Connect
To Top

Zwangerschapszwemmen

Zwangerschapszwemmen is een ideale manier om tijdens je zwangerschap in beweging te blijven. Doordat het water 90% van je lichaamsgewicht draagt, is zwemmen minder belastend voor je lijf. Maar in hoeverre is zwangerschapszwemmen anders dan gewoon zwemmen? Wat kun je verwachten en wanneer begin je ermee? Wij geven je antwoord op deze vragen. Lees snel verder!

Zwangerschapszwemmen tijdens zwangerschap

Inhoudsopgave:

  • Wat is zwangerschapszwemmen?
  • Oefeningen zwangerschapszwemmen
  • Voordelen zwangerschapszwemmen
  • Wanneer beginnen?
  • Tips zwangerschapszwemmen
  • What to wear?
  • Hoe omgaan met bubbels, glijbaan en sauna?
  • Kosten zwangerschapszwemmen

Wat is zwangerschapszwemmen?

Zwemmen tijdens de zwangerschap wordt door veel vrouwen als fijn ervaren. Als je al zwemt, kun je er natuurlijk voor kiezen om door te blijven zwemmen tijdens je zwangerschap. Maar zwangerschapszwemmen is meer dan een zwemles voor zwangere vrouwen. Een les duurt vaak 45 minuten tot 1 uur en bestaat (naast baantjes trekken) doorgaans uit actieve en passieve ontspanningsoefeningen en voorbereiding op de bevalling. Bij sommige cursussen wordt er ook aandacht besteed aan spelen en communiceren met je ongeboren baby en maak je echt contact.

Oefeningen zwangerschapszwemmen

Tijdens een lesje zwangerschapszwemmen komen diverse drijfoefeningen, zwemoefeningen en ontspanningsoefeningen aan bod. Vaak vinden het zwemmen en de oefeningen in verwarmd water plaats waardoor je heerlijk kunt ontspannen. De oefeningen verhogen je weerstand en versterken je spieren Ook je houding wordt door de oefeningen positief beïnvloed en je bloedsomloop en ademhaling worden gestimuleerd.

Je werkt op een prettige manier aan je conditie en als je last hebt van (lage) rugklachten of zware benen kunnen deze klachten door zwangerschapszwemmen verminderen of verdwijnen. Als het van jou net iets intenser mag, is zwangerschaps-aquarobics wellicht wat voor jou.

Voordelen zwangerschapszwemmen

Zwemmen tijdens je zwangerschap heeft vele voordelen. De extra oefeningen die gericht zijn op je zwangerschap versterken de positieve effecten. In het water ben je gewichtloos en heb je geen last van die extra zwangerschapskilo’s. Bovendien worden je rug, heupen, bekken en knieën minder belast. Je gebruikt je gewrichten op een niet belastende manier en de kans op blessures is kleiner dan bij veel andere sporten. Maar dat is nog niet alles. Andere voordelen van zwangerschapszwemmen zijn:

  • Het verbetert je conditie en spierkracht. Zwemmen is goed voor je uithoudingsvermogen en dat komt goed van pas tijdens je bevalling. Over het algemeen herstelt een fit lichaam sneller van een zwangerschap en van de bevalling.
  • Het is heerlijk ontspannend. Zwemmen is, ook tijdens je zwangerschap, een ontspannen manier om te sporten. Naast genoeg relaxen, is bewegen goed voor je baby. In het water doe je het allebei, win-win zeggen wij.
  • Het kan helpen tegen zwangerschapskwaaltjes. Veel aanstaande moeders zijn minder misselijk na het zwemmen. Ook is zwemmen een fijne manier om in beweging te blijven als je last hebt van rugproblemen of bekkeninstabiliteit. Zwangerschapszwemmen kan pijn verlichten
  • Het is goed voor je baby. Nog een reden om vooral ook nu een plons te nemen: beweging tijdens je zwangerschap heeft een positief effect op de hersenontwikkeling van je baby. Tijdens het sporten komen stofjes vrij die in het bloed van je little one terechtkomen en zijn mentale ontwikkeling een boost geven. Hello Einstein!
  • Zwangerschapszwemmen doe je in groepsverband. Hierdoor is het, net als andere zwangerschapscursussen een leuke manier om andere aanstaande mama’s te leren kennen.
  • Je kunt samen met je partner gaan zwemmen. Daar zijn soms ook speciale lessen voor.

Wanneer beginnen?

Nog een voordeel van zwangerschapszwemmen is dat je het gedurende je hele zwangerschap kunt doen. Je bepaalt helemaal zelf wanneer je wil beginnen. Veel mama’s to be beginnen als ze rond de 12 weken zwanger zijn. Je kunt in principe tot de bevalling blijven doorgaan, maar soms is het beter om te stoppen.

Wanneer je beter niet kunt zwangerschapszwemmen? Als je last hebt van vaginaal bloedverlies of als je vliezen zijn gebroken, mag je niet meer zwemmen. De kans op infecties is dan groot, omdat bacteriën in het zwembadwater makkelijker in je baarmoeder kunnen komen. As always: bespreek twijfels altijd met je verloskundige.

