Connect
To Top

Pijnstilling geven aan je kind: waar vind je betrouwbare informatie?

Heeft je kind griep? Of misschien wel een gebroken been of verstuikte enkel? Dan kan je, als je kind erg pijn heeft, eventueel pijnstilling geven. Let wel goed op welke pijnstiller je geeft en dat je de juiste dosering gebruikt: bij verkeerd gebruik bestaat er onder andere een kans dat de organen van je kleintje beschadigen. Heb je hier vragen over? Dan kun je terecht bij je huisarts of apotheker. Maar sommige vragen kunnen ook al online beantwoord worden. We vertellen je handige informatie over pijnstilling bij je kleintje en waar je op internet betrouwbare gezondheidsinformatie kan vinden.

Pijnstilling geven aan je kind

Oorzaken van pijn

Pijn heeft vaak een duidelijke oorzaak, zoals vallen of stoten. Ook als je baby bijvoorbeeld tandjes krijgt, kan dit heel pijnlijk zijn. Maar – vooral bij jonge kinderen die nog niet kunnen praten – kan het soms ook lastig zijn om te bepalen waar de pijn vandaan komt. Bijvoorbeeld als je kind buikpijn heeft.

Betrouwbare informatie over gezondheid

Als je online wilt zoeken naar medische informatie, ga dan altijd naar een betrouwbare website. Er is online veel gezondheidsinformatie te vinden, maar niet alles is geschreven door experts zoals artsen. Kijk bijvoorbeeld op de betrouwbare website Thuisarts.nl: deze website wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. Als je niet weet wat de pijn veroorzaakt en als het aanhoudt, kun je het beste contact opnemen met de huisarts.

Pijnstilling geven aan je kind

Wanneer je de oorzaak van de pijn weet, kan je je kind eventueel pijnstilling geven, zoals paracetamol. Toediening hiervan werkt anders dan bij volwassenen: zo moeten kinderen vaak een lagere dosering krijgen. Zorg dus dat je altijd goed op de hoogte bent van of en hoe je de pijnstiller toe kan dienen aan je kind.

Paracetamol kan je geven als je kindje minimaal 3 maanden oud is, bij jonge leeftijd is dit in de vorm van een zetpil. De dosering verschilt per leeftijd: kleine baby’s mogen bijvoorbeeld minder van de pijnstiller dan kinderen dan peuters van 3 jaar. In de drogist, supermarkt of apotheek kun je vaak paracetamol kopen wat speciaal is ontwikkeld voor kinderen.

Wanneer de pijn ernstig is, kan je in plaats van paracetamol eventueel ook ibuprofen geven. Ibuprofen heeft wel meer kans op bijwerkingen, dus gebruik het echt alleen als paracetamol niet voldoende helpt of overleg eerst met je huisarts. Ibuprofen kan je ook zonder recept kopen. De pijnstiller wordt vaak pas vanaf oudere leeftijd aan een kind gegeven. In de bijsluiter staat dat het wordt gebruikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Is je kind jonger dan 12 jaar en ben je benieuwd of je hem of haar ibuprofen kan geven? Neem dan altijd eerst contact op met je arts, zodat je hierover geïnformeerd kan worden.

Als je vragen hebt over het geven van pijnstilling, kan je contact opnemen met de huisarts of apotheek. Sommige vragen kunnen online al beantwoord worden. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op Apotheek.nl voor betrouwbare informatie. Lees voor gebruik van de pijnstiller ook altijd zorgvuldig de bijsluiter.

Je kind weer zonder pijn

Pijn is enorm vervelend voor je kind. Soms gaat het snel over en is pijnstilling niet nodig. Maar houdt het lang aan en heeft je kind er erg last van? Dan kan je eventueel een pijnstiller geven. Zorg wel dat je vooraf altijd goed geïnformeerd bent over de juiste dosis die past bij de leeftijd van je kleintje.

Meer gezondheid