Connect
To Top

Reizen met baby voor prachtige herinneringen

Lijkt het je een mooi idee om te reizen met je baby? Op avontuur en nieuwe mensen, landen, culturen zien en ontdekken. Saampjes direct onvergetelijke herinneringen maken. In dit blog lees je alles over reizen met baby. Do’s, don’ts, tips en veel meer.

reizen met je baby

Inhoudsopgave

 • Reizen of vakantie – wat is het verschil?
 • Waarom zou je reizen met een baby?
 • Twijfel je over reizen met een baby?
 • De beste leeftijd om te reizen met je baby
  • Reizen met pasgeboren baby
  • Reizen met baby 3 maanden
  • Baby 6 maanden
  • Baby 1 jaar
 • Welke bestemming voor je reis?
 • Reizen met baby in vliegtuig
 • Must haves voor je reis met baby
 • Reizen met baby tips

 Reizen of vakantie – wat is het verschil?

Dit blog draait om reizen met je baby. Om je verwachtingen van dit blog te managen, leggen we gelijk uit wat we daaronder verstaan. Reizen is een beetje te vergelijken met rondreizen. Veel verschillende plekken bezoeken, doordat je slechts een paar dagen op dezelfde plek blijft. En dan weer verder gaat. Je gaat op reis om een land echt mee te maken en avonturen te beleven. Je komt vaak in contact met de lokale bevolking om de cultuur te ervaren.

Was je eigenlijk meer op zoek naar informatie over op vakantie gaan met je baby? Waarbij het meer om ontspanning draait, om onbezorgd genieten en waarbij je vaak op één of twee plekken verblijft? Lees dan ons blog over de eerste vakantie met je baby, wat kun je verwachten of welke vakantiebestemming met baby.

Waarom zou je reizen met een baby?

Eigenlijk zou je jezelf ook kunnen afvragen, waarom niet? Als jij en je partner graag mooie reizen maken, er graag op uit gaan, graag verre bestemmingen bezoeken, waarom zou je daar dan mee ophouden als je een baby krijgt? Of als dit altijd al je droom was en je krijgt een baby, waarom zou je die droom dan niet verwezenlijken? Uiteraard zijn er tal van redenen te bedenken om het niet te doen, maar ken je ook de redenen om het wél te doen? We noemen er drie.

 • Quality time samen met je kersverse gezin: op reis leef je niet vanuit je agenda, maar leef je echt dag voor dag. Je geniet van het moment en denkt niet ver vooruit. Iets wat je thuis niet voor elkaar krijgt. Op reis heb je tijd en echte aandacht voor elkaar – welke baby wil dat nu niet?
 • Extra aandacht en privileges: heb je een baby bij je, dan mag je vaak nét iets meer. Als eerste boarden bij het vliegtuig, voor bij lange rijen en als eerste eten. Ook is de lokale bevolking in de meeste landen extra aardig voor je, omdat je reist met een baby. Een baby is als een magneet, soms wennen, maar vooral ook erg leuk. En je baby geniet natuurlijk volop van al die aandacht.
 • Je baby telt nog niet als extra persoon: baby’s kosten nog niet zoveel, afgezien van de luiers natuurlijk! Je baby gaat nog bijna gratis mee in het vliegtuig en je hoeft bij een overnachting nog geen extra bed bij te boeken. Neem gewoon je eigen reisbedje mee en je baby slaapt overal.

Twijfel je over reizen met een baby?

Natuurlijk is het ook best spannend om met je baby naar een onbekende bestemming te gaan. En in je omgeving zullen de meeste mensen het eerder afraden dan aanraden, waardoor je misschien nog onzekerder wordt. Maar zijn  die mensen ook op reis geweest met een baby, of raden ze het je af omdat zij het zelf spannend vinden?

Zoek daarom ook mensen op die zelf daadwerkelijk met een baby op reis zijn geweest. Zij kunnen je uit eigen ervaring vertellen wat zij hebben meegemaakt en hoe zij het ervaren hebben. En tips geven hoe je je kunt voorbereiden en waar je op moet letten. Niemand in je omgeving? Online zijn er ook genoeg sites en fora te vinden met ouders die ook met hun baby op reis zijn geweest.

De beste leeftijd om te reizen met je baby

Er is niet echt een beste leeftijd voor het maken van een reis met je baby. Wat voor de meeste ouders wel goed voelt, is om te wachten met boeken totdat je baby is geboren. Niet iedere baby is geschikt om mee te reizen, neem de tijd om je baby eerst te leren kennen. En om te onderzoeken of je dan nog steeds graag op reis wilt met de kleine. Misschien staan de zaken er na de geboorte anders voor. Neem er rustig de tijd voor.

Reizen met pasgeboren baby

Vanaf een dag of 8 mogen baby’s mee in het vliegtuig en in de auto kan het al sneller. Het belangrijkste is of je het zelf al ziet zitten. Na de bevalling is het verstandig rustig aan te doen en te herstellen. Dat heeft tijd nodig. Ook je baby moet nog erg wennen aan het leven buiten de buik.

