Connect
To Top

Mama Carmen: HELP, welke school kies ik voor mijn kind?

Jazeker, help! Ik ben zo enorm kritisch dat ik mezelf bijna belemmer in het uitzoeken van een school. Ik wil een goede school, wie niet? Ik kijk niet naar de school om de hoek omdat die dichtbij is, ik pluis alles uit, doe overal rondleidingen, en staat iets me niet aan? Dan wordt het hem niet.

Het beste voor je kind

Tuurlijk wil je het beste voor je kind, en nu ik een aantal rondleidingen verder ben ben ik er wel iets geruster onder. Voordat wij begonnen aan het plannen van rondleidingen had ik de hele school al binnenstebuiten gekeerd. Op scholenopdekaart.nl deed ik mijn research wat betreft resultaten (vind ik erg belangrijk) op deze website kun je ook 3 scholen vergelijken waar je tussen twijfelt, en deze worden dan mooi ik een grafiek weergegeven. Je ziet hier de gemiddelde resultaten, GGD rapporten, grootte van school, waarderingen etc.

“Per school bekijk ik hun beleid en visie.”

Mijn eerste indruk

Op de website van de school zelf bekijk ik hun pedagogisch beleid, huisregels, visie en onderwijsmethode. Aan de hand hiervan maak ik bepaalde vragen of stel ik situaties voor tijdens het kennismakingsgesprek en de rondleiding. Klinkt best heavy of niet? Alsof de school bij mij op sollicitatie moet, haha. Maar dit is wat ik belangrijk vind, dit is hoe ik bepaal wat mijn eerste indruk is van de school.

Een aantal voorbeelden

Aangezien mijn vragen per school ook verschillen, heb ik alleen wat voorbeelden eruit gehaald om met jullie te delen. De voorbeelden kunnen je een idee geven waar je op kunt letten of hoe je ergens op door zou kunnen vragen. Vragen gebaseerd op punten uit een pedagogisch beleid en waar ik op let en belangrijk vind ik het algemeen. In het beleid staat bijvoorbeeld:

 • ‘Wij werken alleen met een positieve benadering en opbouwende kritiek’. Vraag die het bij mij oproept: Hoe zouden jullie Shay positief en opbouwend benaderen als zijn een ander kind bijvoorbeeld slaat of bijt?
 • ‘Ondanks je een kind ‘straft’ laat je een kind altijd merken dat hij nog lief gevonden wordt’. Vraag die het bij mij oproept:  Hoe zorgen jullie daarvoor? Hoe laat je Shay weten dat zij nog lief is als je een kind bijvoorbeeld bijt of slaat?

Algemene vragen:

 • Is er ruimte voor kindjes die verder zijn in hun ontwikkeling? Wat hebben jullie een kind voor uitdaging te bieden en hoe zit het met individueel contact?
 • Meer vertellen over de onderwijsmethode die zij hanteren.
 • Hoe zit het met creatieve lessen zoals muziek, toneel etc?
 • Wat is de ouderbijdrage?
 • De grootte van de klassen?
 • Schooltijden? Ik heb geen voorkeur voor een traditioneel lesrooster. Dat is 08:30/12:00 uur – 13:15/15:15 uur. Mijn persoonlijke voorkeur zou denk ik uitgaan naar een ‘5 gelijke dagen rooster’ 08:45 tot 14:00 uur elke dag. En dan heb nog ook nog ma/di/do 08.30-14:30 uur en wo/vr 08.30 tot 12:30 uur. Hang me niet op aan deze tijden, volgens mij verschilt het per school en regio. Hier in de Zaanstad willen ze zelfs een 4 daagse schoolweek introduceren, dus geen idee hoe dit precies zit.

“Ik ben misschien een beeeeetje aan de kritische kant.”

Letten op:

 • Hoe word Shay begroet? Het gaat tenslotte om haar. Wordt zij in het gesprek en de rondleiding betrokken?
 • Je gaat de klassen rond en docenten stellen zich voor. Wat mij betreft stellen ze zich eerst voor aan Shay, Nogmaals, het gaat om haar.
 • Hoe zijn de kinderen in de klas? Enthousiast, open, zien ze eruit alsof ze er zin in hebben?
 • Hoe zijn de klaslokalen? Hangen er bijvoorbeeld werkjes in de klas etc?
 • Is de rest van de school ‘netjes’ (ik was bij een rondleiding waar alle gymtoestellen in de hal stonden, is it just me of hoort dat daar niet? Met oog op eventueel ‘gevaar’ kinderen klimmen of er valt iets om?)
 • Hoe voel ik me in die school? Ben ik zelf op me gemak? Voel ik me serieus genomen en gehoord? Want ik wil dat Shay zich dat ook voelt op de school die ik kies.

Een beetje kritisch

Hmm, genoeg stof om over na te denken dacht ik zo.. Zoals ik al zei, ik ben misschien een beeeeetje aan de kritische kant, en soms maakt dat me zelf gek. Maar ondanks dat ben ik van mening dat je dat best een beetje mag zijn. Het gaat tenslotte om je kind, die jij 4 jaar lang dag in dag uit onder je hoede hebt, opvoed en dingen leert. Dit ga je straks 5 dagen in de week uit handen geven! Dat vind ik nogal wat! Daarom wil ik een school die zich het beste meet aan mijn eigen visie en normen en waarden, zodat deze thuis en zowel op school worden doorgezet.

Laat me weten of je er iets aan hebt, of misschien heb je nog wel aanvullingen voor mij?

Liefs, Carmen.

2 Reacties

 1. Avatar

  Sanne

  22 oktober 2018 at 08:17

  Het is zeker een belangrijke keuze. Maar zelf denk ik dat op zo’n vraag een niet correct antwoord geeft want dit is per situatie afhankelijk. Zelf reageert je ook wisselend wel een zelfde rode draad natuurlijk.
  Verder heb ik ervaren dat een school ver weg erg nadelig is omtrent vriendjes en vriendinnetjes en heb zelf ervaren dat ik dat onderdeel heel belangrijk vind zeker voor een basisschool.
  En de keuze blijft en moment opname dat maakt het lastig je kan nu denken is goed maar binnen 8 jaar kan zoveel veranderen dit maakt voor mij dat ik wel kritische ben geweest in de keuze en kies voor een school wat toch wel in redelijk in de beurt is omtrent de sociale ontwikkeling buiten school. Verder moet het passen qua visie op dat moment en een fijne sfeer voelen. Gelukkig lijkt dit te zijn want mijn zoon het nu prima naar de zin. Hier hebben ze intergraal kind centrum. De peuterspeelzaal bij de school in. Is overgang mijner groot. Het gaat er om dat de basis geleerd wordt op school en je als ouder nog steeds de rest doet.

  • Avatar

   Carmen

   25 oktober 2018 at 10:35

   Zeker, heb je helemaal gelijk in. Vanzelfsprekend dat de ouder thuis de rest doet. En inderdaad in 8 jaar basisschool periode kan er zoveel veranderen. De school die je op dit moment kiest hoeft over 3 jaar niet nog dezelfde school te zijn door bijvoorbeeld wisseling van leerkrachten, directie, visie of beleid. Maar vooral de eerste 3 jaren van een basisschool periode vind ik weg belangrijk ondat hier de basis voor een kind gelegd word van zijn of haar een kijk naar school. Als groep 1/2/3 een negatieve ervaring leert zal dat nadelig uitpakken voor de rest van de jaren. Een kind die een goede positieve start heet staat sterker de rest van de heen naar mijn idee.

   Maar goed ik zal het allemaal nog moeten ervaren haha!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer Gastblogs