HypnoBirthing is een term, of beter gezegd een zwangerschapscursus, die we de laatste jaren steeds vaker voorbij zien komen. En dat is helemaal niet gek, omdat veel vrouwen hun bevalling als positief ervaren na het volgen van zo’n cursus. Je hebt er vast wel eens over gehoord maar wat is hypnobirthing nou precies en hoe werkt het? Wij vertellen je er graag meer over, lees je mee?
Inhoudsopgave:
- Wat is HypnoBirthing?
- Waar komt het vandaan?
- Natuurlijk en ontspannen bevallen
- Dit leer je tijdens een HypnoBirthing cursus
- Voordelen HypnoBirthing
- Zijn er ook nadelen?
- Doe het op jouw manier
Wat is HypnoBirthing?
HypnoBirthing is een cursus waarbij de zwangerschap en de bevalling als een natuurlijk proces worden benaderd. Vandaag de dag zijn veel vrouwen bang voor de bevalling en zien er als een berg tegenop. Horrorverhalen die je hoort van een vriendin van de zus van je buurman of het feit dat je bij je eerste gewoon niet weet wat je moet verwachten, maken de angst vaak nog groter.
Je lichaam is in principe gemaakt om te baren, daarom is er bij een normaal verloop van de bevalling geen ingreep nodig. Dat is de uitgangspositie van HypnoBirthing. Bevallen zonder medicatie, inknippen of keizersnede op een natuurlijke manier. Sinds 1933 zijn er verschillende methodes ontwikkeld die de vrouw helpen om een bevalling zonder verdoving te doorstaan, gebaseerd op ontspanningsoefeningen of hypnotherapie. Dat is ook waar het bij HypnoBirthing allemaal om draait. Het is gebaseerd op ontspanning, visualisatie en zelfhypnose. Een cursus HypnoBirthing helpt je ontspannen en kalm te blijven waardoor de bevalling soepeler verloopt.
Waar komt het vandaan?
HypnoBirthing komt oorspronkelijk uit Amerika. In Amerika bevalt het grootste deel van de vrouwen in het ziekenhuis, met medicatie. De uit Florida afkomstige Marie Mongan was een hypnotherapeut die zelf 4 kinderen op een natuurlijke wijze, zonder medicatie ter wereld heeft gebracht. In 2008 kwam Mongan naar Nederland om hier een opleiding tot HypnoBirthing-docent op te zetten. HypnoBirthing wordt ook wel de methode van Marie Mongan genoemd en is deels gebaseerd op de overtuiging van de Britse arts Grantly Dick-Read, die als een van de eersten de geboorte vanuit het gevoel benaderde.
Natuurlijk en ontspannen bevallen
Bij angst of spanning komen er stresshormonen vrij en wordt het vecht-vlucht-systeem in je lijf geactiveerd. Handig als je echt moet vechten of vluchten maar niet tijdens het bevallen. Het kan er namelijk voor zorgen dat je baarmoedermond verkrampt en de weeën zwakker worden. Deze stresshormonen komen ook vrij bij angstige gedachten. Bij HypnoBirthing leer je met een positieve blik op een realistische manier naar de bevallen te kijken. Je leert dankzij visualisatie en affirmaties (positieve boodschappen aan jezelf) je mindset te sturen.
Dit leer je tijdens een HypnoBirthing cursus
Als je begint met een (online) HypnoBirthing cursus krijg je naast veel informatie ook veel handige HypnoBirthing oefeningen waar je direct mee aan de slag kunt. Ook je partner krijgt handvatten in hoe hij of zij jou het beste kan ondersteunen tijdens het de bevalling. Tijdens een cursus hypnobirthing komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Er wordt uitgebreid ingegaan op de bevalling, van bevruchting tot en met de geboorte. Je krijgt (nog meer) inzicht in wat er in de baarmoeder gebeurt, wat de verschillende hormonen doen, wat ontsluiting is en meer.
- Je leert ademhalingstechnieken die je lichaam ondersteunen bij de verschillende weeën. Met de juiste ademhaling zorg je voor meer ruimte in je buik en in het bekkengebied, zodat je baby er makkelijker door kan.
