Connect
To Top

Mama Chiara: Tips voor ouders (to be) met huisdieren en kinderen…

Ik krijg regelmatig de vraag hoe wij het aanpakken met onze hond en dochter. Gioia was ruim 3 jaar oud toen Giulia-Mae werd geboren. Omdat wij Gioia altijd vertroeteld hebben als een kleine baby, waren wij wel even bang dat ze wat jaloers kon worden.. Daarom hebben wij enkele regels ingevoerd om daarmee de jaloezie zoveel mogelijk proberen te voorkomen.

Stapelgek op elkaar

Gelukkig is er nooit sprake van geweest en zijn zij vanaf het begin al stapelgek op elkaar. Ik ben ervan overtuigd dat dit mede komt doordat wij ons nooit hysterisch hebben gedragen rondom hond en kind maar juist heel makkelijk waren. Uiteraard laten we ze nooit alleen met elkaar, maar altijd onder toeziend oog.

Onze hond speelt extreem rustig met haar, terwijl Giulia-Mae soms de gekste dingen uithaalt met haar. Ze spelen samen, knuffelen continu, en wanneer Giulia-Mae echt ontroostbaar is, hebben we Gioia nog als troef. En dat werkt echt altijd! Hieronder enkele tips die wij hebben toegepast/toepassen.

Tip 1: regels

Leer je dier al vroeg in de zwangerschap niet meer op de bank te springen en in de babykamer te komen etc. Zo is het niet ineens een grote verandering bovenop de komst van de baby. Wij hebben zelf nooit als regel gehad dat Gioia niet in de babykamer mocht komen. Zij mag overal in huis komen zolang wij er zelf bij zijn. Zo ook de kinderkamer.

Gioia komt nog altijd regelmatig erbij als ik Giulia-Mae aan het voorlezen ben, en dat vinden ze beiden alleen maar leuk. Wel hebben de ‘niet meer op de bank’ regel ingevoerd toen ik zwanger was. Eerder mocht ze wel op een kleed op de bank liggen, maar tijdens de zwangerschap en na de geboorte van Giulia-Mae was dat afgelopen. Omdat we deze regel vroeg hebben ingevoerd was het niet ineens een grote verandering naast de immens grote verandering dat er ineens een baby in huis was.

Tip 2: kennis maken met de baby

Laat je dier direct kennis maken met de baby door het even te laten zien of eraan te laten snuffelen. Direct uit het ziekenhuis hebben wij Gioia bij de baby laten kijken en snuffelen. Uiteraard stonden wij er zelf ook bovenop, just tob e sure.. maar we merkten wel dat Gioia direct rustiger werd. Vanaf dat moment was het ook goed.. ze gedroeg zich extreem rustig als Giulia-Mae bij haar in de buurt was, en wanneer ze ook maar een kik gaf, stond Gioia direct naast de box te wachten totdat wij naar Giulia-Mae zouden lopen. Heel bijzonder en mooi om te zien.

Tip 3: vergeet je huisdier niet

Waarschuw kraamvisite dat ze niet je huisdier vergeten aandacht te geven. De regel ‘hond in de mand, terwijl bezoek binnen treedt’ heeft hier nooit gewerkt. Dus bij ieder bezoek stuift Gioia vrolijk op iedereen af, wil even begroet worden en gaat dan weer verder met haar eigen business.

Wij wilden voorkomen dat het bezoek haar ineens zou afpoeieren en direct op de baby zou afstormen. Daarom hadden wij een brief opgehangen aan de deur met daarop de vraag of ze eerst Gioia willen begroeten en dan pas de baby wilden bewonderen. Op deze manier kreeg Gioia ook voldoende aandacht, en vond ze al het bezoek alleen maar gezellig.

Please accept statistieken, marketing cookies to watch this video.

Tip 4: leer je kind duidelijke regels

Laat je dier altijd een eigen plek houden waar je kind niet mag komen. Leer je kind duidelijke regels omtrent het huisdier. Net zoals Gioia regels heeft, heeft Giulia-Mae deze ook. Zo mag zij bijvoorbeeld Gioia niet storen wanneer zij aan het eten is. Ook niet knuffelen of aaien, helemaal niks.

Daarnaast mag zij niet naar Gioia toe wanneer die zich terug trekt in haar eigen mand. Dat is Gioia haar eigen plekje en dat is haar rustplek. Wel mag ze Gioia even begroeten wanneer we ’s ochtends beneden komen en Gioia nog in haar mand ligt. Dan mag ze even knuffelen maar pas spelen wanneer Gioia zelf uit haar mand is gekomen. Als Giulia-Mae nou ook nog eens zo goed zou luisteren als Gioia… 😉

Tip 5: een koekje

Laat je kind af en toe een koekje aan je dier geven (indien mogelijk). Als Giulia-Mae iets een koekje, soepstengel o.i.d. krijgt, dan krijgt ze er vaak twee. Eén daarvan brengt ze zelf naar Gioia en één is voor haarzelf. Daar waar Gioia koekjes gretig uit mijn hand graait, wacht ze bij Giulia-Mae braaf tot Giulia-Mae het aan haar geeft. En zelfs dan pakt ze het echt heel zachtjes uit haar hand. Zo lief.

Kraamcadeau

Sommige vrienden namen niet alleen een kraamcadeau voor Giulia-Mae mee, maar ook voor Gioia. Zo onwijs lief! Dus ga je binnenkort op kraamvisite bij vrienden die ook een hond of kat hebben? Neem dan ook een klein koekje/stukje worst or what so ever mee voor het dier. De kersverse ouders zullen dat vast en zeker enorm waarderen!

Meer Gastblogs