Er was bij mij geen twijfel, mocht het lukken dan wil ik borstvoeding geven. Niet dat ik iets tegen flesvoeding heb. Maar naast het feit dat borstvoeding op maat voor je kind wordt gemaakt, vind ik het ook super handig dat je het altijd bij je hebt. Ik geef nu bijna 2 maanden borstvoeding en het bevalt me goed. Graag deel ik enkele ervaringen en borstvoeding tips.
1. Bereid je voor op het geven van borstvoeding
Bij Thijs verschilt het per keer hoe lang hij bezig is met drinken. Het komt voor dat hij binnen 10 minuten is verzadigd, terwijl ik soms ook ruim een uur bezig ben. Om deze reden maak ik het mezelf altijd zo gemakkelijk mogelijk. Zo heb ik altijd een flesje water en iets wat gemakkelijk te eten (ontbijtkoek, sultana) naast me staan. Oh, en een dekentje of vest vind ik zelf ook altijd fijn, zeker bij de nachtvoeding heb ik het altijd snel koud.
“Ik heb wel 100 verschillende adviezen gehad. Dat maakte mij soms wanhopig.”
2. Borstvoeding app
Om bij te kunnen houden welke borst als laatst is leeggedronken, en hoelang dit heeft geduurd maak ik gebruik van de borstvoeding app. Dit vind ik een super handige app, omdat je alle voedingen hierop bij kunt houden.
3. Luister naar jezelf
In de twee maanden dat ik nu borstvoeding geef heb ik denk ik wel 100 verschillende soorten adviezen gehad. Zo hoorde ik bijvoorbeeld dat je mag geven wanneer de kleine hierom vraagt, terwijl andere weer zeggen dat er toch echt wel minimaal 3 uur tussen moet zitten. Ook kreeg ik als advies dat de kleine niet langer dan 15 minuten aan de borst mag. Terwijl ik ook weer heb gehoord dat 30 minuten prima is.
Deze adviezen maakte mij soms wanhopig, want waar doe je nou goed aan? Over de tijd heb ik geleerd om naar mezelf te luisteren. Ik geef borstvoeding op verzoek. En soms zit hier 1,5 uur tussen terwijl het ook voorkomt dat Thijs om de 3 uur voeding wilt. Ook zorg ik ervoor dat hij niet langer dan ongeveer 20 minuten aan 1 borst zit (hier zijn mijn tepels erg blij mee). Ik merk dat ook Thijs het goed doet, met dit ritme. Hij groeit namelijk als kool.
4. Consultatiebureau
Bij twijfel of als je even niet weet of je iets wel of niet goed doet bij borstvoeding, kun je altijd even contact zoeken met het consultatiebureau. Iets wat ik zelf heel fijn vind! Zij kunnen je verder helpen met alle vragen en ook je twijfels wegnemen. Ook kun je een hoop tips en adviezen vinden op internet.
5. Rustige ruimte tijdens borstvoeding
Het geven van borstvoeding zie ik als een rustig moment tussen Thijs en mijzelf. Om deze reden kies ik ervoor om niet in een drukke ruimte te gaan zitten. Ook kies ik er bewust voor om alleen borstvoeding te geven bij mensen waar ik mij 100% op mijn gemak voel. Natuurlijk is dit niet altijd even gezellig, maar ik merk dat hierdoor de voeding wel het beste gaat. Dit doordat zowel ik als Thijs helemaal ontspannen zijn.
6. Voedingskussen
Voordat ik zwanger raakte had ik nog nooit van een voedingskussen gehoord. Maar nu ben ik een heel groot fan! Wat een top ding is dat, niet alleen tijdens het voeden, maar ook gewoon voor knuffelmomentjes. Tijdens mijn zwangerschap gebruikte ik hem al zodat ik hier mijn buik op kwijt kon. En nu gebruik ik hem nog steeds om mee te slapen, ik merk dat dit zorgt voor minder druk op het litteken van het inknippen.
“Door het kolven konden ook andere een flesje geven. Dat is echt heel fijn!”
7. Kolven
In de eerste weken na mijn bevalling had ik een kolf gehuurd (dit kan bij de zorgwinkel). Door het kolven konden ook andere mensen Thijs een flesje geven. Dit vond ik erg fijn want zo kon ik ook eens de deur uit of een dutje doen, terwijl mijn man Thijs gewoon eten kon geven. Omdat ik altijd in de ochtend het meeste melk in mijn borsten heb, kolf ik na de eerste voeding beide borsten af. De borstvoeding bewaar ik in speciale plastic zakjes. Deze borstvoeding zakjes vind ik zelf ideaal. Ze nemen weinig ruimte in beslag en kunnen in de vriezer.
Over mijn borstvoeding tips
Sidenote: ik ben geen expert op het gebied van borstvoeding. De bovenstaande punten werken voor mij goed. Maar iedereen heeft zijn eigen ritueel met zijn baby. Mocht je twijfels hebben over het geven van borstvoeding neem dan contact op met het consultatiebureau. And Happy feeding!
1 Reactie