De zwangerschapstest. Nu jij en je partner een kinderwens hebben, móet je de zwangerschapstest in huis hebben. Want je wilt natuurlijk zo snel mogelijk weten of het al raak is. Waarschijnlijk heb je legio vragen over deze test. In dit artikel beantwoorden we ze allemaal. Wanneer kun je het beste een zwangerschapstest doen, wat is de beste test, hoe doe je de test, wat betekent de uitslag, een positieve zwangerschapstest en nu? En nog veel meer.
Inhoudsopgave:
- Wanneer zwangerschapstest doen?
- Vroege zwangerschapstest
- Doe de zwangerschapstest met ochtendurine
- Wanneer is een zwangerschapstest betrouwbaar?
- Zwangerschapstest bij onregelmatige cyclus
- Welke zwangerschapstest kiezen?
- Analoge zwangerschapstest
- Digitale zwangerschapstest
- De beste zwangerschapstest?
- Waar kopen
- Hoe werkt een zwangerschapstest
- Zwangerschapstest uitslag: zo werkt het
- Licht streepje of vaag streepje?
- Zwangerschapstest negatief
- Positieve zwangerschapstest, en nu?
Wanneer zwangerschapstest doen?
Dit is natuurlijk jouw eerste vraag: wanneer kan ik een zwangerschapstest doen? Ben je bewust bezig om zwanger te worden, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten of je zwanger bent. Het is het beste te wachten tot je minimaal 1 dag overtijd bent. Dus als je zou moeten menstrueren, maar wanneer dit uitblijft. Op dat moment ben je al zo’n 2 weken zwanger.
Een zwangerschapstest meet de hoeveelheid zwangerschapshormoon hCG in je urine. Ben je net zwanger, dan is de concentratie hCG nog laag. Hoe langer je zwanger bent, hoe hoger de concentratie wordt. Kun je je nieuwsgierigheid bedwingen, dan wacht je met testen totdat je dus minimaal 1 dag overtijd bent.
Vroege zwangerschapstest
Ook zijn er testen op de markt waarmee je al vóór je verwachte menstruatiedatum kunt testen. Dit scheelt bijna een week wachten, maar de betrouwbaarheid is wel lager. Test je ‘niet zwanger’ dan kan het toch zijn dat je wel zwanger bent. Dan was op dat moment namelijk de concentratie hCG nog te laag. Is dat bij jou het geval? Dan is het aan te raden om rondom de verwachte menstruatiedatum nogmaals te testen. De uitslag kan dan zomaar opeens positief zijn.
Is de uitslag van een vroege zwangerschapstest positief? Dan is het voor zo’n 99% zeker dat je ook daadwerkelijk zwanger bent.
Belangrijk: het is geen leuke informatie, maar wel belangrijk. De grootste kans op een miskraam is bij twee tot vier weken zwangerschap. Wanneer je vroeg test, is de kans dus vrij groot dat het alsnog mis gaat. Blijdschap kan dan omslaan in een teleurstelling. Om dit te voorkomen, kun je beter iets langer wachten met het doen van een zwangerschapstest.
Kun je écht niet langer meer wachten en is de spanning je te groot? Dan biedt een vroege zwangerschapstest uitkomst.
Doe de zwangerschapstest met ochtendurine
Het beste is om de test met ochtendurine uit te voeren. Dan is de concentratie van het hormoon hCG het hoogste. Dus kun je hierop wachten, dan heb je in de ochtend het beste resultaat van de test.
Wanneer is een zwangerschapstest betrouwbaar?
Zwangerschapstesten zijn voor 99% betrouwbaar. Je mag hier dus prima op vertrouwen. Het belangrijkste is dat je een test goed uitvoert, met voldoende urine, op het juiste moment. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het belangrijk dat er voldoende hCG in je urine zit. Dat is dus na je verwachte menstruatiedatum. Test je positief, maar wil je écht zeker weten dat je zwanger bent? Doe dan nog 2x een test in de twee opvolgende dagen. Met een test van hetzelfde merk. Test je 3x positief? Dan ben je absoluut zwanger.
Wil je echt 100% zekerheid? Alleen een bloedtest uitgevoerd door je huisarts of in het ziekenhuis, biedt die zekerheid.
Zwangerschapstest bij onregelmatige cyclus
Heb je last van een onregelmatige cyclus? Dan is het moeilijk te bepalen wanneer je precies een zwangerschapstest uitvoert. Voer je de test op een verkeerd moment uit, dan is de test weggegooid geld en raak je wellicht onnodig teleurgesteld.
