Connect
To Top

Mama Nienke: Opmerkingen tijdens de zwangerschap. Het gevolg was een huilende en onzekere mama to be…

Elke week krijg ik verschillende vragen van studenten, collega’s, familieleden en vrienden over de zwangerschap. Naast vragen krijg ik ook als zwangere een hoop opmerkingen. Iedereen komt opeens met vragen of opmerkingen waarover ik niet heb nagedacht. Ik heb de laatste tijd het gevoel dat ik een post’it op mijn hoofd heb geplakt. Alles mag je vrijuit zeggen of vragen.

Vragen en opmerkingen over de zwangerschap

Had jij zo’n post’it op je hoofd tijdens je zwangerschap of erna? Hieronder een aantal vragen en opmerkingen.

– Je lijkt veel verder dan 18 weken. Is de datum wel goed berekend?
– Ga je nu al een kinderwagen bestellen?
– Bevallen is het mooiste wat er is, waar maak je je druk om.
– Draag je nu al zwangerschapskleding?
– Reiswieg heb je echt niet nodig hoor. Zonde van je geld. (Net nadat je trots je kinderwagen laat zien die je hebt gekocht)
– Je gaat toch wel borstvoeding geven?

Een huilende mama to be

Het gevolg was dat Gerrit thuis zat met een huilende en onzekere mama to be. Mijn hoofd werd een spinsels van rare gedachtes. Het houdt mij soms nog steeds bezig waarom mensen te pas en te onpas opmerkingen op me afvuren. Tegen een ‘normaal’ persoon zeg je ook niet: ‘Zo jij bent dik geworden?’ Waarom denken mensen dat ze alles tegen zwangere vrouwen kunnen zeggen? Helaas heb ik hier nog geen antwoord op. Hebben jullie adviezen?

Hormonen nemen een loopje met je

Als ik terugblik op deze periode is het logisch dat je als aanstaande moeder snel van de kaart bent. De duiveltjes genaamd hormonen nemen een loopje met je. Hierdoor komt alles 10x harder binnen als normaal. En dan nog dat veranderende lijf erbij. Je krijgt dikke borsten, opgezwollen tepels en een buikje. In het begin denk je dat je extra kilo’s hebt gekregen terwijl je baby aan groeien is.

Een tip

Een tip voor omstanders: Vraag liever of je advies mag geven. Bedenk wat je met je opmerking wilt bereiken. Dit voorkomt tranen, onzekerheid en slapeloze nachten. Toch dames?

23 weken zwanger

Ik ben nu 23 weken zwanger. Elke dag geniet ik volop van mijn buikje. Oke ik heb ook mijn mindere dagen. De buik staat voor kracht, leven, moederschap en ontwikkeling. Een paar weken terug had ik niet kunnen denken dat ik dat kon zeggen. De opmerkingen gaan nu langs mij heen en ik geniet volop van mijn zwangerschap. Geniet en let it go…

Ik ben nieuwsgierig of dit voor andere ook herkenbaar is?

Liefs Nienke

18 Reacties

Meer Gastblogs