Connect
To Top

Mama Nienke: Opmerkingen tijdens de zwangerschap. Het gevolg was een huilende en onzekere mama to be…

Elke week krijg ik verschillende vragen van studenten, collega’s, familieleden en vrienden over de zwangerschap. Naast vragen krijg ik ook als zwangere een hoop opmerkingen. Iedereen komt opeens met vragen of opmerkingen waarover ik niet heb nagedacht. Ik heb de laatste tijd het gevoel dat ik een post’it op mijn hoofd heb geplakt. Alles mag je vrijuit zeggen of vragen.

Vragen en opmerkingen over de zwangerschap

Had jij zo’n post’it op je hoofd tijdens je zwangerschap of erna? Hieronder een aantal vragen en opmerkingen.

– Je lijkt veel verder dan 18 weken. Is de datum wel goed berekend?
– Ga je nu al een kinderwagen bestellen?
– Bevallen is het mooiste wat er is, waar maak je je druk om.
– Draag je nu al zwangerschapskleding?
– Reiswieg heb je echt niet nodig hoor. Zonde van je geld. (Net nadat je trots je kinderwagen laat zien die je hebt gekocht)
– Je gaat toch wel borstvoeding geven?

Een huilende mama to be

Het gevolg was dat Gerrit thuis zat met een huilende en onzekere mama to be. Mijn hoofd werd een spinsels van rare gedachtes. Het houdt mij soms nog steeds bezig waarom mensen te pas en te onpas opmerkingen op me afvuren. Tegen een ‘normaal’ persoon zeg je ook niet: ‘Zo jij bent dik geworden?’ Waarom denken mensen dat ze alles tegen zwangere vrouwen kunnen zeggen? Helaas heb ik hier nog geen antwoord op. Hebben jullie adviezen?

Hormonen nemen een loopje met je

Als ik terugblik op deze periode is het logisch dat je als aanstaande moeder snel van de kaart bent. De duiveltjes genaamd hormonen nemen een loopje met je. Hierdoor komt alles 10x harder binnen als normaal. En dan nog dat veranderende lijf erbij. Je krijgt dikke borsten, opgezwollen tepels en een buikje. In het begin denk je dat je extra kilo’s hebt gekregen terwijl je baby aan groeien is.

Een tip

Een tip voor omstanders: Vraag liever of je advies mag geven. Bedenk wat je met je opmerking wilt bereiken. Dit voorkomt tranen, onzekerheid en slapeloze nachten. Toch dames?

23 weken zwanger

Ik ben nu 23 weken zwanger. Elke dag geniet ik volop van mijn buikje. Oke ik heb ook mijn mindere dagen. De buik staat voor kracht, leven, moederschap en ontwikkeling. Een paar weken terug had ik niet kunnen denken dat ik dat kon zeggen. De opmerkingen gaan nu langs mij heen en ik geniet volop van mijn zwangerschap. Geniet en let it go…

Ik ben nieuwsgierig of dit voor andere ook herkenbaar is?

Liefs Nienke

18 Reacties

 1. Avatar

  Miranda

  18 januari 2018 at 21:42

  Totaal niet herkenbaar, zodra ik iets vervelend vind zeg ik het meteen. De opmerking die het bij mij dan goed deed/doet: “en die opmerking staat in de top 10 meest lullige opmerkingen die je beter niet kunt maken tegen een zwangere vrouw”.
  Leuk dat iedereen een mening heeft over reiswiegen, autostoeltjes en wat wel en niet handig is maar dat is per moeder (in wording) anders.

 2. Avatar

  Jose

  19 januari 2018 at 13:32

  Pfff die hormonen! Ik heb er zo last van. Alles wat er tegen mij gezegd wordt, vat ik verkeerd op/ of reageer ik veel te heftig op. Succes met de opmerkingen, probeer er boven te staan of alvast een standaard opmerking te bedenken. Geniet verder van je zwangerschap. Het gaat echt snel.

 3. Avatar

  Anne

  21 januari 2018 at 00:12

  Ik heb drie keer de vraag gekregen of de zwangerschap wel de bedoeling was. Vroeg mezelf bij de derde keer af of het nu echt zo raar was, maar ben tot de conclusie gekomen dat ik ook openbaar bezit geworden was waarover gepraat en geoordeeld dient te worden. Dat blijft, ook als je kleine er is. Is het echt een jongen? Ja, vanmorgen nog wel. Is hij niet te dik? Nee, zelfs te dun eigenlijk, gewoon een bol hoofd. Kruipt hij nog niet? Nope, pensioen leeftijd is weer omhoog gegaan, dus hij stelt het allemaal nog even uit, hij moet straks langer door zie je. Je wordt steeds flauwer hoor, en steeds minder onzeker. “het gaat allemaal goed”, “ik doe het goed” en “ik mag trots zijn op mezelf en de kleine” moet een mantra gaan worden.

