Connect
To Top

De basics voor goede foto’s van je kids

De basics voor perfecte foto’s van je kids heb je zo onder de knie. Ze zijn belangrijk, maar ook heel eenvoudig. Zelfs met een eenvoudige camera en je smartphone kun je topfoto’s van je kids maken. Zolang je weet hoe je die foto’s schiet… In dit blog lees je hoe!

Make it work? Make it right!

Een vereiste voor goede foto’s van je kids is dat de foto’s kloppen. Een kind met een gigantisch hoofd op een klein lijfje of een kind met een hele lange of dikke arm ten opzichte van de rest, is minder mooi. Deze mistrokken verhoudingen zijn dan wel optisch, ze maken de foto niet echt printwaardig om in te lijsten en in je woonkamer te zetten. Daarom is een belangrijke basic: make it right!

Foto’s maak je vanuit één hoek. Kies een juiste hoek, om alles binnen ‘het plaatje’ kloppend te maken. Drie zaken om rekening mee te houden:

1. Hoe dichter bij de camera, hoe groter iets op de foto wordt

Steekt jouw kleintje zijn of haar arm naar voren? Dan verkort dit de arm en vergroot het de hand. Datzelfde geldt voor andere lichaamsdelen die naar voren of achteren steken. Voor de juiste verhoudingen zet je jouw dreumes ‘plat’ op de foto. Zorg dat alles ongeveer net zover van de lens is.

Natuurlijk is het soms juist leuk om te spelen met die optische verhoudingen. Denk bijvoorbeeld aan voorwerpen die je heel groot of klein op de foto bij je uk laat uitkomen. Of laat opa en oma hun kleinkind ‘op hun handen dragen’, met hun dichterbij en hun kleinzoon of -dochter verder weg. Andersom kan ook grappig zijn!

2. Is er een achtergrond? Maak die dan net als jouw kindje kloppend

Voor natuurlijke foto’s plaats je de horizon – ook als je die niet ziet – op ongeveer 2/3 van de foto. Het bovenste deel van de foto, 1/3, is dus ‘lucht’. Maak je de foto niet buiten? Dan is de horizon de ondergrond van de ruimte.

Uiteraard geldt ook hierbij dat je prima met deze ‘regel’ kunt spelen. Als je vanuit een andere hoek – zoals de grond – fotografeert, zit de horizon in plaats van op 2/3 eerder op 1/3. De regel is dus niet vast, want deze is afhankelijk van de fotohoek. Wel is belangrijk dat je zorgt dat het beeld klopt en de lucht of grond niet nét is afgesneden.

3. Voor portretfoto’s creëer je de juiste verhouding door de ogen op 2/3 van het beeld te zetten

Wil je meerdere kinderen op de foto hebben? Dan zoek je het gemiddelde op. Afsnijden zijn bij deze ook weer uit den boze. Bijvoorbeeld delen van het gezicht of het haar. Bij close-ups kan dit uiteraard wel.

Wil je meer belangrijke basics voor foto’s van je kids? Lees dan het blog over hoe je perfecte lichtinval creëert.

Creatief aan de slag met 20% korting

Is het jou met deze tips gelukt om super printwaardige foto’s van je uk te maken? Laat het iedereen zien! Laat de foto’s afdrukken en geef ze een podium in je woonkamer! Ga nu zelf creatief aan de slag met 20% korting bij albelli. Je vindt de korting op albelli.nl/babystraatje en is geldig t/m 31 december 2017.

#BabystraatjeAd
The following two tabs change content below.

Meer Tips & Advies