Wist je dat gezonde voeding tijdens de eerste 1000 dagen cruciaal is voor de ontwikkeling en gezondheid van je baby? Je kindje groeit in deze fase namelijk als kool. Omdat je baby nog niet kan praten, is het aan jou om te bepalen welke voeding je geeft, wanneer en hoeveel. Vanaf 4 maanden verandert er veel in de voeding van je kindje. Maak gezonde hapjes en ga voor gezonde tussendoortjes, zoals groenten of knijpzakjes met fruit van Olvarit. Wil je weten waar je verder rekening mee kunt houden? Lees dan snel verder.
Vanaf 4 maanden start je met oefenhapjes
Naast de borst- of flesvoeding is het goed om vanaf 4 maanden te starten met oefenhapjes. De eerste 2 weken geef je uitsluitend groentehapjes. Daarna ga je dan fruit introduceren. Het eerste hapje bestaat uit zacht gepureerde groenten met een milde smaak. Vaak zijn dit een aantal theelepeltjes gepureerde groente of fruit per dag om je kindje te laten wennen aan andere texturen en smaken dan moedermelk. Tot je kindje 6 maanden is, vervangen de eerste hapjes borstvoeding of flesvoeding dus nog niet. Om je kindje te laten wennen aan pure smaken, kun je experimenteren met het zelf maken van hapjes en prakjes. Dit is een kleine moeite: pureer met een vork of gebruik je blender of staafmixer.
Gezonde tussendoortjes vanaf 8 maanden
Voor jonge kinderen vanaf 8 maanden zijn fruitstukjes misschien wel de beste tussendoortjes. Fruit is niet alleen lekker, maar het zit ook boordevol vitamines. Als je geen tijd of zin hebt om zelf aan de slag te gaan, zijn de fruitzakjes van Olvarit een prima alternatief. Deze vernieuwde knijpzakjes vol fruit van Olvarit zijn speciaal ontwikkeld voor baby’s in alle belangrijke leeftijdsfases: 6 maanden, 8 maanden en 12 maanden. In ieder knijpzakje is één fruitsoort op de voorgrond aanwezig. Dit helpt kindjes om gemakkelijker de specifieke fruitsmaken te leren herkennen en in de eerste 1000 dagen gezonde eetgewoonten te creëren voor op latere leeftijd. De knijpzakjes zijn bovendien erg handig voor onderweg.
Ook gepureerde groenten zijn prima als tussendoortje, dit kun je al geven aan je kleine vanaf 4 maanden. Daarnaast kun je ook kleine stukjes groente geven. Begin bijvoorbeeld met fijngesneden komkommer of zachtgekookte koude worteltjes, dit kan vanaf 8 maanden als kindjes al goed kunnen kauwen.
Het menu vanaf 12 maanden
Vanaf de eerste verjaardag mag jouw kindje mee-eten met het gezin, geef daarom 3 hoofdmaaltijden. Ook voor kinderen geldt dat het ontbijt erg belangrijk is en niet overgeslagen mag worden. Kies voor een gezond ontbijt, zodat je kindje vol energie aan de dag kan beginnen. Dit kan bijvoorbeeld pap zijn. Zorg er tijdens de lunch voor dat jouw kleintje bijvoorbeeld een boterham eet met gezond beleg. Naast de 3 hoofdmaaltijden kun je 3 tussendoortjes geven, denk hierbij aan gezonde tussendoortjes zoals een stukje fruit.
Niet vergeten: extra vitamines!
Om te kunnen groeien heeft je kindje naast gezonde en gevarieerde voeding ook vitamines en mineralen nodig. Baby’s en kinderen tot 4 jaar krijgen het advies om extra vitamine D te slikken. Zij kunnen het namelijk nog niet voldoende uit hun voeding en uit zonlicht halen.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Olvarit.
Laatste berichten van Babystraatje.nl (toon alles)
- Welke items voor baby’s mogen niet ontbreken in de badkamer? - 5 november 2024
- Met deze cadeautips is elk kind blij op de verjaardag! - 29 oktober 2024
- De beste schoencadeautjes voor een duurzame wereld - 22 oktober 2024