Mama Carmen: Ik heb gekozen voor borstvoeding - Babystraatje.nl

Mama Carmen: Borstvoeding heeft me erg veel pijn, moeite en energie gekost. Toch is het helemaal goed gekomen…

Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. Als je door omstandigheden geen borstvoeding kunt geven of je er niet prettig bij voelt, is er kunstvoeding. Dit is natuurlijk een prima alternatief! Ik heb gekozen voor borstvoeding, en dat heeft me erg veel pijn, moeite en energie gekost. Zó veel dat ik de moeders die in deze periode hebben opgegeven volkomen begrijp. Toch is het helemaal goed gekomen en deel ik graag mijn ervaring met jullie. Ik hoop dat ik je door het lezen van deze blog over de streep kan trekken om borstvoeding te gaan geven of een hart onder de riem te steken als jij nu nét in die tijd zit waarin je liever stopt dan doorgaat.

Borstvoeding

Borstvoeding, ik moest er zelf in de eerste instantie niets van weten. Ik werkte in de kinderopvang en moeders kwamen daar met hun afgekolfde melk of kolfden nog eventjes voordat ze weg gingen. Ik vond het (toen nog als niet moeder zijde) maar apart en vooral een gek gezicht. Raar he? Een moeder die haar kindje voedt op de manier hoe de natuur het bedoeld heeft vond ik gek! Over het algemeen kregen kinderen flesvoeding in de opvang waar ik werkte, dus ik was er nog maar weinig mee geconfronteerd en ik wist er helemaal niets van.

“Toen ik zelf zwanger raakte zei ik zonder na te denken of me ergens in te verdiepen dat ik ‘gewoon’ kunstvoeding zou geven.”

 

Zoveel voordelen bij borstvoeding

Toen ik zelf zwanger raakte zei ik zonder na te denken of me ergens in te verdiepen dat ik ‘gewoon’ kunstvoeding zou geven. Mijn vriend wilde echter wel dat ik me er in zou gaan verdiepen en zijn voorkeur ging uit naar borstvoeding. Ik heb avonden, dagen zitten lezen en lezen en steeds meer trok het mijn aandacht. Ik vond het steeds meer bijzonder worden en kwam achter zoveel voordelen van het geven van borstvoeding.

Zo zorgt het geven van borstvoeding dat het hormoon oxytocine vrij komt, dat zorgt onder andere voor het samentrekken van de baarmoeder maar ook stimuleert oxytocine je moeder gevoel en de hechting tussen moeder en kind. Het geven van borstvoeding zorgt voor een goede emotionele band, baby’s hebben enorme behoefte aan lichamelijk contact en er is geen veiliger gevoel dan gekoesterd en geknuffeld worden tijdens het drinken aan de borst!

Nog meer voordelen

Borstvoeding zit vol antistoffen, waardoor je baby zelden en veel minder snel ziek zal worden, maar ook goed beschermd zal zijn tegen infecties en virussen. Borstvoeding zal jou sneller helpen weer ‘back in shape’ te komen, dit omdat het proces van de melkafgifte ervoor zorgt dat jouw baarmoeder veel sneller weer krimpt en het geven van borstvoeding 500 calorieën per dag kost! Zo kan ik nog even doorgaan over de voordelen van het geven van borstvoeding, en dat ga ik ook doen.

Eczeem? Borstvoeding. Prut oogje? Borstvoeding…

Borstvoeding is goed voor zo’n beetje alles. Druppel het in het neusje bij een verkoudheid en binnen een paar uur is het over. Gooi een scheut afgekolfde melk in een badje en het huidje van je baby is volledig verzorgd. Eczeem? Borstvoeding. Prut oogje? Borstvoeding. Luieruitslag, wondje, schaafje? Je raadt het wel. Borstgevoede baby’s hebben trouwens zelden luieruitslag! (Je moet uiteraard evengoed regelmatig verschonen).

Geen flessen klaarmaken midden in de nacht en je bent minder tijd kwijt aan het troosten van een baby met bijvoorbeeld krampjes. Het geven van borstvoeding maakt moeder en kind rozig, waardoor je tijdens of na het voeden beide direct weer heerlijk in slaap valt. Borstvoeding geven beschermd de psychische gezondheid van de moeder (denk aan een postnatale depressie) Verder.. is het altijd op temperatuur, je hebt het altijd bij je, het is gratis, geen toevoegingen, nooit terug gehaald door de fabrikant, puur natuur en zorgt voor een betere spraakontwikkeling..

“Ondanks ik vol lof ben over het geven van borstvoeding is het bij mij helemaal niet goed begonnen..”

 

Ik wilde niet meer

Ondanks ik nu vol lof ben over het geven van borstvoeding is het bij mij helemaal niet goed begonnen.. Shay was geboren en mocht meteen aan de borst, door de bevalling en alle adrenaline op dat moment besefte ik niet zo goed wat ik voelde. Toen Shay later weer aan de borst dronk schrok ik, het deed zeer! Borstvoeding geven hoort geen pijn te doen werd mij altijd verteld! Ik gaf de schuld aan mijzelf, ik heb ontzettend overgevoelige tepels en dacht dat dat de oorzaak zou zijn.

De volgende dag zag ik er al tegenop om te voeden, ik kon de pijn amper handelen. Mijn kraamverzorgende zei dat mijn tepels te vlak waren, en in combinatie met de overgevoeligheid kan dat inderdaad zeer doen. Belangrijk was dat Shay in ieder geval goed aan hapt, dus we lieten een lactatiekundige komen om te checken of dat allemaal goed ging. Alles was goed en de pijn zou snel af moeten nemen.. Not!

