Connect
To Top

De eerste doorkomende tandjes van je baby: 5 tips tegen de pijn

Is je baby 5 maanden oud? Maak je dan klaar, want je baby krijgt tandjes! Het doorkomen van tandjes kan pijnlijk zijn voor je baby. Omdat jij als mama het leed zo veel mogelijk wilt verlichten hebben wij 5 tips op een rijtje gezet. Dit om de pijn van het doorkomen van tandjes te verzachten.

Doorkomende tandjes

Doorkomende tandjes en pijn

Het doorkomen van tandjes kun je bij de ene baby veel beter opmerken dan bij de ander. Dit komt doordat het ene kind er totaal geen last van heeft. Terwijl een ander er echt pijn van heeft en koorts kan krijgen bij doorkomende tandjes. Soms krijgen baby’s zelfs diarree als ze hun eerste tandjes krijgen! Het doorkomen van tandjes is voor baby’s namelijk een soort stress voor het lichaampje. Door die stress kunnen de darmen van streek raken en dat heeft diarree tot het gevolg. Kindjes die hier last van hebben, voelen zich vaak wat ellendiger dan kindjes die geen koorts of diarree krijgen.

Tips tegen de pijn

Wil je de pijn bij de eerste tandjes van je baby verzachten? Volg dan deze tips:
#1 koud drinken
Geef je uk koud drinken. Dit koelt de mond waardoor de pijn minder voelbaar wordt.
#2 bijten
Geef je baby iets om in te bijten. Bijvoorbeeld een rammelaar of bijtring. Door op iets te bijten, heeft hij of zij minder aandacht voor de pijn in zijn mondje. Je kunt hem of haar trouwens ook een nat washandje geven om op te bijten. Dat koelt ook nog eens!
#3 zuigen
Laat je kindje op een speen of vinger zuigen. Net zoals op iets bijten, leidt dit de aandacht van de pijn in zijn mondje af.
#4 masseer
Masseer daar waar de eerste tandjes van je baby doorkomen. Dit verlicht de pijn, mits je het voorzichtig doet… Masseer zachtjes met één vinger of met de gebolde kant van een theelepeltje. Dat laatste is tevens koud, dus dit vermindert de pijn extra.
#5 veel aandacht
Verwen je baby met lekker veel aandacht! Je uk voelt zich niet lekker en wat kan hem of haar nu beter troosten dan moederliefde?! Neem je baby dus lekker op schoot als hij of zij last heeft van doorkomende tandjes.

Heel veel last?

Heeft je kleintje écht veel last en werken de bovenstaande tips niet? Dan kun je de pijn verzachten met:
• Dentinox, een middeltje dat het tandvlees verdooft
• Homeopathische druppeltjes die de pijn verzachten
• Een zetpilletje van 120 mg. Bijvoorbeeld voordat je kindje naar bed gaat, zodat hij of zij gewoon goed kan inslapen

Doorkomende tandjes

Wanneer het gebitje compleet is

Houd deze tips bij de hand. Want je baby krijgt tandjes tot het gebitje helemaal compleet is. En dat is pas als hij of zij 3 jaar is. Na 12 maanden zijn de snijtanden compleet en na 3 jaar is het hele gebitje van 20 tanden compleet. Zodra het melkgebit compleet is met alle eerste tandjes gaat je baby deze tandjes wisselen. Tip: bewaar de eerste tandjes van je baby in een leuk potje of blikje. Dat is leuk voor later!

The following two tabs change content below.

Meer Tips & Advies