Connect
To Top

Mama Leeonie: Het voedingsschema tijdens de eerste 8 maanden van ons kindje

Het begin van het leven van je baby’tje bestaat voornamelijk uit eten en slapen. Daarom schrijf ik deze blog over het voedingschema van de eerste 8 maanden van mijn kindje. In het eerste jaar van je baby kan het eetschema soms per dag of week veranderen en daarom lijkt het me leuk om te vertellen hoe dit bij ons is gegaan.

mama leeonie het voedingsschema van 0 tot 8 maanden

Voor de geboorte

Al voordat ons kindje geboren werd, hadden we besloten om hem borstvoeding te gaan geven (natuurlijk als dat opnieuw zou lukken). Omdat ik na de geboorte van ons dochtertje zoveel melk had om een tweeling te voeden, hebben we met onze kraamzorg een plan opgesteld om de productie beter op ons kindje af te stemmen. Want het klinkt heerlijk als het zo goed loopt, maar iets minder stuwing zou welkom zijn.

Wekelijks minimaal één fles

Daarnaast hadden we ons voorgenomen om ons kindje wekelijks minimaal één fles met gekolfde melk aan te bieden zodat hij de fles niet zou gaan weigeren. Bij ons eerste kindje hadden we dat niet gedaan en dat resulteerde in flesweigering. Na een half jaar dagelijks met haar en de fles te oefenen, zijn we uiteindelijk gestopt en heeft zij alleen voeding via de borst gehad. Om dit plan tot een succes te brengen hebben we tijdens de zwangerschap een starterset van Difrax aangeschaft zodat we een mooie hoeveelheid flesjes in huis hadden.

het voedingsschema van 0 tot 8 maanden van mama leeonie

Net geboren

Gelijk na de geboorte begon ons baby’tje al met grote slokken uit de borst te drinken. Blijkbaar was mijn productie al een beetje op gang en kreeg hij gelijk wat binnen. Na de tweede dag begon mijn lichaam al erg veel melk aan te maken en sindsdien kreeg hij elke voeding één borst aangeboden. Ook kon ik met mijn overproductie alvast een mooie voorraad in de vriezer aanleggen voor de oppas. Het ging allemaal zo goed dat hij in de kraamweek al ruim boven zijn geboortegewicht was gegroeid. Onze kraamzorg stond ervan te kijken want zo’n voorspoedige groei had ze nog nooit gezien. Wat is dat heerlijk als het zo goed gaat.

Het enige nadeel van zo’n goede productie is dat het voor een kindje soms erg moeilijk is, vooral wanneer je toeschietreflex begint, om alles door te kunnen slikken. Hierdoor verslikte ons kindje zich erg snel en dat maakte de voeding soms erg onrustig. Bij een drukke omgeving werd dat erger en daarom zocht ik altijd een rustig plekje op om te voeden. Uiteindelijk lukte dat altijd goed.

Flesjes gekolfde melk

Ook zijn we gelijk in de kraamweek gestart met het geven van flesjes gekolfde melk. We gebruikten hiervoor de flessen van difrax omdat deze een heel fijn ventiel in de bodem hebben waardoor de fles geen vacuüm trekt. Dat ging van het begin af aan erg goed dus dat wilden we zeker doorzetten.

het voedingsschema van 0 tot 8 maanden

De eerste maanden

Tijdens de eerste maanden kreeg ons kindje uitsluitend borstvoeding of gekolfde melk in een fles. Ik voedde op verzoek en het was ideaal om altijd voeding bij ons te hebben. Ook in de nachten dronk hij gemiddeld twee keer. We konden elkaar hierbij afwisselen omdat ons kindje zo goed uit de fles dronk, hoera! Wel merkten we dat we de fles écht consequent moesten blijven aanbieden want het ging zichtbaar moeilijker als we dit een week overgeslagen hadden. Daarom bood ik uiteindelijk twee keer per week de fles aan want we wilden er alles aan doen om flesweigering te voorkomen.

Vier maanden oud

Vanaf vier maanden zijn we langzamerhand kleine hapjes groenten en fruit aan gaan bieden. En wat vond ons mannetje dat lekker! Het is erg leuk om te zien dat je kindje daar zo van geniet. Daarnaast zijn we vanaf deze leeftijd in de nachten kunstvoeding aan gaan bieden zodat ik langzamerhand weer wat extra energie kon gaan besteden aan andere dingen. Want ik vond het eerlijk gezegd best wel pittig om naast het geven van borstvoeding ook genoeg energie over te houden om regelmatig iets leuks te doen met mijn dochtertje en om mijn werk weer op te pakken.

mama leeonie voedingsschema van 0 tot 8 maanden

Zes maanden oud

Toen ons kindje zes maanden oud werd, zijn we begonnen met het aanbieden van brood en warm eten. Ik maakte het warme eten vrijwel altijd zelf en pureerde het vervolgens zodat het makkelijk te eten is. Het begon met een paar hapjes en in korte tijd lukte het om een hele boterham te eten en een heel kommetje vol met warm eten. Omdat het eten zo goed ging, was het al snel niet meer nodig om flessen kunstvoeding aan te bieden en gaf ik drie keer per dag de borst of een flesje met gekolfde melk.

Stoppen met borstvoeding

Helaas liep mijn productie hierdoor zo ver terug dat ons kindje echt moeite moest doen om voldoende binnen te krijgen. Zodra hij zijn best moest gaan doen, stopte hij met drinken. Ook begon hij uit frustratie te bijten en ik kan je vertellen dat dat geen pretje is met die scherpe minitandjes. Hierdoor ging mijn productie nog verder terug, want wat er niet uit gaat maakt je lichaam ook niet meer aan. Uiteindelijk hebben we daarom na acht maanden besloten om volledig over te gaan op kunstvoeding. Zelf vond ik dat een moeilijke stap en ik mis het nog regelmatig. Aan de andere kant kan ik trots zijn dat het een hele periode gelukt is om de borst te geven.

Meer Gastblogs