Connect
To Top

Zwangerschapsgym

Zwangerschapsgym lijkt er een beetje bij te horen als je fit zwanger wil zijn en je je wil voorbereiden op de komst van je toekomstige kindje. Maar wat is het nou precies en vanaf wanneer kun je er het beste mee beginnen? En vanaf wanneer moet je je aanmelden voor zwangerschapsgym? Je ontdekt het in dit artikel, lees snel verder!

Zwangerschapsgym

Inhoudsopgave:

 • Wat is zwangerschapsgym?
 • Zwangerschapsgym oefeningen
 • Hoe ziet zo’n klasje eruit?
 • Zwangerschapsgym online
 • Welke cursus past bij mij?
 • Zwangerschapsgym vanaf wanneer?
 • Kosten zwangerschapsgym
 • Zo fit mogelijk de bevalling tegemoet

Wat is zwangerschapsgym?

We horen de term wel vaker voorbijkomen maar wat houdt zwangerschapsgym in? Zwangerschapsgym of zwangerschapsgymnastiek is waarschijnlijk de meest bekende zwangerschapscursus die er is. Het helpt je om je voor te bereiden op je bevalling en je krijgt tegelijkertijd veel info over het verloop van je zwangerschap, de bevalling zelf en de kraamtijd.

Zwangerschapsgym wordt ook wel zwangerschapsbegeleiding of pufcursus genoemd. In de regel is het geen actieve gymles maar speelt ontspanning en socializen met andere mama’s to be ook een rol. Fysiek gaat de meeste aandacht uit naar het aanleren van de juiste houding en naar ademhalingstechnieken die je helpen met het opvangen van weeën en tijdens de bevalling.

Zwangerschapsgym oefeningen

Een zwangerschap gaat bij de meeste vrouwen niet in de koude kleren zitten. Zo kun je last krijgen van allerlei kwaaltjes zoals pijn in je rug en in je bekken. Door aan je houding te werken, kun je deze klachten verminderen. Tijdens zwangerschapsgymnastiek krijg je oefeningen om je spieren wat soepeler en steviger te maken. Vooral je bekkenbodemspieren en buikspieren staan hierbij centraal, deze hebben het tijdens je zwangerschap maar ook tijdens de bevalling namelijk het zwaarst te verduren. De juiste bekkenoefening(en) zorgen daarbij voor de nodige verlichting.

Bovendien krijg je oefeningen om effectief te persen maar juist ook oefeningen die je helpen te ontspannen. Soms krijg je zelfs oefeningen die speciaal op jou zijn afgestemd. Als je het liefst staand of gehurkt wil bevallen dan zijn hier namelijk speciale oefeningen voor. Check de mogelijkheden even bij je instructeur.

Hoe ziet zo’n klasje eruit?

Over het algemeen bestaat een cursus zwangerschapsgym uit 10 lessen die gegeven worden in groepjes van 10 tot 20 mede-zwangeren. Vaak zijn hier 1 of 2 partnerlessen bij inbegrepen. Voor je partner is zwangerschapsgym een goede manier om zich voor te bereiden op de bevalling. Ook leert je partner op zwangerschapsgym hoe hij of zij je het beste kan ondersteunen.

Vaak leert je partner tijdens zo’n partnerles ook massagetechnieken om tijdens de bevalling toe te passen. De massagetechnieken zijn bedoeld om weeën in de rug op te vangen maar, kleine tip van ons, zijn ook prima voor de bevalling in te zetten om jouw rug te verlichten en jou te helpen ontspannen.

Zwangerschapsgym online

Ben jij niet zo van de klasjes en heb je eigenlijk niet zo’n zin om de deur uit te gaan voor een lesje zwangerschapsgym? Zwangerschapsgym die je online volgen kan dan een uitkomst zijn. Het voordeel is dat de meeste online cursussen te volgen zijn op het moment dat het jou uitkomt. Al vinden sommigen het juist fijner om tijdens een interactieve cursus live vragen te kunnen stellen.

Sinds corona is het online aanbod erg toegenomen, er is tegenwoordig altijd wel een online variant die bij je past te vinden. Het is eventjes zoeken maar er zijn zelfs partijen die gratis online zwangerschapsgym aanbieden.

Welke cursus past bij mij?