Buiten de zere tepel situatie om kwam mijn productie niet goed op gang waardoor ik Shay vaker aan moest leggen en erbij moest kolven; Nog. Meer. Pijn. Huilend, huilend heb ik nachten door gebracht. Met de hand druppeltjes melk op een thee lepeltje gekregen om shay maar iets binnen te laten krijgen. Tepelhoedjes, crèmetjes, kompressen, niets hielp om de pijn te verzachten. Ik wilde niet meer, ik wilde opgeven..

Doorzetten

Mijn kraamverzorgende was zó lief en zó begripvol maar bleef me motiveren. Zij is de reden dat ik andere ook wil motiveren, zij heeft mij gebracht naar waar ik nu ben. Ik heb doorgezet en na een paar weken was het alleen nog gevoelig maar niet meer pijnlijk. Na nog een paar weken was het vrijwel gevoelloos. Gewoon zoals het hoort te zijn! Ik heb Shay 18 maanden borstvoeding gegeven en op die eerste weken investeren na heb ik van elk voedingsmoment genoten, intens genoten. Mijn kindje is groot geworden door mijn melk. Mijn kindje zo dicht tegen me aan, zo veilig en zo geborgen. Zo tevreden. Haar horen slikken gaf me zo’n geweldig voldaan gevoel.

Al snel noemde ik mijzelf een borstvoedingsjunk, nooit verwacht. Ik voedde overal waar ik wilde en voelde me daar ook goed bij! Ik heb zo een intens goede band met mijn dochter. Of dat anders zou zijn als ik een fles gegeven zou hebben dat weet ik niet, want ik heb maar 1 ervaring. Maar dat het ons goed heeft gedaan en voor mij de beste keuze is geweest, dát weet ik honderd procent zeker!

“Toen ik zwanger was van Alessio, was het voor mij vanzelfsprekend dat ik weer borstvoeding zou geven. Met volle vertrouwen, want ik had het ergste al gehad… toch?”

 

Pijn, pijn, pijn…

Toen ik zwanger was van Alessio was het uiteraard voor mij vanzelfsprekend dat ik weer borstvoeding zou geven. Met volle vertrouwen, want ik had het ergste al gehad toch? Mij tepels zijn ondertussen stukken minder gevoelig geworden en niet meer vlak. Met dank aan Shay, dus dat zou wel goed zitten.. toch?

Nou, niets is wat het lijkt want borstvoeding geven aan Alessio begon nog veel erger. Juist omdat ik geen complicaties had verwacht kwam het als een klap. Pijn, pijn, pijn. Binnen 24 uur zat ik met tepelkloven aan beide kanten. Iets wat ik ondanks alle ongemakken bij Shay nooit heb gehad. Om het nog aantrekkelijker voor je te maken; bloed. Ja zeker, hoe vaker ik Alessio aanlegde hoe meer het ging bloeden. God, wat een hel. Maar.. ik wist waarvoor ik het deed. Ik wist dat het goed zou komen. Ik wíl Alessio borstvoeding geven! En daar deed ik dan ook alles voor!

Op het moment dat ik dit voor jullie schrijf is Alessio precies 2,5 week. De pijn leek wel jaren geduurd te hebben. Maar vandaag de dag ben ik bloed, kloof en pijn vrij. Borstvoeding geven voelt en gaat nu zoals het hoort te gaan, omdat ik doorgezet heb en me bewust ben van het feit dat het ‘even’ investeren is, en dat heb ik er voor over omdat ik wist wat ik ervoor terug zou krijgen.

De juiste informatie, motivatie en hulp

Hoewel mijn ervaring niet als een sprookje begonnen is, is het zeker wel een magisch verhaal geworden. Ik denk dat veel mensen opgeven op het punt waarop ik dat ook wilde, en dat begrijp ik als geen ander. Maar ik weet nu ook dat je met de juiste informatie, motivatie en hulp er zo doorheen bent en kan gaan genieten van alle gemakken van borstvoeding, en je kleintje ook. Ik wil zeggen; give it a try.. lukt het niet, lukt het niet en stap je over naar kunstvoeding (want andersom kan niet als je je bedenkt!) Niets mis mee! Lukt het wel, dan hoop ik dat je nét zo gaat genieten van deze periode als dat ik doe en gedaan heb.

Liefs Carmen

4 Reacties

 1. Vivian Fiene

  29 juni 2017 at 22:13

  Wat mooi beschreven ! Ik heb zelf geen borstvoeding gegeven , maar wat geef je een mooi en eerlijk beeld van je ervaring. Super leuk om je blogs te lezen! En we hebben elkaar al lang niet gesproken maar fijn om te lezen dat het zo Goed met jullie gaat.

  Xx Vivian

  • Carmen

   6 juli 2017 at 14:23

   Ha, viv!

   Wat leuk dat je het leest en zo enthousiast reageert! Hoe gaat het met jou/jullie? We hebben elkaar idd nooit meer gesproken..
   Heb je geen instagram? Dan kan ik je ‘kleine’ even bewonderen!

   xx

 2. Kris

  2 juli 2017 at 13:10

  Lieve Carmen! Wat ontzettend leuk en gaaf om hier blogs van jou tegen te komen!! En wat gaaf om te lezen dat Karim zo een mooie invloed heeft gehad op je keuze tot borstvoeding.
  Heel mooi beschreven! Ik zit zelf nu ook midden in de BV dus weet waar je het over hebt 🙂
  Ik wens je alle geluk van de hele wereld en ik ga proberen binnenkort nog even langs te komen bij je als je dat leuk vindt.
  Liefs Kris, je verloskundige 😉

  • Carmen

   6 juli 2017 at 14:21

   Kris!

   Wat leuk dat je reageert! Ik zou het super leuk vinden als je nog een keertje langskomt!

   xxx

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer Gastblogs