Reizen met baby in vliegtuig

Reizen met baby 3 maanden

Vanaf drie maanden gaan de meeste moeders weer werken. Dit is dan ook een heerlijke periode om er nog even tussenuit te gaan. Misschien heb je nog wat extra vakantiedagen om op te nemen om de verlofperiode iets uit te breiden en op reis te gaan met je baby van 3 maanden. Jullie zijn helemaal aan elkaar gewend en je baby is nu niet meer zo piepklein.

Baby 6 maanden

Is je baby een half jaar? Ook dit is een fijne leeftijd om te reizen. Lekker mee in de draagzak en in deze periode slaapt je baby over het algemeen nog overal. Bijvoorbeeld nog lekker op schoot in het restaurant. Je baby wordt zich in deze periode ook wat meer bewust van zijn omgeving. Het maken van een reis voedt zijn of haar nieuwsgierigheid.

Met baby 1 jaar

Met 1 jaar zijn baby’s al wat bewegelijker. Rollen, kruipen en soms ook al lopen. Maar ze blijven nog wel bij je in de buurt, wel zo handig op reis. Waar je je nu misschien zorgen over maakt, is over het eten. Al is het eten anders dan thuis, ook elders is er genoeg eten voor je baby voorhanden. Wat dacht je van het overheerlijke zoete fruit in verre landen, die daar in overvloed verkrijgbaar is? Zolang je het fruit maar altijd schilt, is er niks aan de hand. En je zult verbaasd staan van jezelf, hoe inventief je wordt op reis.

Welke bestemming voor je reis?

Waar je ook heen gaat in de wereld, het belangrijkste is dat je een kindvriendelijke bestemming uitzoekt. Een land met bijvoorbeeld een goede gezondheidszorg en hygiënische ziekenhuizen, die je kunt bezoeken mocht het nodig zijn. Daarbij is het natuurlijk aan te raden om gebieden waar malaria voorkomt, te vermijden. Malaria is een ernstige ziekte en het risico op een ernstig verloop is groter bij baby’s.

Wat ook fijn is, is de aanwezigheid van supermarkten om bijvoorbeeld luiers te kopen. Of babyvoeding. Meer lezen over een vakantiebestemming met je baby? Lees dan dit blog over welke vakantiebestemming met baby.

Reizen met baby in vliegtuig

Ga je op reis, dan is de kans groot dat je in het vliegtuig beland met je baby. Krijg je hier al spontaan stress van? Dat is echt niet nodig! Weet dat baby’s van een paar maanden slechts weinig nodig hebben. Wat ze nodig hebben, is een volle buik, een schone luier, slaap en aandacht. Meer niet. De beste tip is om een draagdoek of draagzak mee te nemen in het vliegtuig. Is je baby onrustig, ga dan een stukje door het vliegtuig lopen, zodat je baby lekker in slaap kan dommelen. Zo hebben jullie, en de andere mensen in het vliegtuig, een ontspannen vlucht. Meer weten? Lees dan dit blog over vliegen met baby.

Of je nu vliegt met Transavia, KLM, Ryanair of Tui; check voor de vlucht even de speciale services die ze bieden wanneer je vliegt met een baby. Zo weet je exact wat je daar krijgt en wat je zelf mee moet nemen. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Must haves voor je reis met baby

Musthaves voor je reis met baby

Ga je op reis, dan is het prettig om licht te reizen. Juist omdat je veel verschillende plekken aandoet, is het een continu in- en uitpakken van je tas. Het is dus belangrijk keuzes te maken wat je wel en niet meeneemt. Om het je makkelijk te maken, vind je hieronder de échte musthaves voor als je op reis gaat met een baby.

 • Reisbad baby – een flexibel (opblaas)badje: in de meeste accommodaties vind je geen bad. Terwijl dat juist nu zo makkelijk is met een baby. Zo’n badje is ook nog eens ideaal voor op het strand (een privé badje). Er zijn verschillende badjes verkrijgbaar – van opblaasbadje tot opvouwbaar badje.
 • Reisbed, reismatras of reis babybox: of kies 3 in 1! In de vorm van een lichtgewicht slaaptentje, zodat je altijd een bed (box) voor je baby hebt en je niet afhankelijk bent van de accommodatie of er een babybedje aanwezig is. Kies een slaaptentje met daarbij een opblaasbaar reismatrasje. Zo’n bedje is ook erg handig om mee te nemen naar het strand. Vaak hebben deze bedjes een muskietennet, of kun je deze er bij kopen, zodat er geen muggen of andere insecten bij je baby kruipen.
 • Draagdoek of draagzak: zoals al eerder in dit artikel genoemd, is de draagdoek of- zak onmisbaar in het vliegtuig. Maar ook op de plaats van bestemming komt dit vaak van pas. Tijdens wandelingen door een (drukke) stad, ruige natuur of gewoon als je baby lekker dicht bij je wilt zijn. Weg van de prikkels.