 4. Avatar

  Danielle

  21 januari 2018 at 17:02

  Vreselijk die opmerkingen. Maak jezelf niet gek door te denken het alleen de hormonen zijn waardoor het hard binnen komt. Ook als je die niet zou hebben komt het hard aan als iemand een opmerking maakt over je figuur of over jou als persoon. Maar dat gebeurd niet vaak maar als je zwanger bent dan hebben mensen ineens van alles over je te vertellen. Zelf ben ik een keer uitgevallen oo mijn werk toen ik de zoveelste opmerking kreeg over mijn buik die niet groot genoeg zou zijn. “Als je nog 1x wat zegt over mijn zwangerschap ga ik slaan!” Iedereen om mij heen keek mij verbaasd aan maar daarna heeft niemand er meer wat van gezegt. Zeg eerlijk wat het met je doet als mensen opmerkingen maken of maak een opmerking terug.

 5. Avatar

  Isa

  21 januari 2018 at 21:51

  Zeer herkenbaar! Het lijkt wel alsof iedereen zegt wat hij/zij denkt en geen rekening houdt met hoe het overkomt. Ik heb de volgende reacties al gehad: “Zo! Jij hebt al een buik! Weet je zeker dat het geen tweeling is?” Of “Jij bent er vroeg bij!” Ik word volgende maand 28 maar zie er wel jonger uit. Heb heel vaak de vraag gekregen: “En, was het gepland?” Jazeker was het gepland! En vind het een beetje vreemde vraag.. heel persoonlijk ook. En: “ik denk dat je een jongen krijgt want je hebt veel puistjes en vlekjes in je gezicht” en nog heel vaak: “je wil het geslacht toch niet weten? Het is juist zo leuk om verrast te worden!” Niet altijd leuk en dat mag iedereen toch zelf weten. Gelukkig krijg ik ook veel lieve en leuke reacties maar het is niet altijd even fijn en vind het ook heel direct, dat je echt even verbluft staat te kijken.

 6. Avatar

  Shanouk

  22 januari 2018 at 11:41

  Heel erg herkenbaar, het ergste vind ik dat mensen een vrij brief denken te hebben om aan je buik te mogen zitten. Ook de opmerking “weetje zeker dat het er maat èèn is” kwam mijn strot uit. En je bent zeker bijna uitgerekend terwijl je nog 20 weken moet was behoorlijk irritant.

  De opmerkingen kon ik wel naast me neer leggen.

 7. Avatar

  M.

  22 januari 2018 at 20:49

  Herkenbaar. Ik vind het vooral lastig/vervelend als mensen opmerkingen maken als “oh nou daar kom je nog wel achter hoor ” op een manier zo van ‘ je hebt geen idee waar je het over hebt’ of net of denken ze dat ik alles onderschat. Ik snap wel dat mijn leven gaat veranderen maar ik ben vrij nuchter dus probeer het vaak van een positieve kant te bekijken maar daar hebben anderen moeite mee merk ik en dat beïnvloed mijn humeur dan wel merk ik. Dan vind ik de gesprekken snel vervelend worden.

 8. Avatar

  Floor

  22 januari 2018 at 22:27

  Je ziet er prachtig uit! Zwangerschap om trots op te zijn.

 9. Avatar

  Femke

  23 januari 2018 at 10:44

  Mensen zijn soms zo ontzettend onnadenkend en gemeen.

  Mijn vriend en ik (beide 26) hebben 2 maanden geleden een miskraam gehad. Hoevaak ik niet gehoord heb :
  – ahjoh, jullie zijn nog jong. Maak je niet druk. Dat komt echt wel.
  – dan was het misschien de tijd nog wel niet voor jullie
  – maar, was het wel gepland dan ?

  Vooral die laatste opmerking was een stekende.. Nee we zijn zo verdrietig omdat we het kindje eigenlijk niet wilde….

 10. Avatar

  Simone

  23 januari 2018 at 21:58

  tsja. Sommige opmerkingen zijn niet leuk maar aan de andere kant: als jij weet dat je goed genoeg bent (en geliefd) dan … waarom zou je je zo laten raken? Dat is een keuze denk ik. En niet alles is aanvallend bedoelt. Het meeste zeggen mensen niet om jou onzeker te maken of om te plagen. Dus ik zou zeggen: zeg het als je het vervelend vindt ipv een blog er over te schrijven. Zijn die mensen er ook mee geholpen.
  En als je denkt: goh, dit raakt me.. Ga dan na WAAROM het je zo raakt. Kweek die olifantenhuid. Mensen blijven dingen zeggen, ook als je niet zwanger bent, een kind net eruit hebt gepoept of al jaren moeder bent. Moeten we ons dan elke keer zo laten raken alsof het ons overkomt? Ik denk van niet.

