Connect
To Top

Mama Thirza: En dan komt die dag dat je als nieuwe moeder weer aan het werk moet na je bevalling…

Ja dan komt ineens die dag, dat je als nieuwe moeder weer aan het werk moet. Hoezo aan het ‘werk’. Wat deed ik dan al die weken met mijn baby? Dat is ook keihard werken. Maar toch schijnt dat niet hetzelfde te zijn en wordt er van de verse moeders verwacht dat zij na een aantal weken weer aan het werk gaan. Gewoon weer net als voor haar zwangerschap. En als je dan met een kolf komt aanzetten kijken ze je raar aan.

Ik verloor mijn baan

Ik ben 1 van die vrouwen die tijdens haar zwangerschap haar baan verloor. Niet omdat ik het niet goed deed, nee.. Omdat ik zwanger raakte. Mijn contract liep af en er werd besloten deze niet te verlengen. Persoonlijk raakte mij dat heel erg. Dit omdat ik een erg goede band had met mijn baas en ik hem privé ook regelmatig zag. Maar later toen ik het zakelijk ook kon bekijken, begreep ik het enigszins.

“En dan ben je ineens werkloos. Ik was nog geen 3 maanden zwanger toen ik een uitkering moest aanvragen.”

 

Een uitkering

En dan ben je ineens na altijd te hebben gewerkt werkloos. Ik was nog geen 3 maanden zwanger toen ik een uitkering moest aanvragen. Iets waar ik mij eerst erg voor schaamde. Een uitkering was in mijn ogen echt het allerlaatste hulpmiddel aan een inkomen en ik had nooit bedacht dat ik die ooit zou moeten gebruiken. Maar nu was het echt niet anders.

Solliciteren deed ik wel, maar als een werkgever me zag aanlopen met m’n buikje kon ik aan de gezichtsuitdrukking al zien dat ik net zo goed rechtsomkeert kon gaan. Ik voelde mij in het begin echt een mislukking. Ik kon alleen maar thuis zitten. Pas na lange tijd kon ik het eindelijk accepteren. Als ik dan ooit in mijn leven een uitkering zou hebben, dan maar nu! Ik kon tenminste wel volop van alle mooie maanden zwangerschap genieten en zelfs nog iets langer erna.

Na een tijdje vond ik zelfs werk. Achter een wijnbar, met mijn horeca verleden stond ik daar heerlijk op m’n plek. Al kon ik de klanten niet helemaal precies vertellen hoe dat wijntje uit Zuid-Afrika proefde. Want tja.. Ik mocht ze zelf natuurlijk niet drinken (helaas hihi). En omdat ik dat alsnog te weinig vond, ging ik vrijwillig werken op een basisschool. Heerlijk tussen de kinderen, net even dat extra beetje aandacht schenken aan zij die dat nodig hadden.

Weer aan het werk na je bevalling…

Met week 36 ging ik keurig op verlof, met het uitzicht dat deze liep tot en met mei. Toen ik eenmaal bevallen was ging ik echter al snel weer aan het werk. Een maand later stond ik voor mijn vriend zijn feesten regelmatig achter de bar. En ik vond het heerlijk! Nu heb ik een aantal weken geleden een vaste baan gevonden en had ik laatst mijn inwerk dag. Spannend zeker, want dit voelt toch wel als het echte werk. Ik heb opvang kunnen regelen in de familie. En mijn vriend werkt ook een paar dagen aan huis.

“Dan komt de dag dat je dus je kindje achter laat om te gaan werken. En natuurlijk precies die dag had onze dochter een mega huilbui.”

 

En dan komt de dag dat je dus je kindje achter laat om te gaan werken. Wij brachten Noah in het begin al na 2 weken een nachtje weg zodat wij een datenight hadden, maar nu ik weer moest werken was dit echt compleet anders. Het voelde anders. Ik liet haar achter bij mijn vriend die eigenlijk nog nooit heel lang alleen met haar was geweest. En natuurlijk precies die dag dat ik voor het eerst weg zou gaan had onze dochter een mega huilbui. Je moet je voorstellen dat Noah eigenlijk nooit huilt. Niet om niks in ieder geval. Maar wat was ze overstuur, de tranen bleven lopen. En het volume wat ze eruit kreeg had ze volgens mij nog nooit behaald.

Ik me werkelijk geen moment zorgen gemaakt

Het zweet stond op m’n voorhoofd en ik probeerde haar met alle macht rustig te krijgen tot m’n vriend het overnam. ‘Ga nou maar lekker werken schat, het komt wel goed’. En toen reed ik weg van huis, het gehuil verdween in de verte. Heel gek en niet verwacht, maar op mijn werk heb ik me werkelijk geen moment zorgen gemaakt. Natuurlijk heb ik stiekem wel een paar keer mijn telefoon gecheckt, ja wie weet had ik wel 30 gemiste oproepen. Maar er was niks aan de hand, alles ging ontzettend goed. Ik kijk nu al uit naar m’n volgende werkdag en misschien nog wel meer naar het stralende gezichtje van m’n kindje als ik terug kom!

Meer Gastblogs