Ook handig:

 • Reisapotheek baby – zetpillen, neusspray voor baby’s en ORS: ook op reis kunnen baby’s ziek worden. Niet eens zo zeer door het reizen of door het land, soms is er geen verklaarbare reden aan te wijzen. Maar dan is het wel fijn om voorbereid te zijn. Neusspray is handig tijdens de vlucht als je baby verkouden is. Zo heeft je baby minder last van druk op de oren tijdens het landen en opstijgen. Zetpillen zijn niet overal makkelijk verkrijgbaar en bij pijn of (aanhoudende) hoge koorts biedt het wel uitkomst. ORS is ideaal bij diarree of tijdens erg warme dagen. Doordat het vaak zoetig is, drinken baby’s dit makkelijk. Gewoon in de fles met wat mineraalwater aanmaken.
 • Afsluitbare plastic bakjes: erg handig om eten in te bewaren en mee te nemen. Zoals heerlijk fruit voor onderweg. Lekvrij en geurvrij, zodat het geen vervelende beesten aantrekt. Krijgt je baby onderweg zin in wat eten? Dan tover je dit snel tevoorschijn.
 • Reisbuggy: is je baby zo’n 6 maanden of ouder? Dan is een reisbuggy vaak een goed idee. Sowieso tijdens het reizen zelf. Als je zelf bepakt en bezakt bent, is het fijn je handen vrij te hebben. Maar het is tegelijkertijd ook een fijn bedje voor je baby in een restaurant. Kies een buggy uit die licht is en makkelijk en snel in te klappen. En koop er ook een muskietennet bij.

Naast deze must haves bestaat de inhoud van je tas natuurlijk uit nog veel meer items. Op zoek naar een baby op reis checklist? Bekijk dan dit blog met een uitgebreide vakantie checklist voor je baby.

Reizen met baby tips

Reizen met baby tips

Ben je al eens eerder op reis geweest, bedenk je dan dat een reis met een baby echt anders is. Dagen lang in een bus zitten op naar de volgende bestemming, is nu niet meer zo comfortabel. Hoe leuk en avontuurlijk je het ook vindt. Want een overvolle luier verschonen tijdens het hobbelen en slingeren van een bus, is niet echt relaxed. Bereid je dus voor op reizen afgestemd op het ritme van je kind. Waarbij je nu misschien toch eerder voor een taxi kiest, dan een lokale busrit. En waarschijnlijk iets minder kilometers per reisdag aflegt, dan dat je voorheen deed.

Overige tips:

 • Reisspeelgoed baby: een baby heeft nog niet veel speelgoed nodig en is nog erg inventief. Neem dus niet te veel mee. Handig als het speelgoed in de dagrugzak past, die je tijdens trips meeneemt. Denk bijvoorbeeld aan wat bijtringen, stapelblokjes of een muziekdoosje. Maar ook wasknijpers zijn ook reuze interessant als speelgoed.
 • Houd rekening met elkaar: reizen met een baby is erg leuk, maar ook intensief. En grote kans dat ook de nachten op reis gebroken zijn. Hoe fijn is het dan als je partner de baby even meeneemt voor een wandeling en jij je ding kan doen. En dat geldt natuurlijk ook andersom.
 • Niet iedere dag op pad: hoe aanlokkelijk die avonturen ook zijn op reis, het is soms ook goed het reistempo te verlagen. Je baby even wat meer rust te geven door een dag niks te doen. Je hebt niks aan een vermoeide baby op reis, dat zorgt alleen maar voor irritatie en huilbuien.
 • Zo min mogelijk directe zon: de babyhuid is erg gevoelig, houd hier rekening mee. Probeer je baby zoveel mogelijk uit de zon te houden en smeer je baby natuurlijk sowieso in met goede zonnebrand. Denk ook aan een babyhoedje en/of een zonnebril. Of blijf op het heetst van de dag gewoon in de schaduw of binnen.
 • Altijd reservekleding mee: een (poep)ongeluk zit in een klein hoekje en vervelend als je net een dag op pad bent. Zorg dus voor makkelijk zittende kleding en voor reservekleding. Misschien zelfs wel een dubbel pakje reservekleding.
 • Rijksoverheid: Lees ook hier nuttige informatie over reizen met kinderen.

Fijne reis, en geniet er vooral veel van!

Meer vakantie baby

 • Center Parcs Kindercottage

  Ben je van plan een Center Parcs Kindercottage te boeken? The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik...

  Babystraatje.nl31 juli 2019
 • Kinderactiviteiten Center Parcs

  De Kinderactiviteiten die Center Parcs biedt, maken het vakantiepark geliefd bij jong en oud The following two tabs change content below.BiografieLaatste...

  Babystraatje.nl31 juli 2019
 • Top 10 kindvriendelijk vakantiepark

  De zoektocht naar een kindvriendelijk vakantiepark kan een behoorlijke uitdaging zijn The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl...

  Babystraatje.nl31 juli 2019
 • Vakantiepark in Nederland met kind

  De zoektocht naar een vakantiepark in Nederland voor met je kind kan behoorlijk lastig zijn The following two tabs change content...

  Babystraatje.nl31 juli 2019
 • Center Parcs met baby en hond

  Op vakantie met baby en hond kan best nog wel eens een uitdaging zijn The following two tabs change content below.BiografieLaatste...

  Babystraatje.nl31 juli 2019