Connect
To Top

Mama Carmen: Een premature baby. Ik sprak moeders die te vroeg bevallen zijn. Deze verhalen hebben mij erg aangegrepen…

Ik, als moeder van twee kinderen, heb me gek genoeg nooit goed verdiept in vroeggeboorte. Eerlijk gezegd vind ik dat daar ook weinig aandacht aan wordt besteed, bijvoorbeeld door verloskundigen. Na wat rondvraag in mijn omgeving, kwam ik erachter dat veel (aanstaande) moeders bar weinig weten over vroeggeboorte!

Vroeggeboorte

Je spreekt van vroeggeboorte als een baby geboren wordt voor de 37ste week van je zwangerschap en van extreme vroeggeboorte wanneer een baby voor de 32ste week geboren wordt. Vroeggeboorte wordt ook wel prematuriteit genoemd en de baby een ‘prematuur’. Een te vroeg geboren baby is nog niet klaar voor een leven buiten de baarmoeder. Veel organen zijn nog niet volledig ontwikkeld.

De verschillen tussen een te vroeg geboren kindje en een voldragen baby zie je onder andere terug in het uiterlijk. Een prematuur baby ziet er erg kwetsbaar uit. Een prematuur kindje heeft een doorschijnend huidje, dat vuurrood en glanzend is en waar je als het ware nog ‘doorheen’ kunt kijken. Je kunt dan ook adertjes zien lopen over het lichaampje.

Huid-op-huidcontact

Prematuur geboren baby’s zijn vaak prikkelbaarder en huilen meer. Huid-op-huidcontact is daarom nog belangrijker dan bij voldragen baby’s. Bij ten minste 60 minuten per dag huid-op-huidcontact, neemt het stresshormoon af. Maar vaak wordt dat eerste contact al verstoord, door bijvoorbeeld onderzoeken of omdat de baby in de couveuse moet. Maar juist voor zieke of te vroeg geboren kinderen is huid-op-huidcontact extra belangrijk! Het zorgt voor een goede hechting, waardoor je kind zich in alle opzichten optimaal kan ontwikkelen.

Persoonlijke verhalen

Ik sprak een aantal moeders die te vroeg bevallen zijn en was erg benieuwd naar hun persoonlijke ervaringen. Deze moeders heb ik een aantal vragen gesteld over prematuriteit en heb vooral gevraagd naar hoe zij de periode rond de geboorte beleefd hebben. Dit en wat zij er zelf graag nog extra over kwijt wilden, heb ik hieronder gebundeld.

Met 25,5 weken bevallen

Sanne is met 25,5 weken bevallen van haar zoontje Raf. Dit was totaal onverwachts. Omdat haar baarmoeder scheurde moest Raf geboren worden. Een baby die met 25 weken wordt geboren, heeft 56% kans op overleven. De bijnieren van Raf bleken (nog) niet te werken en daardoor heeft hij last gehad van ontstekingen. Hij heeft ook drie keer een ernstige darmaandoening gehad, genaamd NEC.

Een kleine vechter

Raf heeft al 72 infusen gehad, 13 inwendige lange lijnen (dat is een infuus dat veel dieper gaat dan gebruikelijk en minder snel afbreekt) en op 2 plekken trombose ontwikkeld. Raf krijgt twee keer per dag trombose prikken.

Maar dit is nog niet alles. Deze kleine vechter heeft ook een hersenbloeding gehad, zijn hartklepje sloot niet en er zit een gaatje tussen zijn hartkamers. Zijn lever en nieren werken nog niet goed. Raf krijgt extra natrium, vetten, calorieën en vitamines omdat zijn lichaampje dit nog niet goed opneemt of te veel afscheid.

Zijn longen zijn beschadigd door de vele beademingen en hij heeft al een darmoperatie moeten ondergaan, waarbij er 12 cm darm is weggenomen omdat daar perforaties in zaten. Zijn ogen zijn niet goed doorbloed, waardoor er een kans is op blindheid.