- Je maakt kennis met ontspanningstechnieken en zelfhypnose zodat je ontspannen aan de bevalling begint en ook tijdens de bevalling je rust kunt bewaren.
- Het ontwikkelen van een positieve mindset en het vergroten van je zelfvertrouwen.
- Je krijgt veel informatie over de geboortezorg en protocollen voor het bevallen in een ziekenhuis. Hierdoor krijg je een beter inzicht in wat jij belangrijk vindt tijdens de geboorte en houd je de regie eenvoudiger in eigen hand.
- Je leert hoe je de aanmaak van endorfine (een lichaamseigen pijnstiller) en oxytocine stimuleert. Oxytocine staat ook wel bekend als het knuffelhormoon maar zorgt er ook voor dat de spieren van de baarmoeder samentrekken. Op die manier worden effectieve weeën opgewekt.
- Je krijgt informatie over verschillende bevalhoudingen die voor ruimte in in je bekken zorgen (en de zwaartekracht een handje laten helpen).
- Je leert hoe je ook voor de geboorte contact kunt maken met je baby en ontdekt wat hij of zij nodig heeft tijdens de bevalling.
- Er wordt ingegaan op het eerste uur na de geboorte van jouw baby, de kraamtijd en (borst)voeding. Zo begin je goed voorbereid aan het moederschap. Ook dat geeft rust.
Je kunt een HypnoBirthing-cursus in een klasje volgen bij jou in de buurt. Dit heeft als voordeel dat je meteen like-minded mama’s to be leert kennen en live vragen kunt stellen en begeleiding krijgt. Bereid jij je liever thuis voor? Dan is een HypnoBirthing cursus online volgen voor jou de uitkomst. Natuurlijk kun je ook lekker old skool gaan en de bank op kruipen met een HypnoBirthing boek.
Voordelen HypnoBirthing
Eén van de voordelen van HypnoBirthing is dat niet alleen moeders maar ook baby’s een rustigere start hebben. Ook zijn er minder vaak ingrepen nodig. Doordat je ontspannen kunt bevallen, kan je lichaam beter oxytocine en endorfine aanmaken. Ook is het weefsel waar je baby tegenaan en langs wordt geduwd ontspannen en daardoor zachter. Als jij relaxed bent, is je baarmoedermond dat ook. Hierdoor kan deze soepel opengaan.
Als jij relaxed bent, verloopt de geboorte doorgaans soepeler. Dat is comfortabeler voor jou en je baby. Een ander groot voordeel van HypnoBirthing is dat de rol van de partner goed wordt belicht. Zo zit of staat je partner er tijdens de bevalling niet als een zoutzak bij maar kan je actief ondersteunen.
Zijn er ook nadelen?
Hoewel de meeste HypnoBirthing ervaringen positief zijn, zijn er mogelijke nadelen die we toch even kort willen toelichten. Zo voelt het voor sommige moeders meer als falen als er alsnog medicatie of een ingreep nodig blijken te zijn. Ook kunnen de kosten voor een HypnoBirthing cursus aan de hoge kant zijn. Gelukkig zien veel zorgverzekeraars de voordelen van HypnoBirthing en bieden een vergoeding (vanuit een aanvullend pakket) aan.
Doe het op jouw manier
Op een ontspannen en relaxte manier zo pijnloos mogelijk bevallen, dat willen we allemaal. Een cursus HypnoBirthing kan jou hierin ondersteunen. Vaak zijn ook proeflessen mogelijk, zodat je kunt kijken of de cursus en de manier waarop die wordt gegeven bij je past. Neem de regie in eigen hand en doe vooral wat goed voelt! Heb vertrouwen en vergeet niet waarvoor je het doet. Hopelijk heb je binnen de kortste keren jouw zoon of dochter in je armen!
Laatste berichten van Babystraatje.nl (toon alles)
- Welke items voor baby’s mogen niet ontbreken in de badkamer? - 5 november 2024
- Met deze cadeautips is elk kind blij op de verjaardag! - 29 oktober 2024
- De beste schoencadeautjes voor een duurzame wereld - 22 oktober 2024