Doe in dit geval het volgende: neem jouw langste menstruatiecyclus van het afgelopen half jaar en tel daar vervolgens een dag bij op. Is je langste cyclus 41 dagen geweest? Tel vanaf de start van je vorige menstruatie 41 dagen en tel daar een dag bij op. Op die dag voer jij betrouwbaar je zwangerschapstest uit.
Welke zwangerschapstest kiezen?
In het assortiment van zwangerschapstesten is er heel wat te kiezen. Er zijn verschillende soorten, verschillende merken, dure testen, goedkope testen. Maar welke thuistest moet je nu kiezen?
Grofweg zijn er twee verschillende soorten testen te onderscheiden: analoge testen en digitale testen.
Analoge zwangerschapstest
Bij deze testen verschijnt er een streepje of meerdere streepjes, dat aangeeft of je wel of niet zwanger bent. Je interpreteert zelf de uitslag. Binnen dit genre heb je strookjes (dipsticks), casettes en de midstream stick.
De midstream stick is de meest bekende test en daarmee ook het meest gebruiksvriendelijk. Dit is een test waar je overheen moet plassen. Bij de casette druppel je met een pipetje je opgevangen urine over de test. En bij de dipstick houd je de test een paar seconden in een bekertje urine. De analoge zwangerschapstest is eenvoudig in gebruik en een goede keuze als je krap bij kas zit.
Digitale zwangerschapstest
Bij de digitale zwangerschapstest verschijnt de uitslag direct in beeld: wel zwanger of niet zwanger. Binnen dit genre heb je ook nog testen die aangeven hoeveel weken zwanger je bent. Dit is uiteraard altijd een indicatie.
Het grote voordeel van de digitale test is dat ze heel eenvoudig af te lezen zijn. Er is geen twijfel mogelijk. Bij een analoge test kan de twijfel nog wel eens toeslaan. Soms is de uitslag namelijk lastig af te lezen, wanneer het streepje vaag is. Je zou je kunnen afvragen of een vaag streepje dan ook telt voor een volwaardig streepje. Hier komen we later in dit artikel nog op terug, bij de uitslag,
De beste zwangerschapstest?
Wat is de beste zwangerschapstest voor jou en welke moet je kiezen? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, maar afhankelijk wat je zelf prettig vindt en wat je wilt. Wil je vroeg testen of testen nadat je overtijd bent? Wil je een digitale test of liever analoog testen? Plassen in een bekertje of liever direct over de test heen? Alleen jij kent de antwoorden op deze vragen. Met jouw voorkeuren kun je dus de beste test uitkiezen.
Waar zwangerschapstest kopen?
Een zwangerschapstest koop je op veel plekken. In de apotheek, drogisterij of in sommige supermarkten. De prijzen van zwangerschapstesten variëren, gemiddeld kost een test zo’n €5 tot €10.
Een test online kopen
Uiteraard kun je ook je zwangerschapstest bestellen. Gewoon online via het internet. Het voordeel van online is dat je de reviews van andere mensen kunt lezen. Hoe tevreden ze met een merk of soort test zijn en hoe het gebruik is. Wanneer je nog nooit een zwangerschapstest hebt gebruikt, is het best lastig inschatten wat nu een prettige test voor je is.
Tip: het is altijd handig om direct meerdere tests te kopen. Als het verkeerd gaat, kun je gewoon nog een keer testen en hoef je niet opnieuw naar de winkel. Of om nog een keer te kunnen testen in de dagen erna voor extra zekerheid of bij een negatieve uitslag.
Hoe werkt een zwangerschapstest?
OK, dan is het nu tijd voor actie. Het uitvoeren van een zwangerschapstest. Voor een nauwkeurige uitslag, volg je onderstaande stappen:
- Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing. Die is altijd bijgesloten.
- Haal de test uit de verpakking.
- Vang wat urine op in een bekertje of glaasje. En houd de test een seconde of 10 in de urine. Of plas direct over de test heen (ben je zenuwachtig, dan kun je beter eerst wat urine opvangen).
- Leg de test plat neer en wacht (hoe lang je moet wachten, staat aangegeven in de gebruiksaanwijzing).
- Bekijk de uitslag.
Zwangerschapstest uitslag: zo werkt het
Gebruik je een digitale zwangerschapstest, dan is er geen twijfel mogelijk. Je leest de uitslag gemakkelijk af: zwanger of niet zwanger. En heb je een test die ook aangeeft hoeveel weken je zwanger bent, dan weet je dit ook gelijk.