Prikkelbaarheid

De prikkelbaarheid waar ik eerder over vertelde is ook bij Raf aan de orde. Hij wordt getraind door een fysiotherapeut. Sanne mag haar baby niet aaien of aan aan hem friemelen, dat wordt als stress ervaren. Je dient prikkelbare baby’s aan te raken met platte hand het liefst drukkend. Je moet continue geborgenheid aan je baby kunnen geven.

Meer over vroeggeboorte

Sanne is niet de enige die mij heeft geholpen meer informatie in te winnen over prematuurtjes. Ik heb informatie gekregen van meer mama’s en die verhalen hebben mij geholpen om meer te weten te komen over vroeggeboortes. Bij alle mama’s die ik gesproken heb, zijn de vliezen spontaan gebroken en waren ze niet voorbereid op een premature geboorte. Elke ouder heeft een hele zware periode gehad. Het feit dat andere grotendeels voor jou kleintje zorgen en het idee dat je naar huis moet, terwijl je kleintje in het ziekenhuis blijft is voor elke ouder heel zwaar.

Pampers Preemies

Prematuur baby’s liggen in de couveuse tot zij zelf hun temperatuur kunnen vasthouden. Dit is normaal rond de 30-32 weken, maar duurde bij Raf tot 36 weken. Om je premature baby in ieder geval de beste comfort te bieden, heeft Pampers Preemie Protection-luiers ontwikkeld. Preemies zijn er zoals de naam doet vermoeden voor premature kindjes. Premature baby’s hebben namelijk extra kleine luiertjes nodig. Raf droeg bijvoorbeeld al vanaf het begin luiertjes. In het ziekenhuis werd voor hem maat P2 van Pampers gebruikt. Maar zelfs deze superkleine luier was nog te groot!

Speciaal voor deze superkleine baby’s heeft Pampers de nieuwe P3-luier ontwikkeld. Dit is de kleinste luier ter wereld en past al bij baby’s tot 800 gram! Dat is een baby die wordt geboren met 26 weken! #KleinsteLuierOoit. Baby’s die in de couveuse liggen, hebben de behoefte aan een omgeving zoals in de baarmoeder. Met zo weinig mogelijk prikkels en zonder directe afleiding, omdat dat de ontwikkeling van de baby kan beïnvloeden. De Pampers Preemies dragen hieraan bij.

Door hun kwetsbare huidje, is het natuurlijk uiterst belangrijk dat deze luier mooi aansluit en bestaat uit de zachtste materialen. De hechtstrip sluit overal op de luier en zorgt voor een betere pasvorm bij infusies en draden. De kern is dunner, dit helpt om de benen en heupen van de baby comfortabel te laten rusten en zich goed te ontwikkelen. De luier bevat absorberende lagen aan de voor- en achterkant; zo kan de luier in elke positie worden gedragen. Verder kunnen verpleegkundigen de luier makkelijk verschuiven wanneer nodig. En, last but not least; Deze nieuwe kleinste maat van de Preemie Protection luier maakt meer huid-op-huidcontact mogelijk.

De Preemie Protection luiers zijn alleen beschikbaar in ziekenhuizen. De opbrengst van de luiers wordt gedoneerd aan de Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (VOC), omdat Pampers ouders bewuster wilt maken van prematuriteit en bij wil dragen aan nóg beter zorg voor prematuur geboren kindjes. Het VOC zet zich in voor onder andere meer bewustzijn over prematuriteit, lotgenotencontact voor ouders van prematuren kindjes en financiert medisch onderzoek.

Bewust van geworden

Tijdens het schrijven van dit stuk, het verdiepen in prematuriteit en de verhalen van de mama’s, ben ik me extra bewust geworden. Ik hoop hiermee iedereen aan het denken te zetten en bewust(er) te worden van prematuriteit en welke zorg premature baby’s nodig hebben!

Liefs, Carmen

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Pampers.

Meer Gastblogs