Connect
To Top

Borstvoedingscursus

Als je als mama to be straks borstvoeding wil geven, vraag je je misschien af of een borstvoedingscursus of kolfconsult iets voor jou is. Zo’n cursus kan heel fijn zijn om je vast voor te bereiden en om verschillende borstvoedingshoudingen te leren kennen. Een cursus borstvoeding is ook handig om vertrouwd te raken met begrippen als aanleggen, stuwing en regeldagen. Maar wat is een borstvoedingscursus nou precies en wanneer begin je? Wij vertellen je alles wat je wil weten, lees snel verder!

cursus borstvoeding

Inhoudsopgave:

  • Wat is een borstvoedingscursus?
  • Wat je kunt verwachten
  • Waar kun je een cursus borstvoeding volgen?
  • Wanneer borstvoedingscursus?
  • In de praktijk
  • Vergoeding borstvoedingscursus
  • Genieten van de kraamtijd

Wat is een borstvoedingscursus?

Als kersverse mama komt er ontzettend veel op je af. Je kunt je niet op alles voorbereiden, maar wat sommige dingen aangaat, is het fijn om zo prepared mogelijk te zijn. Ook op het gebied van borstvoeding is het slim om voor de geboorte de nodige kennis op te doen. Het geven van borstvoeding is iets heel natuurlijks en je zou bijna denken (of hopen) dat dit dan ook vanzelf gaat. In de praktijk komt er vaak toch heel wat kijken bij het geven van borstvoeding. Een borstvoedingscursus is dan ook zeker geen overbodige luxe.

Een cursus borstvoeding helpt jou en je newborn op weg bij het geven van borstvoeding. Je leert van alles over houdingen die je aan kunt nemen tijdens de borstvoeding en krijgt technieken om je baby goed aan te leggen. Ook krijg je theoretische kennis die straks goed van pas komt. Zo leer je bijvoorbeeld dingen over je eigen voeding maar ook hoeveel plasluiers je baby straks moet produceren en hoe je merkt dat je borsten leeg zijn.

Een borstvoedingscursus wordt meestal gegeven door een lactatiekundige (ook wel lactatiedeskundige genoemd). Een lactatiekundige is een opgeleide borstvoedingsspecialist. Een ware professional dus die je als borstvoedingskundige op weg helpt en je ook later eventueel bijstaat met advies en tips.

Wat je kunt verwachten

De cursussen kunnen onderling wat van elkaar verschillen. Iedereen geeft de cursus op zijn eigen manier. Belangrijke onderwerpen die bijna altijd aan bod komen zijn:

  • Wat doe je na de geboorte? Zoekt je baby zelf de borst of dien je te helpen?
  • Hoe moedermelk wordt aangemaakt en hoe je deze kunt bewaren
  • Herkennen dat je baby honger heeft
  • Hoe leg je goed aan?
  • Welke houdingen zijn er en kan je partner helpen?
  • Hoe vaak en hoe lang je moet aanleggen
  • Hoe je merkt dat je baby genoeg heeft
  • Hoe je moet kolven

Ook is er aandacht voor de kraamweek. Er wordt uitgelegd hoe borstvoeding op gang komt. Ook leer je wat stuwing is en wat regeldagen zijn. Bovendien geeft zo’n cursus je de ruimte om al je vragen te stellen.

Waar kun je een cursus borstvoeding volgen?

Borstvoedingscursussen worden door het hele land gegeven. Ook zijn er speciale voorlichtingsavonden over borstvoeding. Deze worden verzorgd door de lactatiekundige, verloskundigenpraktijken en de kraam- of jeugdgezondheidszorg. De cursussen worden meestal in de avond gegeven. Vaak bestaat een borstvoedingscursus uit 1 of 2 bijeenkomsten van 2 tot 3 uur.

