Connect
To Top

Mama Rianne: Review fotoboek van Fotofabriek. Het eerste jaarboek van Mara

Ja hoor, daar is die dan! Het eerste jaarboek van Mara. Ze is nu ruim 15 maanden en het eerste boek ligt al op de plank, niets voor mij zou je zeggen. Klopt! Ik ben normaliter toch wel een beetje traag met dit soort dingen en blijft het gerust een poosje liggen (iets met een boek en losse foto’s van onze reis door Thailand van 4 jaar terug).

Een fotoboek

Ik mocht voor Babystraatje.nl een fotoboek testen van Fotofabriek.nl, super gaaf! Het doorspitten van alle foto’s kon beginnen en ik kan je vertellen dat het nogal een werkje was. Genietend van het kleine snoetje heb ik de foto’s gesorteerd, per maand heb ik de leukste snoetjes uitgekozen. Nadat ik alles in een map gereed had staan heb ik het programma gedownload waarmee je de foto’s tot een fotoboek kan bewerken, erg handig!

Het fotoprogramma

Het uploaden van de foto’s in het programma van Fotofabriek ging erg gemakkelijk en snel. Ik had verwacht dat ik dagen bezig zou zijn om het fotoboek tot in detail naar mijn zin te maken, dit viel mij reuze mee! Het programma werkte snel mee en er waren ongelofelijk veel mooi voorgeprogrammeerde lay-out opties, daar houd ik van!

Wat ik lastig vond was dat sommige foto’s niet goed in de lay-out paste, het programma haalde dan een stuk van mijn foto af of zoomde hem in. Ik kreeg het niet voor elkaar om de foto uit te zoomen en toch gecentreerd te krijgen, dit heeft ervoor gezorgd dat ik toch een paar foto’s voor een ander heb verruild; maar deze mama heeft een volle ‘back up’ met een ‘paar’ foto’s. Wellicht had het wel gekund maar voor iemand met het geduld van een goudvis en die ook nog eens zo A-technisch als een stoeprand is.. kun je beter voor je back-up opties kiezen (die ik er stiekem allemaal wel in wilde hebben).

Een eigen ontwerp

Door mooie lijntjes om de foto’s te zetten, springen de foto’s er nog meer uit. Door dit effect lijkt het soms net wat meer op een authentiek fotoboek, het lekkere plakwerk… Hier houd ik toch ook wel van! Nadat ik alle foto’s er mooi in had gezet kon ik aan de slag met het ontwerpen van een eigen kaft. Ook hier ben ik niet de handigste in, daar kwam het Instagram netwerk enorm van pas! Hoe lief, Jamilla heeft mij geholpen en een ontzettend gave kaft speciaal voor mij gemaakt.

Toen ik deze wilde uploaden, drukte ik op een verkeerd knopje (verrassend bij mij) en weg was het hele programma! Oh nee! Ik had het halverwege opgeslagen maar daarna niet meer.. tipje; sla het dus lekker vaak op, het ongeluk zit in een klein hoekje! Gelukkig had ik een kort filmpje gemaakt om mijn creativiteit te showen dus ik kon de foto’s er snel weer inzetten met het voorbeeldje die ik nog had. Het maken van de voorkant vond ik wel het lastigste, als je een eigen ontwerp hebt moet deze wel precies op maat zijn gemaakt wil alles er op kunnen.. uiteindelijk is dit gelukt!

Het uploaden

Op het moment dat je het gehele boek opgeslagen hebt, kun je hem uploaden in je eigen account. In je eigen account blijft hij bewaard en kun je een definitieve preview bekijken. In deze preview zag ik dat mijn kaft niet zichtbaar was. Een mailtje naar de klantenservice was voldoende, ik heb het bestand via Wetransfer verstuurd en zij hebben het in mijn account in orde gemaakt. Wat een goede service en zo lekker vlot!

Het fotoboek

Binnen een paar dagen was het boek al binnen, spannend! Direct gaan bladeren natuurlijk en wat waren wij blij verrast! De foto’s zijn erg mooi geworden, het papier is van mooie kwaliteit en de kaft is erg stevig. Vooral de foto’s op de gehele bladzijden springen eruit, echt gaaf! Super leuk om te zien hoe Mara reageert op de foto’s van haarzelf, ze wijst er continue naar, too cute! Benieuwd naar meer foto’s en filmpjes van het fotoboek? Houd dat mijn Instagram in de gaten, hier post ik als trotse mama echt nog wel wat foto’s op!

Fotofabriek

Zou ik het maken van een fotoboek bij fotofabriek aanraden? Jazeker! Houd je van vlot werken, de keuze hebben tussen bestaande lay-out mogelijkheden of juist creatief aan de slag met je eigen lay out? Het kan allemaal! Achteraf had ik hier veel eerder aan kunnen beginnen, zo snel was het klaar.

Ohja.. en een klein tipje voor de slimmeriken onder ons; Mocht je net als ik de data of een andere tekst op de rug van het boek willen zetten, check even de leesrichting. Het programma zet het niet automatisch juist neer zoals je ziet op mijn foto, mocht ik de boeken nu op een stapel neerleggen dan ligt de datum dus op de kop.

Meer Gastblogs