Connect
To Top

Weet wanneer je baby pijn heeft. Luister naar je intuïtie

Baby’s kunnen nog niet praten, maar proberen met hun gehuil wel van alles duidelijk te maken. Hoe weet je of een baby gewoon huilt of huilt omdat hij pijn heeft?

Weet wanneer een baby pijn heeft

Het huilgeluid van een baby

Jarenlang dachten medische professionals dat baby’s geen pijn konden voelen. Later bleek dat baby’s gemiddeld maar liefst 11 pijnlijke procedures per dag ondergaan tijdens de eerste twee weken van hun leven. Om duidelijk te krijgen wanneer baby’s écht pijn hebben en niet alleen huilen en gezichten trekken, bekeek neuroloog Rebeccah Slater de breinscans van pasgeboren baby’s. “Zelfs met breinscans is het lastig te stellen of een baby echt pijn heeft of niet,” zegt Rebeccah Slater van de Universiteit van Oxford. “Het is namelijk niet helemaal duidelijk welke delen van de babyhersenen precies betrokken zijn bij pijnervaring. Wel is het belangrijk om te weten of een baby pijn ervaart, want pijn kan invloed hebben op de gedrag- en cognitieve ontwikkeling van een baby.” Pijn blijkt zelfs te kunnen zorgen voor een lager IQ op latere leeftijd. Belangrijk dus om de pijn van een baby te verzachten. Maar hoe weet je dan of je baby echt pijn heeft of gewoon huilt? “Helaas blijft dit lastig te achterhalen,” zegt neuroloog Slater. “Bij ons onderzoek bleek de pijnervaring die te zien was in de hersenen niet altijd overeen te komen met het huilgeluid van een baby.”

Hoe weet je of je baby pijn heeft?

Ondanks het soms misleidende gehuil van baby’s, blijken we juist heel goed in te kunnen schatten of een baby wel of geen pijn heeft. Dat blijkt uit nieuw onderzoek waarbij 333 volwassenen (huil)geluiden van baby’s tussen de 5 en 10 maanden oud te horen kregen. De volwassenen moesten bedenken of de baby huilde door vaccinatie, omdat hij honger had, omdat hij niet bij z’n ouders was, kortgeleden gevoed was of terwijl hij aan het spelen was. Het lukte de volwassenen heel goed de negatieve geluiden van de positieve geluiden te scheiden, maar de exacte oorzaak van het gehuil van de baby’s was wat moeilijker in te schatten.

Luister naar je intuïtie

Volgens wetenschappers trekt het geluid van een baby in nood direct onze aandacht. “Het zorgt bij ons meteen voor spanning en emoties,” zegt Julie Gros-Louis, ontwikkelingspsycholoog aan de Universiteit van Iowa. “Waarschijnlijk is dit door de evolutie zo ingebouwd,” aldus de ontwikkelingspsycholoog. Huilt je baby en maak je je zorgen? Ga dan dus zeker af op je intuïtie – oftewel je instinct – en neem het zekere voor het onzekere.

Bron: sciencealert.com

The following two tabs change content below.

Meer gezondheid