Connect
To Top

Mama Carmen: Shay zit in de ‘nee’ fase van de peuterpuberteit. Ik probeer het woord zelf te vermijden…

Hoewel Shay nu in haar dikke vette NEE periode zit, probeer ik het woord zelf te vermijden samen met het woordje ‘niet’. Ik heb dat altijd in mijn achterhoofd gehad, maar heb je het wel eens geprobeerd? Dan pas besef je hoe vaak we deze woorden gebruiken en hoe lastig het soms te vervangen is.

Het woordje ‘niet’

De reden dat ik deze woorden wil vermijden is omdat ik ze negatief vind, ik benader mijn kinderen het liefst positief. Ook op mijn werk op het kinderdagverblijf was het onderdeel van het beleid, daardoor ben ik er al een tijd mee bezig. Het woord ‘niet’ schijnt na wetenschappelijk onderzoek niet door je hersenen opgenomen te worden. Onze hersenen, en al helemaal die van onze kinderen kennen het woordje ‘niet’ niet. Snap je? Heb je enig idee hoe vaak wij deze 2 woorden gebruiken?

“Als je overal het woord ‘niet’ weg laat, hou je een hele andere zin over. Laat nou net die zin door onze hersenen worden opgenomen.”

Onze hersenen

Vergeet je sleutels niet, wat vergeet je? Juist je sleutels. Niet met je vingers aan de taart zitten! Wat doet je kleine? Zit met zijn vingers aan de taart. Of de meest voorkomende: Niet doen! Als je overal het woord ‘niet’ weg laat, hou je een hele andere zin over. Laat nou net die zin door onze hersenen worden opgenomen. Vergeet je sleutels, met je vingers aan de taart zitten, doen! Of de wel bekende van je eigen ouders vroeger; jij kunt zeker (niet) je hele bord leeg eten! Wat deed je toen? Juist!

Wat moet je dan?

Maar wat moet je dan? Oh geloof me, ik betrap mezelf dagelijks op nietjes en neetjes.. maar ik doe wel mijn best. Ik probeer vooral te benoemen wat ik wél wil en haar keuzes te geven waar het antwoord ‘nee’ niet gegeven kan worden. Hier in probeer ik een middenweg te vinden of ik haal de vraag uit de zin. Hier een paar voorbeeldjes hoe je ‘niet’ zou kunnen vermijden.

1. Niet stampen boven!

– Wil je rustig lopen boven? Of: Stampen doen we buiten.

2. Nee je krijgt geen snoep.

– Als je iets lekkers wilt kun je een stuk fruit pakken.

3. Je mag niet bijten!

– Je tanden zijn om mee te eten, iemand bijten doet zeer.

4. Nee, andere keer.

– Zullen we dat een andere keer doen?

5. Nee doe maar niet.

– Je kunt beter iets anders gaan doen.

Zelf keuzes geven

Ik ben een voorstander van een kind in veel gevallen zelf keuzes te geven, maar als je een verkeerde keuzestelling kiest kun je een ‘nee’ als antwoord krijgen. Daarom probeer ik dat altijd zo;

1. Smeer jij jezelf in of moet ik dat doen? In plaats van: Smeer je even in. Nee.
2. Wil je vanavond broccoli of bloemkool? In plaats van: Broccoli vanavond? Nee.
3. Zullen we naar het park of naar de speeltuin? In plaats van: Zullen we naar het park? Nee.
4. Poets je zelf je tanden of zal ik je helpen? In plaats van: Poets je tanden. Nee.

‘Hier kun je zien dat Shay ervoor koos ingesmeerd te worden. Dit deed ik met de zonnebrand van NAÏF Care die ik van hun heb gekregen.’

Het lijkt heel simpel

Nee en niet vervangen lijkt heel simpel te zijn maar dat is het niet. Probeer het maar eens een uurtje, laat me weten of je het volhoudt! Veel van deze dingen heb ik meegenomen vanuit mijn opleiding en toen dacht ik er heel makkelijk over, maar als je zelf een kind hebt (of er nog eentje bij krijgt) zijn de woorden ‘niet’ en ‘nee’ vermijden toch een stuk moeilijker. Op het moment dat ik dit typ probeert Shay een stuk beschuit in mijn mond te proppen en zeg ik zelf; ‘nee, mama hoeft niet’. En zo heb je ze allebei in één zin.

“In sommige situaties ben je sneller af met ‘nee’ of ‘niet’. Ik gebruik ze ook zeker nog wel, maar heel beperkt.”

Ik gebruik ze ook zeker nog wel

In sommige situaties ben je sneller af met ‘nee’ of ‘niet’. Ik gebruik ze ook zeker nog wel, maar heel beperkt en ik bedenk me achteraf vaak hoe ik het anders had kunnen zeggen. Vooral nu Shay zelf in haar ‘nee’ fase zit, vind ik het extra belangrijk om er op te letten, om het goede voorbeeld te geven.

En of het nou daardoor komt of niet, Shay zegt het de laatste tijd vrijwel nooit meer. Ze had een periode waarin het heel extreem was en ik me af vroeg of ze zo de peuter pubertijd door zou gaan, maar dat was gelukkig maar voor korte duur. Shay doet vrijwel alles wat ik van haar vraag, ik denk dat dit ook iets is wat te maken heeft met een positieve benadering en zelf keuzes laten maken.

Iedereen heeft zijn eigen manier

Hoe gaan jullie om met de benadering van je kind? Ik weet uit mijn omgeving dat er ook mensen zijn die hun kinderen totaal anders dan ik benaderen, en dat is natuurlijk helemaal prima. Want voor sommige kinderen werkt deze benadering niet! Iedereen heeft zijn eigen manier.

Meer Gastblogs