Jij kent jezelf natuurlijk het beste en vaak weet je wel wat voor een cursus het meest bij je past. Als je op zoek bent naar een cursus zwangerschapsgym zeggen websites en ervaringen van anderen vaak al het een en ander. Het grote voordeel van zwangerschapsgym dat veel aanstaande moeders benoemen, is het contact met andere meiden die in precies dezelfde situatie zitten. Vaak is er ook na de bevalling nog contact en er kunnen zelfs hechte vriendschappen ontstaan.

Ben jij niet op je best in een grote groep vrouwen en struin je liever solo het internet af? Of lees je je graag in met een boek? Dan is online zwangerschapsgym wellicht meer je ding. Veel van de informatie is online ook te vinden maar voor de oefeningen moet je echt even van de bank af komen. Dan is een cursus fijn om te kijken hoe de oefeningen precies in z’n werk gaan. Zo ben je beter voorbereid ook de bevalling en kun je beter dealen met eventuele zwangerschapskwaaltjes.

Naast zwangerschapsgym zijn er nog andere cursussen, zoals zwangerschapsyoga, -pilates of – voor de waterratten onder ons – zwangerschapszwemmen. Twijfel je tussen zwangerschapsyoga of zwangerschapsgym? Het grootste verschil is dat er tijdens zwangerschapsyoga meer aandacht wordt besteed aan je mind en mindset. Een proefles kan helpen in het maken van je keuze.

Zwangerschapsgym vanaf wanneer?

Vaak begin je met zwangerschapsgymnastiek rond de 24e week van je zwangerschap. Het is verstandig om je al eerder in te schrijven, zo ben je zeker van een plekje. Je kunt ook iets eerder beginnen maar vaak heb je meer baat bij de oefeningen in een later stadium. Begin niet te laat, want je wil je cursus wel af kunnen maken. Vaak zijn er ook na de geboorte van je kindje lessen mogelijk. Deze helpen je om te herstellen van de bevalling en de zwangerschap en je creëert zo even een moment voor jezelf.

Kosten zwangerschapsgym

Wil je beginnen aan zwangerschapsgym? Hou dan rekening met kosten van tussen de 8 en de 15 euro per les. Vaak is het goedkoper om in één keer een cursus te kopen. De prijzen kunnen per aanbieder nogal uiteenlopen. Je online oriënteren is dus vaak de moeite. Vaak is er sprake van een (gedeeltelijke) vergoeding vanuit de zorgverzekering. Meestal heb je hiervoor wel een aanvullende zorgverzekering nodig.

Zo fit mogelijk de bevalling tegemoet

Wanneer je lichaam in goede conditie is en je tijdens je zwangerschap fit blijft, is de kans op complicaties tijdens de bevalling kleiner. Ook voor jezelf is het lekker om fit te blijven en je goed voorbereid te voelen. De oefeningen die je leert tijdens zwangerschapsgym kunnen je helpen bij klachten. Bij twijfel kun je eerst een proefles doen. Goed in je vel zitten is belangrijk voor jezelf maar ook voor de baby. Dus lijkt zwangerschapsgym je wat? Gun jezelf (en je kindje) dan zeker deze momenten!

Locaties zwangerschapsgym en zwangerschapsyoga

Wist je dat je zwangerschapsgym en zwangerschapsyoga kunt vinden in Utrecht, Haarlem, Den Haag, Tilburg, Zwolle, Den Bosch, Hilversum, Maastricht, Zoetermeer, Dordrecht, Hoorn, Hoofddorp, Gouda, Rotterdam, Amsterdam, Amsterdam Oost, Amsterdam Noord, Ede, Zaandam, Amstelveen en Alkmaar. Bijna overal is er wel een cursus in de buurt te vinden.

Meer Zwangerschapscursus

 • Borstvoedingscursus

  Als je als mama to be straks borstvoeding wil geven The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik...

  Babystraatje.nl17 september 2021
 • HypnoBirthing, wat is het precies?

  HypnoBirthing is een term, of beter gezegd een The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en...

  Babystraatje.nl17 september 2021
 • Zwangerschapszwemmen

  Zwangerschapszwemmen is een ideale manier The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en lees meer blogs......

  Babystraatje.nl17 september 2021
 • Zwangerschapsyoga

  Zwangerschapsyoga is erg populair onder mama’s to be The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en...

  Babystraatje.nl17 september 2021
 • Alles wat je wil weten over de zwangerschapscursus

  Een zwangerschapscursus bereid je voor op de komende bevalling. The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier...

  Babystraatje.nl17 september 2021