Connect
To Top

Mama Monique: Stress. Een mogelijke oorzaak van een burn-out

Zoals jullie weten heb ik een zoontje van 1,5 jaar oud en ben ik sinds juni 2017 met een burn-out thuis komen te zitten. In mijn vorige blog heb ik mijn vijf persoonlijke tips met jullie gedeeld om een burn-out te voorkomen. In deze blog ga ik jullie vertellen over de mogelijke oorzaken van een burn-out.

Spanning

Een beetje spanning heeft elke moeder nodig. Het maakt namelijk dat je goed oplet en snel kunt reageren. Na inspanning komt normaliter ontspanning, maar soms vergen we te veel van onszelf en blijft de inspanning te lang duren voordat er ontspanning komt.

Het kan voorkomen dat je je als moeder constant gestrest voelt. Je bent moe en voelt je snel geïrriteerd. Ontspannen lukt niet meer en je merkt dat je minder kunt genieten van je kind en de dingen in het leven. Op dat moment wordt stress een probleem en kan het je gezondheid schaden.

Oorzaken van stress

Ik ben gaan onderzoeken wat de oorzaken kunnen zijn van stress. De bron van stress kan liggen bij de omgeving of een heftige gebeurtenis:
– Heftige gebeurtenis zoals overlijden, verhuizing, scheiding, inbraak
– Omgeving: druk op werk, slechte relatie met collega’s, financieel druk, problemen thuis

Een andere oorzaak van stress kun je vinden bij de manier hoe je als mens met de wereld om gaat. Sommige mensen zijn gevoeliger om stress te ervaren dan anderen:
– Altijd klaar staan voor een ander
– Perfectionisme
– Onzeker zijn
– Control freak
– Irritatie naar anderen niet meteen uitspreken

Herken je je in bovenstaande punten?

Breng dan eens voor jezelf in kaart hoeveel inspannende dingen je doet en hoeveel ontspanning je jezelf daarna gunt. Zie het als een batterij, na inspanning is je batterij minder opgeladen. Ontspan je je door een boek te lezen, of een kop thee te drinken of de sauna te bezoeken, dan laadt je batterij zich weer op. Door bewust met deze gedachte om te gaan houd je je energie level in balans en is de kans op een burn-out minder aanwezig.

Ontspannende oefeningen

Hoe kan je het beste ontspannen terwijl je een burn-out hebt? Ik vertel je er over in mijn volgende blog.

Een lieve groet, Monique

2 Reacties

Meer Gastblogs