Connect
To Top

Mama Nienke: Het moederschap heeft mij nieuwe inzichten gegeven

24 november 2018 is Minus zes maanden geworden. Dat betekent dat wij alweer zes maanden ouders zijn van onze lieve baby Mingus. Daarop terugkijkend kan ik het beschrijven als; pittig, wonderlijk, energieloos, energierijk, liefde, plezier en verbondenheid.

Onzeker

Het moederschap heeft mij nieuwe inzichten gegeven in mijn goede eigenschappen en valkuilen. Controle hebben en alles zo goed mogelijk doen zijn de high lights van mijn moederschap. In het begin was ik enorm gevoelig voor andere mama’s en hun meningen. Dit maakte mij enorm onzeker.

“Gevoel zegt zoveel in het ouderschap.”

Ik lijk wel gek

Kraamvisite attendeerde mij erop dat ik baby Mingus beter in zijn eigen kamertje kon laten slapen, anders werd het knap lastig straks. De volgende dag ging ik gelijk oefenen, ook al voelde dit niet goed. Terugkijkend lijk ik wel gek! Welk kindje vind het nu niet heerlijk om vlakbij zijn mama te zijn?

Ons gevoel

Na zes maanden ben ik hierin gegroeid. Samen met Gerrit luisteren we vooral naar ons gevoel en gezond verstand. Gevoel zegt zoveel in het ouderschap. Ik geloof dat de biologische verbondenheid daar een enorme rol in speelt.

Ingewikkeld

De verbondenheid met Gerrit is sterker geworden door het ouderschap. Eerlijk gezegd soms ook ingewikkeld. Wanneer ik naar hem en Mingus kijk, krijg ik af en toe tranen in mijn ogen van blijdschap en dankbaarheid. Ik besef dat ik enorm rijk ben! De momentjes waarop ze even met ze drietjes op de bank zitten na een werkdag zijn heerlijk. Die geven mij weer een energieboost na die slapeloze nachtjes.

“Communiceren na je zwangerschap is soms wat lastig.”

Communiceren

Ingewikkeld is het soms ook. Communiceren na je zwangerschap is soms wat lastig wanneer je dingen vergeet te communiceren of je denkt dat het allemaal vanzelfsprekend is. Tevens heb je beide een nieuwe rol dus daarin moet je beide ook weer je weg in vinden.

Verbondenheid

Het fijnste gevoel van de afgelopen zes maanden is de verbondenheid die ik nu zo sterk voel tussen Mingus en mij. In het begin voelde ik deze verbondenheid bijna niet. Dit heeft even geduurd. Wanneer ik terugdenk aan de kraamtijd word ik soms verdrietig. Daarin heb ik dat eigenlijk helemaal niet gevoeld. Nu kan ik gerust alles om mij heen vergeten en met hem op de bank knuffelen en tutten. Heerlijkste is wanneer Mingus ‘s ochtend tussen ons in ligt en we heerlijk liggen te luieren!

Ben jij ook later de verbondenheid gaan voelen met je kindje? Ik ben benieuwd naar jullie ervaring!

Liefs Nienke

Meer Gastblogs