Connect
To Top

De mooiste foto’s van je uk: creëer perfecte lichtinval

Heb je geen licht? Dan heb je geen foto’s. Althans geen foto’s waarop jouw uk te zien is. Licht is echt heel belangrijk voor foto’s. Het bepaalt namelijk wat je op de foto ziet:

1. Licht zorgt voor contouren
2. Licht laat kleuren uitkomen
3. Licht is nodig voor de fotoscherpte

Wil je mooie foto’s maken?

Creëer dan de perfecte lichtinval. Dat betekent dat je zorgt voor voldoende belichting, zodat alles op de foto duidelijk zichtbaar is, de foto scherp is en de kleuren helder uitkomen. Zorg ook ervoor dat de foto niet overbelicht is, want dat is eveneens funest voor de kwaliteit van je foto. Het is even oefenen om de perfecte lichtinval te creëren, maar zodra je begrijpt hoe het werkt kun je altijd en overal optimaal belichte topfoto’s maken!

Zo ga je te werk:

1. Kies een camera met flitser

Heb je een camera met flitser? Dan kun je altijd uitstekende foto’s maken. Is het donker, dan gebruik je de flits. Is het licht? Dan zet je de flitser uit.

Wanneer gebruik je de flitser nog meer?

• Buiten als de zon fel is. Hoezo? Dan kun je met de flits harde schaduwen opheffen.

• Binnen als je een foto maakt met een raam op de achtergrond. Dan voorkomt de flits dat het raam een groot vlak van licht wordt.

2. Benut altijd het natuurlijke licht

Een flitser is handig. Beter is echter om foto’s te maken met behulp van natuurlijk licht. De capaciteit van de gemiddelde flitser is namelijk klein. Je kunt nooit de héle kamer verlichten. Ook krijg je met een flitser al snel te maken met plaatselijke overbelichting, terwijl de omgeving donker blijft. Daarom benut je het best het natuurlijke licht optimaal!

Hoe benut je natuurlijk licht het best?

• Kijk waar het licht vandaan komt. Maak een foto vanuit die kant. Zo staat jouw kleintje in het verlengde van het licht. Een flitser blijkt dan niet altijd nodig te zijn!

• Houd rekening met schaduwen… Is er fel licht? Dan zijn de schaduwen harder. Vooral voor portretfoto’s van jouw dreumes dien je vanuit het juiste perspectief te fotograferen. Zo voorkom je dat je kindje op de foto diepgelegen ogen heeft en daardoor moe eruitziet. Zie je moeilijk hoe de schaduwen op de foto staan? Maak vanuit meerdere hoeken foto’s, dan zit de goede hoek er altijd bij!

3. Pas de ISO-waarde aan

Heb je een spiegelreflexcamera? Dan kun je écht spelen met de lichtinval. Hoe? Met de ISO-waarde. Deze bepaalt de lichtgevoeligheid van de pixels op de camerasensor. Een spiegelreflexcamera is een professionele camera met tal van opties. Na wat oefenen maak je super fotocreaties!

Hoe en wanneer stel je de ISO-waarde in?

• Hoe donkerder het is, hoe hoger je de ISO-waarde instelt. De pixels worden dan gevoeliger voor het licht.

• Spelen met de lichtgevoeligheid van je camera (ISO) is met name handig als de omgeving donkerder is en je geen flitser wilt gebruiken. Bijvoorbeeld bij een ceremonie in een kerk.

Het nadeel van een hogere ISO-waarde is dat foto’s minder scherp kunnen worden. Met de nieuwste camera’s is dit minimaal én met fotobewerkingsprogramma verminder je de eventueel ontstane ruis in no-time. Wil je jouw beste shots laten vergroten? Bijvoorbeeld op aluminium of plexiglas? Stel de ISO-waarde dan niet te hoog in, want dat kan wel ten kosten gaan van de fotoscherpte. Als je niet anders kan, geen probleem. Dan laat je jouw foto’s afdrukken in een fotoboek. Daarvoor hebben foto’s met een hogere ISO-waarde ook voldoende pixels!

Ga nu zelf creatief aan de slag met 20% korting bij Albelli. Je vindt de korting op albelli.nl/babystraatje en is geldig t/m 31 december 2017.

#BabystraatjeAd

Meer Tips & Advies