Gebruik je een analoge zwangerschapstest? Dan lees je de uitslag af door het aantal streepjes te bekijken. In het eerste venster lees je af of je de test goed hebt uitgevoerd. Verschijnt er geen streepje? Dan is er iets niet goed gegaan en is het raadzaam een nieuwe test uit te voeren.
In het tweede venster zie je of je zwanger bent of niet. Verschijnt er een streepje? Gefeliciteerd, dan ben je zwanger! Geen streepje? Dan ben je helaas niet zwanger.
Licht streepje of vaag streepje?
Zie je in het tweede venster een licht of vaag streepje? Ook in dit geval is de uitslag toch positief en ben je zwanger. Twijfel je toch nog? Doe dan een dag later nogmaals een test.
Zag je tijdens het aflezen geen tweede streepje en nu, een dag later, opeens wel? Grote kans dat dit een indrooglijn is. Dit wordt veroorzaakt door ingedroogde urine, wat een hele lichte lijn laat zien. Dit betekent helaas niet dat je zwanger bent. Bij twijfel is het raadzaam nog een keer te testen.
Dat er een indrooglijn kan verschijnen, is ook gelijk de reden dat je binnen een bepaalde tijd de test moet aflezen. Overschrijd je de maximale aangegeven tijd in de gebruiksaanwijzing? Dan kun je de indrooglijn verwarren met een zwangerschapslijn.
Zwangerschapstest negatief
Is je zwangerschapstest negatief, dan kun je dat best als een teleurstelling ervaren. Check of je de test goed hebt uitgevoerd of voer de test voor de zekerheid na een paar dagen opnieuw uit.
Probeer positief te blijven en bedenk dat van de vrouwen die zwanger willen worden, zo’n 70% tot 80% binnen een jaar ook daadwerkelijk zwanger is.
Tip: gebruikte je een oude test, die je nog had liggen? Kijk dan even goed naar de houdbaarheidsdatum. Gebruik geen oude test, die kan namelijk een verkeerde uitslag aangeven.
Test negatief, toch zwanger
Ook al is de zwangerschapstest negatief, het kan voorkomen dat je toch zwanger bent. We noemen drie veelvoorkomende oorzaken.
- Te vroeg getest: je hebt de test te vroeg uitgevoerd. Er was nog te weinig zwangerschapshormoon in je urine aanwezig. Blijft je menstruatie uit? Doe dan na een paar dagen nogmaals een zwangerschapstest.
- Te veel gedronken voor de test: hierdoor is je urine verdund en is het concentratie hCG niet goed te meten. Is dit het geval? Voer dan nogmaals een test uit, het liefste met ochtendurine.
- Niet goed uitgevoerd: de test is niet goed uitgevoerd, doordat je bijvoorbeeld niet goed over het staafje heen hebt geplast.
Positieve zwangerschapstest, en nu?
De test laat zien dat je zwanger bent. Van harte gefeliciteerd, je bent in blijde verwachting! Na een vreugdedansje vraag je je vast af wat je nu moet doen. De drie belangrijkste dingen noemen we hieronder.
- Neem contact op met de verloskundige: zoek een verloskundige in de buurt en maak een afspraak. Je mag al een afspraak maken, zodra je zwangerschapstest positief is.
- Wees bewust wat je eet en drinkt: nu je zwanger bent, is het belangrijk gezond te eten en bepaalde voedingsmiddelen met mate te nemen of helemaal te laten staan. Zoals alcohol en rauw voedsel.
- Slik foliumzuur: misschien nam je al extra foliumzuur tijdens je zwangerschap. Nam je dit nog niet, dan is dit een goed moment om ermee te beginnen. Foliumzuur kan namelijk de kans op geboorteafwijkingen verkleinen. Eén tablet (van 400 microgram) per dag is voldoende.
Tip: je wilt je zwangerschapstest vast als aandenken bewaren, dit is echter niet zo hygiënisch. Als alternatief kun je er een foto van maken en kan ie zo in je digitale fotoboek. Of print de foto uit.
Geniet!
Tot slot is het belangrijk met volle teugen te genieten van de komende bijzondere periode! De komende negen maanden groeit er een klein mensje in je buik, hoe bijzonder is dat? Negen maanden lijken lang, maar voor je het weet heb jij je dochter of zoon in je armen.
Laatste berichten van Babystraatje.nl (toon alles)
- Welke items voor baby’s mogen niet ontbreken in de badkamer? - 5 november 2024
- Met deze cadeautips is elk kind blij op de verjaardag! - 29 oktober 2024
- De beste schoencadeautjes voor een duurzame wereld - 22 oktober 2024