebt.

Zelf kies ik het liefste voor een thuisbevalling. Wat voor mij hierbij wel een voorwaarde is, is dat het even veilig is als een ziekenhuisbevalling en ik heb inmiddels heel wat onderzoeken gelezen die dit beweren. Dus voor mij voelt het ook erg veilig. Helemaal omdat ik tijdens mijn eerste bevalling merkte dat de verloskundige totaal geen risico neemt en in het geval van twijfel toch de ambulance gaat bellen. Mocht het in de loop van de zwangerschap of bevalling toch blijken dat het beter is om in het ziekenhuis te bevallen dan kies ik daar natuurlijk voor.

“Tijdens mijn eerste bevalling koos ik er al voor om thuis te bevallen.”

Mijn eerste bevalling

Tijdens mijn eerste bevalling koos ik er al voor om thuis te bevallen en dit had voor mij verschillende redenen. Het leek mij heerlijk om thuis lekker mijn gang te kunnen gaan en te doen wat op dat moment het beste zou voelen. Zoals ik het me voorstelde heb je daar thuis meer ruimte voor dan in een klein ziekenhuiskamertje.

Ook leek het mij ideaal om niet midden in de weeën naar het ziekenhuis te rijden en dat je na de bevalling opnieuw een reis voor de boeg hebt. Na de bevalling van Norah vond ik het erg fijn dat ik in mijn eigen bed lag, onder onze eigen douche stapte om vervolgens in ons eigen fris opgemaakte bed te gaan liggen. Van die rust heb ik echt genoten en ik hoop enorm dat ik (over een paar maanden) weer van deze luxe mag gaan genieten.

De laatste reden van mijn thuisbevalling destijds was dat het me heerlijk leek om in bad te gaan liggen. Uiteindelijk was dit door een weeënstorm niet haalbaar, dus van mijn vorige plan voor een badbevalling is niks terecht gekomen…

Een badbevalling

Om mij heen hoorde ik veel positiefs over een bevalbad en ook op internet las ik positieve verhalen. Ik zag het hierdoor helemaal zitten en ik was er vrij zeker van dat ik in bad zou willen bevallen. Zo hoorde en las ik van vrouwen die niet wisten wat ze zonder het bad hadden moeten doen, dat het ontspannend werkt en dat je er minder pijn door hebt. Dat klinkt toch heerlijk?

Ik heb toen maanden lang getwijfeld of we een echt bevalbad zouden aanschaffen of dat ik het in ons eigen bad zou gaan proberen. Uiteindelijk koos ik voor ons eigen bad omdat dit toch veel praktischer zou zijn dan zo’n groot bad met liters water in je woonkamer. En wat was ik achteraf blij dat we deze keuze gemaakt hebben! Ik kon namelijk helemaal niet in bad gaan zitten omdat mijn bevalling hier veel te snel voor ging.

Twee uur nadat mijn vliezen waren gebroken, zat ik op 4 cm ontsluiting en mocht ik in bad gaan zitten. Het warme badwater zorgde er alleen voor dat, zodra mijn buik het water raakte, ik direct een nieuwe wee kreeg. Na mijn pogingen om in bad te gaan zitten kwam ik vrij gauw in een heftige weeënstorm terecht en binnen korte tijd was Norah geboren. Mijn plan van een badbevalling was dus helemaal in het water gevallen. Al vond ik dat achteraf absoluut niet erg omdat het een geweldige bevalling was.

“Wat ik erg goed kan voorstellen, is dat het fijn is om in het ziekenhuis te gaan bevallen.”

Pijnbestrijding

Wat ik mij heel erg goed kan voorstellen, is dat het fijn is om in het ziekenhuis te gaan bevallen zodat je gebruik kunt maken van pijnbestrijding. Mijn overweging om toch thuis te willen bevallen is dat ik hier geen gebruik van wil maken als het niet echt nodig is. Als het toch nodig blijkt te zijn dan kunnen we in redelijk korte tijd alsnog naar het ziekenhuis toe gaan. Ik maak hier liever geen plan voor omdat het van de situatie afhangt voor welke medicatie ik op dat moment zou kiezen. Mocht het toch nodig zijn, dan verwacht ik dat ik op dat moment een keuze kan maken die op dat moment goed voelt.

Het plan voor mijn bevalling

In het kort heb ik voor mijn bevalling van komende zomer vrij weinig gepland omdat ik de vorige keer gemerkt heb dat het zo moeilijk te plannen is. Je weet immers helemaal niet hoe je bevalling eruit gaat zien. Wat ik de vorige keer vooral gemerkt heb is dat ik het fijn vind om het gewoon te laten gebeuren en een keuze te maken op het moment dat dat nodig was. Door het zo aan te pakken kon ik mijzelf heel goed ontspannen en ik teken ervoor om het de tweede keer weer zo te laten verlopen.

Mijn verhaal

Ik hoop dat jullie wat aan mijn verhaal hebben gehad, ook al ben je het er totaal niet mee eens. Er zijn ook zoveel manieren waarop een bevalling kan verlopen en wat je zelf als prettig zou ervaren. Maar het feit blijft, het kindje komt eruit en zo is er toch een grote overeenkomst. En voor alle dames die, net als ik, nog gaan bevallen.. Heel veel succes!

Meer Gastblogs