Connect
To Top

Bevallen? Dit heb je na je zwangerschap nog aan je zorgverzekering

Op het moment dat je in verwachting bent, dan is de kans groot dat je hier je zorgverzekering op aanpast en deze uitbreidt met een aanvullend pakket. Daarmee dek je veel zorg die je misschien nodig hebt voor en tijdens je bevalling en die je niet verzekerd krijgt vanuit de basisverzekering. Denk aan bevallen in het ziekenhuis zonder medische indicatie, een kraampakket of hulp bij borstvoedingsproblemen. Maar de periode na je bevalling, kun je ook nog heel goed gebruik maken van deze aanvullende verzekering bij zwangerschap. We leggen het je uit.

Dit heb je na je zwangerschap nog aan je zorgverzekering

Hulp bij borstvoeding

Helaas is het niet zo vanzelfsprekend dat borstvoeding altijd meteen lukt. Is dit bij jou het geval en wil je hulp met het geven van borstvoeding? Dan kun je terecht bij een lactatiedeskundige. Sommige verzekeraars vergoeden deze hulp vanuit de aanvullende verzekering. Niet vanuit de basisverzekering. Hier valt ook een borstvoedingscursus onder of het huren van een kolfapparaat. Let er bij je zorgverzekering afsluiten op dat er een maximum zit aan het bedrag wat je in totaal vergoedt, krijgt. Dit verschilt per verzekeraar.

Een doula

Steeds meer vrouwen kiezen voor een doula tijdens hun zwangerschap. Als extra begeleiding bij de zwangerschap en bevalling om jou te coachen in het vertrouwen. Van zowel jezelf als je lichaam. Tijdens de bevalling helpt je dit meer te ontspannen, waardoor je minder kans hebt op (medische) interventies of complicaties. Maar het is ook mogelijk om hulp te krijgen van een doula na je bevalling. Bijvoorbeeld als je nog met veel vragen zit, onzekerheden of als je bevalling traumatisch is geweest. Een doula helpt je dan in het emotionele herstel. Er zijn een aantal verzekeraars waarbij een doula verzekerd is vanuit je aanvullende pakket.

Fysiotherapie

Dat een kindje op de wereld zetten een aanslag kan zijn voor je bekken, is natuurlijk geen geheim. Wel ontzettend vervelend. En na je bevalling zijn klachten als bekkeninstabiliteit niet meteen over. Gelukkig is er genoeg aan te doen, zoals bijvoorbeeld bekkenfysiotherapie. Als je last hebt van urineverlies, dan krijg je negen behandelingen vergoed vanuit ziekt.

Cursus kinder-EHBO

Met baby’s en kleine kinderen zit, hoe cliché ook, een ongelukje in een klein hoekje. Daarom is het fijn om te weten hoe je moet handelen bij een ongeval, zodat er grotere ongelukken voorkomen kunnen worden. Na je bevalling ben je vaak ook nog verzekerd met een aanvullende verzekering en het kan zijn dat die verzekering ook een kinder-EHBO cursus vergoed. Dan is het altijd waardevol deze te volgen.

Verder zijn er vaak nog meer cursussen die je kunt volgen, zoals een cursus die je sneller helpen te herstellen of een cursus babymassage.

Meer wat regelen