Omdat het handig is als jouw partner straks ook op de hoogte is, is het verstandig om je partner mee te nemen. Je partner kan je als het zover is dan helpen met aanleggen en de borstvoedingshoudingen. Wil je graag een cursus maar deze toch liever thuis bijwonen? Tegenwoordig kun je ook een online borstvoedingscursus volgen.

Wanneer borstvoedingscursus?

Het is het beste om met een cursus borstvoeding te beginnen als je nog zwanger bent. Zo ken jij straks alle ins en outs als je kleintje geboren is. Een goede tijd om te beginnen met een cursus borstvoeding geven, is als je rond de 7 of 8 maanden zwanger bent.

Ook als je nog niet zeker weet of je wel borstvoeding wil geven, is het goed om een cursus te volgen of naar een voorlichtingsavond te gaan. Zo krijg je een beter beeld over het geven van borstvoeding. Dit kun je meenemen in het maken van je keuze.

In de praktijk

Bij het geven van borstvoeding komt heel wat kijken. Gelukkig zijn er ook heuse borstvoedingspraktijken. Hier kun je terecht voor persoonlijk advies als je problemen ervaart tijdens het geven van borstvoeding.

In veel praktijken wordt ook een kolfconsult aangeboden. Dat klinkt misschien niet heel sexy maar alle info die je krijgt tijdens zo’n consult is zeker nice to have. Tijdens een kolfconsult leer je hoe een kolf werkt en hoe je deze het beste kunt gebruiken. Ook komen mogelijke problemen die je kunt ervaren tijdens het kolven aan bod en krijg je alvast tips om hier mee te dealen.

Vergoeding borstvoedingscursus

De kosten van een borstvoedingscursus zijn afhankelijk van de duur van de cursus en kunnen per aanbieder verschillen. Vaak liggen de kosten voor een cursus borstvoeding zo rond de 25 en 40 euro. Het meenemen van je partner wordt doorgaans aangemoedigd en je hoeft hier meestal ook niet extra voor te betalen. Vraag dit voor de zekerheid even na om onverwachte verrassingen te voorkomen.

Het ligt aan je zorgverzekering of je een vergoeding voor de borstvoedingscursus krijgt. Check voor je begint bij je zorgverzekering, maar ook bij degene die de cursus aanbiedt, hoe het zit. Hetzelfde geldt voor een kolfconsult. Hiervoor liggen de kosten voor een sessie (ongeveer 45 minuten) rond de 75 euro. Ben je zwanger en ga je in het nieuwe jaar bevallen? Dan kan het zinvol zijn om je zorgverzekering onder de loep te nemen en eventueel aan te vullen (of over te stappen).

Genieten van de kraamtijd

Het volgen van een borstvoedingscursus is altijd mooi meegenomen. Zo ga je straks beter voorbereid de kraamweek in en level je beter met de kraamzorg. De kraamzorg helpt je straks ook op weg met het geven van borstvoeding maar het is echt handig als je op de hoogte bent van de basics. Zo heb je ook een beter beeld van wat er op je af komt en dat geeft je als kersverse mama het nodige zelfvertrouwen. Een gewaarschuwde mama telt voor 2 en dat kun je straks goed gebruiken. Succes en happy feeding!

The following two tabs change content below.

Meer Zwangerschapscursus

  • Zwangerschapsgym

    Zwangerschapsgym lijkt er een beetje bij te horen The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en...

    Babystraatje.nl20 oktober 2021
  • HypnoBirthing, wat is het precies?

    HypnoBirthing is een term, of beter gezegd een The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en...

    Babystraatje.nl20 oktober 2021
  • Zwangerschapszwemmen

    Zwangerschapszwemmen is een ideale manier The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en lees meer blogs......

    Babystraatje.nl20 oktober 2021
  • Zwangerschapsyoga

    Zwangerschapsyoga is erg populair onder mama’s to be The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en...

    Babystraatje.nl20 oktober 2021
  • Alles wat je wil weten over de zwangerschapscursus

    Een zwangerschapscursus bereid je voor op de komende bevalling. The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier...

    Babystraatje.nl20 oktober 2021