Connect
To Top

Mama Lieke: Een brief aan mijn kind. Je vader en ik zullen er altijd voor je zijn…

Lief kind, lieve jongen, mijn alles. Dit schreef ik toen je nog heel klein was, en niet nadacht over het leven. De wereld was een speelplaats en wij deden er alles aan om deze zo onbezorgd mogelijk te maken. Hopelijk hebben we je een stevig fundament kunnen geven, om verder op te bouwen en uiteindelijk gelukkig op oud te worden. Ik hoop dat je beseft dat deze plaats, helaas, niet vanzelfsprekend is. De mogelijkheid om alles te bereiken wat je graag wil, is je gegeven. Het is aan jou, hoe je het verdere inhoud gaat geven.

We zoeken naar geluk

Er wordt in deze tijd verwacht dat je overal een mening over hebt. Vorm je eigen standpunt. Luister, lees en observeer. Vragen stellen is belangrijker dan antwoorden krijgen. Je denkt misschien dat volwassenen alles weten, nou, eigenlijk doen we allemaal maar wat. We zoeken naar geluk, op verschillende manieren. Veel mensen komen er laat achter, of vergeten gaandeweg, dat je het maar kunt vinden op één plek.

En wanneer je geen mening hebt, is dat ook goed. Als je niks vindt, heb je pas echt iets moois gevonden. Namelijk een leegte die nog gevuld kan worden, na verloop van tijd. Ongedwongen en natuurlijk, op jouw eigen manier. Wat zou ik het fijn vinden om te mogen weten wat je allemaal te wachten staat. Misschien wil je me er later over vertellen. Ik zal er voor je zijn, met een luisterend oor en een kopje thee.

Levenservaringen

Verzamel geen dure horloges of chique auto’s, maar levenservaringen. Trek de wereld in, ontdek waar je interesses liggen en ontplooi. Ontplooi je pad, je kennis, je liefde. Ontplooi je persoonlijkheid en bewandel de route die past bij wie je ooit wil zijn. Verlang naar inhoud en breng in kaart waar het eigenlijk om gaat. Duik in oceanen en ben verbaast over alles wat nog niet is ontdekt. Besmeur je handen door het klimmen in bomen, en laat je niet intimideren door wat het uitzicht je daarboven brengt.

Er voor elkaar zijn

We willen je niet vertellen van wie je moet houden, zoek uit wie bij je past. Je hoeft je niet te gedragen als een gentelman, deuren open houden en stoelen aanschuiven is maar schijn. Echt houden van doe je door er voor elkaar te zijn. Natuurlijk wordt er van je verwacht je op een bepaalde manier te gedragen, ga daar tot op zekere hoogte in mee. Overal ter wereld en in elk huis zijn deze regels anders, dus als je jezelf goed aan kunt passen doe je daar je voordeel mee.

Liefde, vriendschap en wijsheid

Iedereen heeft zijn gewoonten en eigenaardigheden. Neem daarom nooit zomaar iets aan, maar veroordeel ook niet. Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe minder je jezelf herkent in anderen. Wat anderen denken kun je niet weten, dus strooi met kansen en sta open voor tegenstellingen. Mensen die je willen kwetsen, kunnen je niet raken. Want jij zal er ver boven staan wanneer liefde, vriendschap en wijsheid je waarden zijn.

Geloof in jezelf

Ik hoop dat je altijd zal blijven geloven. Geloof in jezelf en in de mensen om je heen. Voor geloof is geen religie nodig. Het hoeft niet voorgeschreven te zijn in een boek, of onderling besproken met miljoenen gelijkgestemden. Geloof in de natuur, de lucht, de zee, de bomen. Geloof erin dat het altijd goed zal komen.

We zullen er altijd voor je zijn

En als je het soms even niet weet, is dat geen probleem. Je vader en ik zullen er altijd voor je zijn. Met een vangnet ver gespreid zullen we je trouw volgen, om ervoor te zorgen dat je zacht terecht zult komen. Mensen maken fouten, zoals ik zal jij ook keuzes maken waar je spijt van krijgt. Dat is geen schande, het zijn juist de momenten waaruit je betekenisvolle lessen leert. Ben daarom niet bang om je fouten toe te geven, naar anderen of naar jezelf. Want wie sterk is, lieve jongen, kan het zich veroorloven om kwetsbaar te zijn.

Liefs, je mama

Meer Gastblogs