Connect
To Top

Mama Maxim: Een balans zoeken tussen het moederschap en studeren vond ik lastig

Het is alweer juli, en dat betekend dat mijn laatste stage maand is aangebroken! Zoals jullie misschien al wisten ben ik 1 februari begonnen met mijn stage bij Bugaboo International in Amsterdam Zuidoost. Dat ik dit jaar stage moest gaan lopen was mij in september al bekend, maar hoe, wat, waar en wanneer? Dat vertel ik jullie in deze blog!

Moeder zijn en studeren

Vorig schooljaar heb ik keihard gevochten om mijn Propedeuse te halen, je zou denken ja maar dat is toch niet zo lastig? Nou in mijn geval wel! Toen Zoë net geboren was en ik (toen zij nog maar 10 weken oud was) naar school moest ging alles eigenlijk vrij gemakkelijk, zij sliep veel en in die tijd kon ik studeren.

Hoe ouder zij werd, hoe minder gemakkelijk het studeren ging. Lastig vond ik het om de balans te zoeken tussen het moeder zijn en studeren. Je wilt uiteraard je kindje niet te kort doen, maar ik wilde ook niet te veel achterstand oplopen in mijn studie. Zoë is in oktober geboren, ik ben in september nog naar school gegaan met mijn dikke hoogzwangere buik. Eigenlijk natuurlijk van de zotte, maar ik dacht daar op dat moment niet over na.

“Mijn decaan had geadviseerd om naar huis te gaan en te genieten van mijn verlof.”

Studievertraging

Mijn decaan had mij dan ook geadviseerd om maar gewoon lekker naar huis te gaan en te genieten van mijn ‘verlof’. Dit betekende echter wel dat ik daar op dat moment een half jaar studievertraging had opgelopen. Toen ik in februari weer met mijn opleiding begon was ik daardoor extra gemotiveerd het allemaal ‘zo snel mogelijk’ te doen.

Al snel kwam ik terug op mijn studie “zo snel mogelijk” te willen afronden, het is gewoon niet mogelijk als moeder om op hetzelfde tempo door te gaan als de rest van je klasgenoten (waarvan de meeste ook nog eens bij papa en mama wonen). Ik kreeg een aangepast studieplan. In februari begon ik met mijn minor, heb ik vakken ingehaald en vervolgens mijn propedeuse gehaald! Afgelopen september volgde ik weer een minor, haalde vakken in van mijn derde jaar zodat ik kon beginnen met mijn stage welke ik in februari begon.

Mijn studie en het moederschap

Sinds de geboorte van Zoë wist ik het zeker, ik wilde mijn studie communicatie combineren met het moederschap. Ik ben toen gaan zoeken naar stages en kwam zo bij Bugaboo! Het feit dat ik enorm graag daar stage wilde lopen is dan ook de reden dat ik hier nu zit. Ik had namelijk de stoute schoenen aan getrokken en heel ‘bijdehand’ mijn stagebegeleidster via LinkedIn benaderd. Al snel mocht ik op gesprek komen en voilà ik was aangenomen.

“Ik had op sommige momenten moeite met het feit dat ik zoveel miste van Zoë.”

Mijn stageperiode

Toen begon het avontuur eigenlijk pas echt! Zoë ging toen ik nog gewoon naar college moest maar twee middagjes naar het kinderdagverblijf. Nu moest ik 4 dagen in de week werken en om 06.00 uur mijn bed uit. Dit was ook wel even een omslag punt voor mijn vriend, hij moest namelijk iedere ochtend Zoë aankleden, klaar maken, eten geven en naar het kinderdagverblijf brengen. Hiervoor nam ik altijd deze taken waar. Gelukkig is mijn vriend flexibel want zijn winkel gaat pas om 10.00 uur open, ook besloot hij iedere donderdag vrij te nemen. Hij heeft dan papadag!

Niet altijd rozengeur en maneschijn

Bugaboo is een super flexibele werkgever. Hierdoor kan ik om 08:00 uur beginnen en om 16:00 uur naar huis, zodat ik gelijk uit werk om 17:30 uur Zoë kan ophalen van de opvang. Zonder de flexibiliteit van beide partijen had ik niet geweten hoe ik mijn stageperiode had doorkomen. Maar goed het is gelukt en 31 juli is mijn laatste stagedag.

Mijn stage periode was niet altijd rozengeur en maneschijn.. Bij Bugaboo krijg ik wel een stagevergoeding maar dat kunnen we gelijk weer doorschuiven naar de kinderopvang ( + bijleggen). Ook leefde Michiel en ik langs elkaar heen en had ik op sommige momenten veel moeite met het feit dat ik zoveel miste van Zoë haar ontwikkeling. Gelukkig heeft deze periode mij ook veel mooist gebracht maar heb ik ook goed kunnen nadenken hoe ik de rest van mijn leven wil invullen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer Gastblogs