Connect
To Top

Mama Amanda: Een arts die vertelt dat je kind een plat hoofd heeft en dat acties echt gewenst zijn! Lichtelijk in shock! Wat nu? Een helm?

Daar zit je dan. Op je derde CB-consult, tegenover een jeugdverpleegkundige, die je vertelt dat je kind een plat hoofd heeft en dat acties echt gewenst zijn! Lichtelijk in shock! Wat nu? Een helm?

In de kraamweek

Al in de kraamweek viel het mij op dat Soof haar hoofdje vaak naar links legde. Zorgen maakte ik me niet direct. Vooral omdat de kraamverzorgster -eentje met een bonk ervaring- me verzekerde dat ze haar hoofdje ook voldoende naar de andere kant legde.

Maar toch voelde het niet goed en maakte ik om de week haar bedje andersom op. Daarnaast draaide ik haar hoofdje, als ze naar links keek, regelmatig om naar de andere kant. Maar daar bleef het bij, want ach, het leek toch wel mee te vallen. Soof legde inderdaad ook haar hoofdje ook naar rechts.

“Een lichte afplatting op het achterhoofd van mijn dochter. Hoe dan? Waar dan? Dat is toch gewoon haar kruin?”

Op het consultatiebureau

Bij het eerste consult op het consultatiebureau, begon de arts ook over een lichte voorkeurshouding. Zij zag toch ook een lichte afplatting op het achterhoofd van mijn dochter. Hoe dan? Waar dan? Dat is toch gewoon haar kruin? Aan de ene kant heeft ze gewoon minder haar! Om eerlijk te zijn, allemaal excuses om maar niet te hoeven erkennen dat ze gelijk had.

Oefenen

Ons werd aangeraden om te oefenen. Het bedje om en om opmaken en daarmee de niet-voorkeurskant stimuleren was goed, maar daarnaast moesten we ook aan de slag met andere oefeningen. Zo moesten we Soof voeden op de andere arm, haar speeltjes aan de rechterkant leggen als ze in de box lag en haar hoofdje naar rechts draaien als ze naar links keek.

Jeetje! Dat bleek nogal wat. Dit vraagt constante focus van jou, als ouder. Maar we hadden het graag voor haar over en gingen vol goede moed aan de slag. En het wierp ook zijn vruchten af.

Tijdens het tweede consult werd door de verpleegkundige een afname van de afplatting waargenomen en bij het derde consult werd niet eens meer over een afplatting gesproken! Hoe fantastisch was dat? Niet meer oefenen, het bedje niet meer om en om opmaken en Soof laten liggen zoals ze dat fijn vindt.

Een helm!?

Maar daar zaten we dan, de vier maanden controle op het consultatiebureau, bij de jeugdverpleegkundige. Ook zij nam een behoorlijke afplatting waar en stelde voor verdere stappen te ondernemen om het niet ernstiger te laten worden. “Een helm!?” vroeg ik. Maar gelukkig bleek dat (vooralsnog) niet nodig. Met fysiotherapie zouden we een heel eind komen en zou haar lichte voorkeurshouding afnemen en dus haar afplatting ook.

“Hoewel je moederinstinct je niet snel in de steek laat, wil je als moeder niet altijd zien wat er werkelijk met je kind aan de hand is.”

Kinderfysiotherapeut aan huis

Inmiddels is de kinderfysiotherapeut twee keer aan huis geweest en is Soof twee keer behandeld door een manueel kindertherapeut van Van Lith Healthness Center en ik moet zeggen: we hebben een heel andere baby. Soof beweegt nu veel flexibeler, pakt ook speeltjes gemakkelijk aan met rechts (want dat bleek ze eerst niet te doen) en ligt beter op haar buik met haar hoofd opgehouden.

Morgen komt de fysiotherapeut nog een keer aan huis om te kijken hoe het met Soof gaat. Ik ben benieuwd of ze tevreden is. Want wij denken wel een heel andere, meer flexibele, baby te zien, die haar hoofd zowel naar links als naar rechts even goed kan bewegen en dus geen voorkeurshouding meer heeft. Of zij hier ook zo over denkt, zal morgen uitwijzen.

Blij dat ik de stap heb gezet

Ik ben in ieder geval nog altijd blij dat ik de stap heb gezet om een fysiotherapeut in te schakelen. Hoewel je moederinstinct je niet snel in de steek laat, wil je als moeder niet altijd zien wat er werkelijk met je kind aan de hand is en is het een professional die je hiervan moet overtuigen voordat je stappen kunt en wilt zetten.

Hoewel ik snel doorhad dat Soof een voorkeurshouding had, had ik niet in de gaten hoe ‘ernstig’ deze haar belemmerde in haar bewegingen tot ik hierop werd gewezen door de fysiotherapeut. En ineens was de afplatting niet eens meer het probleem…

Liefs, Amanda

Meer Gastblogs