Mama Minke: Borstvoeding normalisering. Waarom is daar een hype over?

Mama Minke: Borstvoeding normalisering. Waarom is daar een hele hype over? Het is jammer dat dit gaande is…

Ik ben een mamablogger en een mama Instagrammer. Op social media actief en daardoor stuit ik met regelmaat op dingen waar ik mijn vraagtekens bij zet. Nu de borstvoeding normalisering. #normalizebreastfeeding is inmiddels toch wel een dingetje.

Lang voeden

Borstvoeding, ik geef het al 2 jaar en 8 maanden. Jep. Dat is lang. Ik weet het. Had het zelf ook nooit zo ingecalculeerd en verwacht. Maar de borstvoeding liep als een trein (ja eigenlijk wil ik hier nu typen, liep als een tiet 😉 ). Hierdoor gingen de maanden voorbij en die maanden veranderden in jaren. En van het ene kindje naar het andere kindje.

Bij de zwangerschap van mijn eerste kindje wist ik heel zeker; ik wil borstvoeding geven. Maar wel met de duidelijke kanttekening erbij, als het lukt. Nog geen 16 weken zwanger of ik produceerde al melk. Dus ik begon wel te vermoeden dat het wel goed zou komen met de productie.

Toen ons meisje er was ging de borstvoeding heel gemakkelijk. Wat een geluk. Borstvoeding werd zo een normaal onderdeel van mijn leven. Ook als ik de deur uit ging en ga. Want inmiddels heb ik een tweede kindje en hij drinkt ook alweer 8 maanden bij me. Ik heb tussen de 2 kindjes door 4 dagen pauze gehad. Toen stopte Pien uit zichzelf met drinken en hoppa 4 dagen later beviel ik van ons tweede kindje.

“Borstvoeding hoort er helemaal bij en ja dit doe ik overal waar nodig. Ik ga niet op een wc zitten om mijn kind te voeden.”

 

Borstvoeding hoort erbij

Borstvoeding hoort er helemaal bij en ja dit doe ik overal waar nodig. Ik ga niet op een wc zitten om mijn kind te voeden. Maar is dit iets wat in Nederland gebeurt? Ik voed mijn kind discreet, een doek over de borst of zo dat mijn kleding het borstgedeelte nog bedekt. Niemand die iets bloots ziet bij mij.

Vertederende blikken

Met ons eerste kindje Pien heb ik in 3 landen gewoond. Zij is in Shanghai, China geboren. Ook daar voedde ik gewoon in het openbaar. Geen haan die er naar kraaide. Juist alleen maar vertederende blikken van Chinese omaatjes.

Daarna woonden we in Milaan, Italië. Ook daar werd het borstvoeding tafereel vertederend aangekeken. Daar gebeurde juist met regelmaat dat er een oud omaatje aankwam lopen en al liefdevol Piccolina Bambina aan het roepen was en vervolgens de doek waarmee ik discreet aan het voedden was weg trok om de Bambina eens goed te bekijken. Borstvoeding geven werd gezien als iets gewoons en ik werd alleen maar aangemoedigd dat dit ‘the best’ was.

Discreet voeden

Pien was een jaar en toen verhuisden we terug naar Nederland. Ook hier in Nederland heb ik nog geen afgekeurde blikken gehad. Ik gooi mijn borst ook niet open en bloot op tafel. Ik zit er zelf niet op te wachten om dit van een ander te zien. Enige discretie vind ik zelf wel prettig. Dus ik voed discreet. Dat is misschien even oefenen, maar na een paar keer heb je dit wel in de vingers.

Ik heb dit thuis geoefend. Welke kleding handig was en wat makkelijk was qua doek. Bovenkleding met knoopjes is handig en sowieso raad ik aan om een hemdje onder je shirtje of bloesje te doen. Je hemdje doe je bij je borst omlaag en je boven shirtje of bloesje doe je dan omhoog, deze kan dan je borst bedekken. Ik heb er graag een hydrofiele doek of dunne sjaal bij. Deze kan dan ook de borst nog bedekken. Discreet voeden is niet lastig.

“Waarom is er een hele hype over normalisering van borstvoeding? Worden er mama’s weggekeken als ze borstvoeding geven?”

 

Normalisering van borstvoeding

Waarom is er dan de hele hype over normalisering van borstvoeding? Worden er mama’s weggekeken als ze borstvoeding geven? Moeten er mama’s op de wc zitten om te voeden?

Ooit zag ik een Amerikaans filmpje voorbij komen met 2 dames op een bankje. De een gaf borstvoeding, dit deed ze zeer discreet, geen borst te zien. De dame naast haar had een enorme boezem en een behoorlijke decolleté. De mama die aan het voeden was werd door mensen aangesproken: het was vies, het woord disgusting viel geloof ik en of ze dat gebeuren niet even thuis kon doen.

Ik heb geen idee hoeveel er in scène was gezet. Maar de boodschap was duidelijk: discreet borstvoeden in het openbaar was NOT DONE. Een sexy decolleté waar toch behoorlijk wat borst was te zien was prima. Doel van het filmpje was dat dit een rare normalisering van de maatschappij is. Dat het voeden van je baby als vies wordt gezien.

Social Media

Instagram en Facebook verwijderen met regelmaat foto’s waar te veel borst op te zien is van een borstvoedende mama. Dit geeft aanstoot bij borstvoedende mama’s. Door het verwijderen van de foto’s krijgt het een seksuele lading. Terwijl de meeste mama’s het juist posten om de schoonheid van borstvoeding willen laten zien.

Het is jammer dat er een movement #normalizebreastfeeding gaande is. Want is het nodig? Hoe moeten we het als borstvoedende moeders normaal maken? Ik ben heel benieuwd wat jullie gedachtegang hierover is.

2 Reacties

  1. Dreatje

    9 juli 2017 at 21:58

    Ik ben zeker niet tegen bv geven en ook vind t ook heel normaal als het in t openbaar gegeven wordt. Maar juist door dat gepromoot op social media krijg ik er een beetje afkeer van. Ik heb bewust gekozen om geen bv te geven. Mijn zoontje is ook gewoon een grote stoere bink geworden en de 2e op komst zal ook met liefde opgroeien hier. Ook met flesvoeding! Maar juist door dat ‘kijk mij eens goed zijn en bv geven aan mijn kind, want het is zo leuk/goed/blablabla, want het moet normaal worden, wordt er echt een stempel gezet op de mama’s die geen bv willen of kunnen geven! En daarom vind ik dat normalizebreastfeeding juist tegendraads werken! Laat iedereen in zn waarde! Borstvoeding geven of flesvoeding, Iedere ouder wil het beste voor zn kind.

  2. Essma

    24 oktober 2017 at 21:45

    Wat super goed van je dat je de behoeften van je kindjes voorop stelt. Uiteraard is dit een vanzelfsprekendheid, maar uit ervaring weet ik dat de handdoek iets te snel in de ring gegooid wordt als hef op borstvoeden aankomt. Goed van je!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer Gastblogs