Een gezond eetpatroon tijdens je zwangerschap levert je belangrijke voedingsstoffen voor je eigen gezondheid en die van je kindje. Toch zijn er ook vitamines en mineralen die je niet in voldoende mate uit je voeding kan halen als je zwanger bent. Dit zijn er vier:
1. Vitamine B11
De bekendste vitamine die je bij moet slikken tijdens je zwangerschap is vitamine B11. Hiervan moet je vanaf het moment dat je zwanger wil worden tot de tiende week van je zwangerschap 400 microgram per dag binnenkrijgen.
Vitamine B11 is de laatste jaren bekend geworden onder de naam van de synthetische variant: foliumzuur. De natuurlijke vorm van deze B-vitamine wordt folaat genoemd. Deze komt voor in voeding en wordt over het algemeen goed opgenomen en omgezet in de actieve vorm van vitamine B11, ofwel 5-MTHF.
Foliumzuur wordt minder goed opgenomen en omgezet in de actieve vorm. Het deel dat niet wordt omgezet, kan zich ophopen in het bloed. Dat is niet gezond en kan tot verschillende klachten leiden. Daarom hebben supplementen die de actieve vorm van vitamine B11 bevatten de voorkeur.
2. Vitamine D
Ook vitamine D is belangrijk tijdens je zwangerschap. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 10 microgram. Zonlicht is de beste bron van deze vitamine. Je lichaam kan hieruit zelf vitamine D aanmaken.
Tussen de maanden september en maart is er te weinig zonlicht om voldoende vitamine D aan te maken. Je kunt dan het beste een supplement slikken. Kies een vitamine D3 supplement, want dit is de meest natuurlijke vorm. Deze kan je lichaam gemakkelijk omzetten naar de actieve vorm.
Als een supplement bestaat uit vitamine D2, kost het je lijf meer moeite om de vitamine om te zetten naar de actieve vorm. Daardoor kan het omzettingsproces minder efficiënt verlopen, waardoor er ook minder vitamine D beschikbaar is voor je lijf.
Omdat vitamine D een vetoplosbare vitamine is, kun je het beste een supplement kiezen waarbij de vitamine is opgelost in olie. Je kunt de vitamine ook innemen met iets vets of met een maaltijd waarin vetten zitten.
3. IJzer
Tijdens je zwangerschap heeft je lichaam steeds meer van het mineraal ijzer nodig. Dat komt doordat je lichaam extra rode bloedcellen aanmaakt en doordat je groeiende kindje en ook de placenta het mineraal nodig hebben.
Als het ijzerniveau in je bloed laag wordt, kun je een ijzersupplement nodig hebben om het niveau weer aan te vullen. IJzertabletten veroorzaken vaak obstipatie. In dat geval kunnen vloeibare ijzer elixers helpen om het ijzerniveau aan te vullen.
4. Omega 3
Voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van je kindje heb je extra omega 3-vetzuren nodig tijdens je zwangerschap. Het gaat om de dubbele hoeveelheid van wat je normaal nodig hebt, oftewel 400 milligram per dag. Deze vetzuren kun je voor een deel halen uit vette vis. Met één portie per week krijg je zo’n 200 milligram omega 3 binnen. Omdat vette vis vaak verontreinigd is met zware metalen, adviseert de Gezondheidsraad om maximaal één keer per week vette vis te eten.
De overige omega 3 haal je uit supplementen, waarbij het overigens ook belangrijk is dat deze geen verontreinigingen bevatten. Kies een visolie waarvan de fabrikanten een testrapport kunnen overleggen waaruit blijkt dat de hoeveelheid zware metalen in de olie nihil is. Een voorbeeld van zo’n visolie is die van Nutribites.
Je kunt ook voor algenolie of krillolie kiezen om omega 3 vetzuren binnen te krijgen. Het gaat in beide gevallen om zeer zuivere oliën, zeker als de algenolie van gekweekte algen afkomstig is. Belangrijk om te weten is dat een goede algenolie beide vormen actieve omega 3 bevat, te weten EPA en DHA. Ook handig om te weten is dat de omega 3 in krillolie bijzonder goed opneembaar is, waardoor je er minder van nodig hebt. Je kunt dus volstaan met een lagere dosering.
Laatste berichten van Babystraatje.nl (toon alles)
- Fijn babyspeelgoed en peuterspeelgoed: het leukste kinderspeelgoed - 25 oktober 2024
- Tips voor een dagje uit met je baby - 30 juni 2024
- Luier wasbaar en herbruikbaar, de beste tips - 27 juni 2024