 11. Avatar

  Ellen

  24 januari 2018 at 15:56

  Ooh zo herkenbaar! Heb er toevallig ook net een artikel over geschreven. Wat mij opvalt is dat ik ineens bijna dagelijks krijg te horen hoe dik mijn gezicht is. En dat mensen het blijkbaar heel raar vinden om te sporten tijdens de zwangerschap. Ook wordt vaak gevraagd waarom ik nu op mijn leeftijd nog aan kinderen begin, en of het wel gepland was. Ik word er soms ook heel verdrietig van, en die hormonen maken het er niet beter op! Fijne zwangerschap gewenst en natuurlijk een prachtig gezond kindje!

 12. Avatar

  Ano niem

  25 januari 2018 at 14:34

  Ik herken vooral het gedeelte van die opmerkingen over de buik. Mensen die schrikken als je zegt dat je nog 13 weken moet want “je bent al zoooo dik”. Ik voelde me al een zwijntje, maar daar ga je je helemaal een olifant van voelen. En wat ik vervolgens ook stom vindt, is dat als je je gevoelens daaromtrent bij mensen uit doen ze alsof je je niet aan moet stellen en “die mensen bedoelen het goed”.

 13. Avatar

  Anoeska Elmahallawi

  25 januari 2018 at 17:03

  Helemaal eens! Als je zwanger bent…denken mensen dat ze over de omvang van je buik alles mogen zeggen…Heel gek…Super herkenbaar

 14. Avatar

  Anne

  25 januari 2018 at 20:40

  Mensen zijn zo lomp! Het maakt geen fluit uit of je een reiswieg hebt. Of wanneer je je wandelwagen koopt. Wanneer en welke positiekleding je draagt en of je wel of geen borstvoeding geeft. Als je lief bent voor je lijf, als je je buik en straks je kindje koestert, dan doe je het goed! Je kunt het!

 15. Avatar

  Marlies

  27 januari 2018 at 09:42

  En het “advies” gaat heerlijk door nadat je bent bevallen en je voor volgens iedereen “gewoon moet doen wat goed voelt” om vervolgens daar weer commentaar op te hebben.
  Overigens doen wat goed voelt bij een eerste kindje kan ook druk geven aangezien je als moeder het ook af en toe even niet weet.

 16. Avatar

  Nienke

  29 januari 2018 at 10:28

  Wauw overweldigend jullie lieve reacties en herkenbaarheid.

  Dit geeft mij als vrouw alweer Power, om soms gewoon lekker tegenin te gaan.

  Ik merk dat dit steeds beter gaat.

 17. Avatar

  Anne

  10 september 2018 at 14:42

  Ik ben bijna 20 weken zwanger en heb ook al wat vervelende opmerkingen gehad. Gaande van hoe dik mijn buik wel of niet hoort te zijn, tot “Je bent toch al bijgekomen, niet? Vooral langs achter!” en “Je gaat nu toch niet meer de belangrijkste vrouw in zijn (mijn partner) leven zijn, dat ben je nu eigenlijk ook al niet hé”. Allemaal voor de lol, maar dat kwam zo hard binnen! Op een gegeven moment had ik het dan ook gehad en nam de onzekerheid de overhand. Lastig om er vanaf te geraken wel… Ik probeer me er zo weinig mogelijk van aan te trekken, maar toch 🙂 Hormonen hé!

 18. Avatar

  Anik

  26 augustus 2019 at 11:46

  Vandaag heb ik ook voor de zoveelste keer opmerkingen van wild vreemden in de supermarkt gekregen over mijn buik. “Zo jij staat op knappen!” ik heb nog 4 weken te gaan. Die opmerking heb ik al vaker gehoord dus ik lachte maar een beetje. Nu zijn “ of is het een tweeling of drieling” een opmerking die er bij komt. Ik moet zeggen dat het helaas een dagelijks terugkerend ritueel is. Het liefst zeg ik iets bijdehands terug maar dan zijn ze al weg. En die opmerkingen komen vooral van mannen. Vrouwen zijn veel positiever. Een raad voor alle die iets willen zeggem tegen een zwangere: wat ben je mooi. En niet iets over buik of adviezen. Als we lachen denken we: ik heb geen zin in de confrontatie maar je bent de zoveelste met zo’n k* opmerking

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer Gastblogs