Connect
To Top

De beste zorgverzekering voor je kind? Zo regel je dat

Kinderen zijn tot hun 18e levensjaar standaard gratis meeverzekerd op de polis van een van hun ouders. Maar waar moet je bij een zorgverzekering voor je kind op letten? Welke zorg valt binnen de basisdekking? En hoe zit het met zorg die buiten de basisverzekering valt?

Je kind aanmelden bij de zorgverzekering

Ben je net bevallen? Vergeet dan niet om je kindje aan te melden bij de zorgverzekeraar. Je hebt hier tot vier maanden na de geboorte de tijd voor. Je kindje aanmelden gaat bij elke zorgverzekeraar weer anders, hoewel even mailen of bellen je vaak al een eind op weg helpt. Neem contact op met je zorgverzekeraar om te checken hoe dit bij hen geregeld is.

Wat zijn jullie zorgwensen?

Het hele gezin op één polis – dat klinkt lekker overzichtelijk. Toch is dit niet altijd het slimste en meest voordelige om te doen. Zo hebben jij en je partner waarschijnlijk niet precies dezelfde zorgwensen.

Ook je kindje kan weer heel andere dingen nodig hebben. Breng daarom altijd eerst jullie zorgwensen in kaart, voor je een zorgverzekering voor het hele gezin afsluit. Vergelijk vervolgens verschillende zorgverzekeringen om de goedkoopste zorgverzekering te vinden die het best bij jullie past.

Kiezen voor de meest uitgebreide polis

Over het algemeen is het handig om je kindje bij te schrijven op de polis van de ouder die het meest uitgebreid verzekerd is. Dit betekent dat je naast een basisdekking ook verschillende aanvullende verzekeringen hebt. Veel zorg voor je kind is namelijk gedekt met de basisverzekering, maar lang niet alles.

Denk aan psychische hulp, een bril, ondersteuning bij dyslexie of ADHD-medicijnen. Sommige zorg krijg je zelf maar voor een deel vergoed. Dit geldt bijvoorbeeld voor de vergoeding van gehoorapparaten voor kinderen: 75% van de kosten wordt vergoed, de overige 25% zijn voor eigen rekening.

Aanvullende verzekering voor je kind

Misschien ben je voor bepaalde zorg aanvullend verzekerd. Dit betekent in sommige gevallen dat je kindje ook meeverzekerd is. Heb jij bijvoorbeeld een bril? Een bril valt nooit binnen de basisdekking. Door een aanvullende verzekering voor brillen en lenzen te kiezen, is ook je kind verzekerd als die een bril nodig heeft.

Blijkt dat jouw kind een beugel nodig heeft? Dan heb je voor hen een aparte aanvullende orthodontie verzekering nodig. Als je aanvullend verzekerd bent voor orthodontie in 2024, dan betaal je geen eigen risico. Het eigen risico is het drempelbedrag dat alle verzekerden betalen zodra ze zorgkosten maken die binnen de basisdekking vallen. In 2024 is het eigen risico €385 (vrijwillig te verhogen tot €885).

Meer Musthaves