Tips zwangerschapszwemmen

Als je gaat beginnen met zwangerschapszwemmen, is het goed om dit rustig aan te doen. Zeker als je een beginnende zwemmer bent, is het wijs om met korte stukjes te beginnen en op tijd pauze te nemen. Tijdens de zwangerschap zijn veel vrouwen eerder buiten adem, dat is normaal. In het begin door zwangerschapshormonen (die je hersenen eerder een seintje geven dat je meer zuurstof nodig hebt) en in een later stadium omdat je longen minder ruimte hebben. Overdrijf het dus niet.

Drink tussen het zwemmen en de oefeningen door genoeg water en kies, tenzij je een echte waterrat met bijbehorend repertoire bent, voor de schoolslag. De schoolslag is niet zo intensief en je kunt er makkelijk bij ademen. Vraag je instructeur vooral om tips of uitleg, daar is ie voor!

What to wear?

Een vraag die velen van ons bezighoudt is: wat doe je aan als je met je zwangere buik gaat zwemmen? Hier kunnen we kort over zijn. Draag vooral waar jij je prettig bij voelt! Je buik mag gezien worden maar je hoeft hem ook niet te showen als je daar minder behoefte aan hebt. Als je borsten door de zwangerschap groter zijn geworden, is het verstandig om je cup hierop aan te passen. Ook extra ondersteuning kan prettig zijn. Gelukkig heb je echt hele leuke zwangerschaps-bikini’s en -badpakken.

Een bikinibroekje met touwtjes aan de zijkant is ook een goede optie, omdat je deze naar wens kunt verstellen. Zwemmen na de bevalling is een prima manier om back in shape te komen. Vaak mag je na 6 weken weer beginnen met sporten. Zo’n verstelbaar broekje kan dan ook ‘de andere kant op’ erg handig zijn.

Hoe omgaan met bubbels, glijbaan en sauna?

Vaak zijn er bij zwembaden ook bubbelbaden, glijbanen en sauna’s. Dat we bubbels tijdens de zwangerschap even laten staan (tenzij alcoholvrij) is obvious maar hoe zit dat met bubbelbaden? Bubbelbaden worden soms afgeraden, omdat ze een bron van bacteriën kunnen zijn. Pas vooral op na de 32e week van je zwangerschap. Soms heb je dan al wat lichte ontsluiting, waardoor bacteriën eenvoudiger kunnen binnendringen. Over het algemeen moet even bubbelen tijdens de zwangerschap kunnen. Just don’t overdo it. Als je zwanger bent, is het beter om je lichaamstemperatuur niet te veel te laten stijgen. Blijf daarom niet langer dan 15 minuten zitten.

Ook van de glijbaan af moet kunnen, mits er geen waarschuwingsborden staan die het gebruik afraden. Ook kun je beter niet glijden als je last hebt van je bekken of je rug. In sommige zwembaden (op vakantieparken) is het niet toegestaan om als zwangere vrouw gebruik te maken van de glij- of wildwaterbaan.

Als je een beginnende saunaganger bent, is het niet het beste idee om tijdens je zwangerschap naar de sauna te gaan. Als je lichaam wel al gewend is aan de sauna kun je prima de sauna in als je zwanger bent. Wel wordt het afgeraden om in de eerste 14 weken van je zwangerschap te gaan: een hogere lichaamstemperatuur kan de kans op een miskraam of aangeboren afwijking verhogen. Tijdens de hele zwangerschap geldt dat je de infraroodcabine beter links kunt laten liggen. De straling kan namelijk schadelijk zijn voor je baby.

Kosten zwangerschapszwemmen

Sommige verzekeraars vergoeden zwangerschapszwemmen. Vaak gaat het hierbij om een deel en is er een aanvullende verzekering nodig. Check van te voren even hoe het bij jouw zorgverzekeraar zit. Een losse les kost rond de 5 tot 9 euro. Het is een goede investering in jouw welzijn en die van je baby. En als jij je als vis in het water voelt, is dat iedere euro waard toch?

Meer Zwangerschapscursus

  • Borstvoedingscursus

    Als je als mama to be straks borstvoeding wil geven The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik...

    Babystraatje.nl17 juni 2021
  • Zwangerschapsgym

    Zwangerschapsgym lijkt er een beetje bij te horen The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en...

    Babystraatje.nl17 juni 2021
  • HypnoBirthing, wat is het precies?

    HypnoBirthing is een term, of beter gezegd een The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en...

    Babystraatje.nl17 juni 2021
  • Zwangerschapsyoga

    Zwangerschapsyoga is erg populair onder mama’s to be The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en...

    Babystraatje.nl17 juni 2021
  • Alles wat je wil weten over de zwangerschapscursus

    Een zwangerschapscursus bereid je voor op de komende bevalling. The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier...

    Babystraatje.nl17 juni 2021