Connect
To Top

Mama Chiara: Zwanger of niet zwanger, diabetes is een life time baan

Happy new year! Januari 2016, de maand waar wij inmiddels heel lang naar uitkijken. Eindelijk is hij hier en deze maand zullen wij onze dochter ontmoeten. We zijn nu ook wel behoorlijk nieuwsgierig naar onze Lola-Lois, dus wij kunnen haast niet meer wachten!

Zwanger of niet, diabetes is een life time baan 334 weken zwanger. Zie je die buik met dat meisje eraan vast?!

Doordat ik diabetes type 1 heb, ben ik verplicht heel bewust te leven als het op voeding aankomt. Ondanks dat ik geen studie of iets dergelijks heb gevolgd over voeding, leer ik er toch best veel over omdat mijn leven 24/7 draait om suiker, uitrekenen van koolhydraten, hypers/hippo’s, etc. De aanleiding is minder leuk, maar veel bezig zijn met eten is voor mij geen straf. Gelukkig vind ik het heel interessant, dus kost het mij minder moeite om hierop te moeten focussen.

Gezelligheid associeer ik wel met lekker eten dus probeer ik vaak alternatieven te vinden zodat ik wel kan genieten, maar niet een paar dagen van al die suikerbommen moet bijkomen. Zoals ik al aangaf in mijn eerste blog ben ik zo’n healthyfreak 😉 2 jaar geleden heb ik (samen met heel Nederland geloof ik haha!) de sugarchallange van Carola van Bemmelen gevolgd. Nou heb ik wel een beetje moeten smokkelen omdat ik suikerafhankelijk ben wanneer ik een hippo (te lage suikerwaarden) heb. Tijdens die 30 dagen dat ik ‘suikervrij’ at voelde ik mij zo ontzettend goed, heb ik mijn insulinestanden bijna kunnen halveren en zat ik super goed in mijn vel. Nou denken veel mensen vaak dat wanneer je suikerziekte hebt, altijd en alleen maar suikervrij moet leven. Dit klopt niet. Ook mensen met suikerziekte mogen echt wel een wijntje, een gebakje of een bakje chips wegwerken. De keerzijde is alleen dat ik bij alles wat ik eet of drink moet nagaan hoeveel koolhydraten het product bevat en hierop mijn insuline moet aanpassen. Dit geldt niet alleen voor dat ene gebakje maar dit geldt ook voor een simpele boterham met kaas. Nu is het natuurlijk wel zo dat het een diabeet niet is aan te raden om continu gebakjes en dergelijke te eten, maar datzelfde geldt voor een niet diabeet. Alles moet met mate.

Echter is iedere diabeet anders. Zo is brood voor mij een product waarbij ik mijn waarden juist heel stabiel houdt en is brood voor mijn broer die ook diabetes type 1 heeft weer een boosdoener. Niet alleen voeding is van invloed op suikerwaarden, maar ook je stemming, hormonen, sporten etc. Ook is een goede weerstand heel belangrijk voor mij aangezien ik eerder al eens een week lang ben opgenomen in het ziekenhuis vanwege een blaasontsteking. Door bijvoorbeeld een virus of ontsteking lukt het mij vaak niet om mijn waarden laag en stabiel te houden, en helemaal nu ik zwanger ben en mijn waarden direct van invloed is op ons kindje. Ook ben je tijdens de zwangerschap vatbaarder voor bijvoorbeeld een blaasontsteking. Ik doe daarom echt mijn best om dit zo goed mogelijk te voorkomen door gezond te eten.

Zwanger of niet, diabetes is een life time baanZo kom ik mijn verlof wel door!

In het begin van mijn zwangerschap, ook toen ik nog niet wist dat ik zwanger was, had ik extreem veel zin in gezond eten. Zo moesten de slowjuicer en blender mee op vakantie, iets waar Arjo erg blij mee was 😉 En heb ik iedere supermarkt afgezocht naar bepaalde producten zoals havermout en dergelijke, zodat niet mij hele voedingspatroon in Italië aangepast hoefde te worden naar het gemiddelde Italiaanse voedingspatroon. Ik merk aan mijn lichaam dat wanneer ik dagen achtereen een heel ander voedingspatroon aanneem, mijn suikerwaarden daarvan flink in de war raken. Ik probeer dus ook tijdens vakanties en feestdagen wel de basis aan te houden van mijn mijn eigen voedingspatroon die te vergelijken is met die van de sugarchallange. Dat werkt voor mij het beste. Van bijvoorbeeld iedere dag pasta en pizza eten, wordt ik niet alleen tonnetje rond, maar voel ik me ook beroerd, moe en futloos door de hoeveelheid koolhydraten.

https://instagram.com/p/_UGWu0rwlW/

Zoveel zin als dat ik had in gezond eten de eerste weken van mijn zwangerschap, zoveel zin had ik in suiker het tweede deel van mijn zwangerschap. Snoep en suiker was het enige waar ik echt veel zin in had, iets wat ik normaal gesproken zonder moeite kan laten staan. Iedere vrouw die te maken heeft met hormonen zal herkennen dat wanneer je ineens heel veel in iets hebt, het heel moeilijk is om het dan te weerstaan. Ik heb veel doorzettingsvermogen, maar mijn hormonen nog net iets meer! Natuurlijk heb ik mij niet kunnen laten gaan vanwege mijn gezondheid, maar ik heb echt wel het een en ander weggesnoept. De feestdagen hebben het er niet bepaald makkelijker op gemaakt, aangezien ik grote fan ben van die ongelooflijk lekkere gevulde kerstkransjes. Gelukkig voor mij zijn de feestdagen weer voorbij, de kerstkransjes uit de schappen en kan ik weer terug naar mijn vertrouwde eetpatroon haha!

Sinds een paar weken (de kerstkransen even buiten beschouwing gelaten dus ;)) is de zin in gezonde voeding weer terug gekomen. Alle boeken en recepten komen weer uit de kast, geniet ik weer volop van Rens Kroes haar chocoballen en ben ik alweer een tijdje bezig met braaf mijn verse groente sappen aan het maken.

https://instagram.com/p/BACjDYOrwpx/

Als alles volgens plan gaat zal deze maand ons kindje geboren worden. Behalve dat ik ontzettend uitkijk naar haar, en alles wat ons te wachten staat, ben ik ook blij dat ik straks weer even mag ‘ademen’. Uiteraard is het hebben van diabetes een life time baan, zwanger of niet zwanger. Maar zodra onze dochter straks is geboren, hebben mijn suikerwaarden geen directe invloed meer op haar. Zo hoef ik mij niet meer direct te melden in het ziekenhuis wanneer ik toch een uitschieter heb en zal er toch weer een bepaalde rust terug keren.

Meer Gastblogs